Választás előtt az agrárkamara

2017.10.21. 09:00

Kevesebb bürokrácia, még több szolgáltatás – Sárbogárdon ügyfélszolgálati iroda nyílik

Tisztújításra készül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fejérben egyedül a Magosz állított listát.

Dávid Ezsébet

A falugazdász hálózat sárbogárdi körzetében dolgozik Takács Zsolt (jobbra), aki mindig szakít időt a határjárásra. A nyáron Kiss Norbert Ivóval együtt járták végig a napraforgótáblákat

Fotó: Borbély Béla

November 3.-án a megyei küldött-jelöltekre voksolhatnak a kamarai tagok, november 25-én pedig megválasztják a megyei kamarai szervezetet a következő négy évben vezető tisztségviselőket, valamint az osztályvezetőket és az országos küldötteket.

- A megyében egyetlen jelölőszervezet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) állított a hozzá csatlakozott 17 szakmai, érdekképviseleti szervezettel közös jelölt listát, amelyre hetven, a gazdatársadalom valamennyi rétegét képviselő küldött-jelölt neve került fel. A listát az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB) szeptember végén nyilvántartásba vette és közzé tette a kamara honlapján. A küldött-jelöltekkel a jelölőszervezetek által szervezett fórumokon találkozhatnak a kamara tagjai, november 3-án pedig 12 választási körzetközpontban szavazhat a több mint tízezer fős megyei kamarai tagság – mondta el Kiss Norbert Ivó, a NAK megyei elnöke

- Bicskén, Cecén, Csákváron, Dunaújvárosban, Enyingen, Gárdonyban, Lajoskomáromban, Mezőfalván, Móron, Sárbogárdon, Szabadbattyánban és Székesfehérváron lehet majd voksolni. Arról, hogy ki, melyik választási körzethez tartozik, levélben kap értesítést, de a részletekről a honlapunkon is lehet tájékozódni. A megyei alakuló ülés november 25-én lesz, a megválasztott küldöttek akkor szavaznak majd bizalmat, a kamarát a következő négy évben irányító tisztségviselőknek, azaz választják meg az elnököt, az alelnököket, az osztályvezetőket és döntenek arról, hogy kik képviseljék a megye tagságát a december 20-i országos alakuló ülésen – tette hozzá Kiss Norbert Ivó.

A falugazdász hálózat sárbogárdi körzetében dolgozik Takács Zsolt (jobbra), aki mindig szakít időt a határjárásra. A nyáron Kiss Norbert Ivóval együtt járták végig a napraforgótáblákat
Fotós: Borbély Béla

A megyei elnök szerint a választási felkészülés egyben számadás is az elmúlt négy év munkájáról.

- Kemény ciklust hagy maga mögött a NAK, de az, hogy a Magosz mögött szinte valamennyi jelentős szakmai és érdekképviseleti szervezet felsorakozott, mutatja, hogy a gazdák elismerik az eddigi munkát. Csak néhány példa abból, amit letettünk az asztalra: újra indítottuk és korszerűsítettük a falugazdász hálózatot, amelynek a megyében 27 tagja van. Valamennyien jól képzett szakemberek, akik a megnövekedett hatósági feladatok ellenére, elnyerték a gazdák bizalmát. Sokrétű munkát végeznek, segítenek a támogatási kérelmek benyújtásában, elvégzik a monitoring ellenőrzéseket, tanácsot adnak. További támogatást jelent majd a gazdálkodók munkájában a már alakuló szaktanácsadó hálózat. Nagy szükség van rá, ugyanis gyakorló, szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel ás állattartással foglalkozó gazdaként magam is tapasztalom, hogy megnőttek az adminisztrációs terhek, egy részüket csökkenteni lehet az új szakember hálózattal. A kamarai tagok többsége azt látná célszerűnek és biztonságosabbnak, ha a tanácsadók nem külső vállalkozásként, hanem a kamara égisze alatt dolgoznának. A bürokrácia csökkentéséért egyébként már több javaslatot tett a kamara – legutóbb például a házi kutakkal kapcsolatban -, de bőven van még tennivaló. Csakúgy, mint a szolgáltatások számának további bővítésében is. Sárbogárdon még ebben a hónapban megnyílik az ügyfélszolgálati iroda, ahol méltó körülmények között tudják fogadni a falugazdászok és a szaktanácsadók a környékbeli gazdákat. A következő időszak megvalósításra váró feladatai közül a legnagyobb a jégkár-mérséklő rendszer kiépítése lesz. Várhatóan 2018 májusára valósul meg, s az ország egész területére jelent majd védelmet. Fejér megyét 30 talajgenerátor védi majd, a kezelőik kiválasztása már tart. Fontos feladata a kamarának, hogy segítse, minél több fiatal szakember válasszon a mezőgazdasággal kapcsolatos és élelmiszeripari szakmát. A cél érdekében több pályaorientációs programot tartottunk a megyében.

Bár bőven van még tennivaló a következő években, nagy előny, hogy nem a nulláról kell indulni, hanem egy ígéretesen működő rendszert kell még tökéletesebbé tenni a gazdatársadalom segítségével és támogatásával. A cél az erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, a jólétben növekvő vidék megteremtése – vázolta a feladatokat Kiss Norbert Ivó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában