Hende Csaba honvédelmi miniszter: minden pénzt meg kell fogni

Székesfehérvár - Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön részt vett és beszédet mondott a székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) feladatszabó értekezletén.

Tihanyi Tamás

Küzdelmes év után vagyunk, és ilyen áll előttünk, hiszen a pénzügyi válság közepén kell megújítani a magyar államot. A mi feladatunk ebben a küzdelemben a honvédség teljes rendszerének megújítása, jelentette ki a tárcavezető, aki szerint most már valóban elkötelezett politikai akarat támogatja, hogy a követelményeknek megfelelő haderő működjön. Másfél éve dolgoznak az átalakításon, amely folyamat közben a költségvetés 10 százalékát fordítják a missziók teljesítésére, az állomány 12 százaléka vesz részt ezekben, s mégegyszer ennyien pihennek, illetve készülnek a külföldi szerepvállalásra. Hende Csaba külön kiemelte az Afganisztánban szolgálók helytállását, azt, hogy kiváló a magyar-amerikai katonai együttműködés, s úgy általában a szövetségeseink elismerően nyilatkoznak rólunk. Elmondta, hogy a német védelmi miniszter minap meglepetésszerűen látogatta meg Pul-i Khumriban a magyar támaszpontot, s rendkívüli megelégedettséggel nyilatkozott az ott tapasztaltakról, magyar kollégája szerint egyenesen le volt nyűgözve a magyar katonák felkészültségétől.



A miniszter megköszönte az Összhaderőnemi Parancsnokság tisztjeinek ezeket az eredményeket, azt hogy a magyar katona éles helyzetben is megállja a helyét. A külföldi tapasztalatok pedig növelik a honvédség harcértékét, tette hozzá az elismeréshez.
Hende Csaba a másfél éves átalakítás eredményeit is felsorolta. Az új alaptörvény tekintélyes részét készítették a Honvédelmi Minisztérium szakértői, s megszülettek a honvédelmi törvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények is. Elkezdte tevékenységét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Ludovika Zászlóalj és az Altiszti Akadémia, miközben megteremtették a lehetőségét annak, hogy aki kora miatt kénytelen kiválni a honvédség kötelékéből, annak is tudják garantálni a méltó elhelyezkedés lehetőségét. A miniszter úgy látja, múltba révedés és avittas nosztalgia nélkül, de  őrizni kell  hagyományainkat, hiszen a fának, amelyiknek dús a lombkoronája, mélyek a gyökerei. Régi adósság volt a hadisírokról szóló törvény megszületése is. Külön fejezetet érdemel az önkéntes tartalékos rendszer létrehozása, amely  a rendszerváltás óta a legfontosabb haderőfejlesztési program: két új dandár felállítása a cél.



Minden önkön múlik, együtt kell egyenesben tartani  a honvédség hajóját, szólította meg az ÖHP tisztjeit a miniszter. Hozzátette: tudja, a haderő alkalmazottjai alulfizetettek, de a legjobb érdekvédő a jó parancsnok. Nem sok kétséget hagyott a jövő felől, amikor leszögezte: az év legfontosabb feladata a takarékosság lesz, mindenkinek annyi pénzt kell megfognia, amennyit csak tud. Jó példaként említette a Gripen-szerződés és a kanadai pilótakiképző program újratárgyalását: csak az utóbbival 3 milliárdot spórolunk. Mindezzel együtt a honvédségre fordítható költségvetési összeg továbbra is rendkívül alacsony szinten marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!