Helyi sport

2017.10.23. 20:14

Hobbi vagy versenysport?

Mit sportoljon, mozogjon a gyermek? – merül föl sok szülőben a kérdés nagyjából óvodás-, kisiskoláskor környékén. Nem biztos, hogy mindenki versenyeztetni akar hosszabb távon, van, aki csak azt szeretné, hogy mozogjon a csemetéje, s abban lelje örömét.

Bokros Judit

A Videoton FC-nél egyértelműen a tehetséggondozáson van a hangsúly Fotó: FMH-archív

Megkérdeztük néhány népszerű sportág, mozgásforma képviselőjét, ők mit tartanak fontosnak, és mikortól kezdik a versenyeztetést.

Tölgyesi Elődtől, az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) szakosztályvezetőjétől megtudtuk: alapvetően ráérnének 10-11 éves korban kiválasztani, elindítani a gyerekek képzését, ám mivel sok más sportág már óvodáskorban, illetve az általános iskola alsó tagozatán elkezdi toborozni a kicsiket, ezért ők sem akarnak lemaradni. Az, hogy ki tehetséges, nagyjából az említett 10-11 éves kortól mutatkozik meg a motorikus képességekben, amelyek addig nem adnak reális képet, sokat változnak a gyerekek.

Az atlétika az iskolákban, alsó tagozaton is jelen van, egyrészt a testnevelésóra keretei között, másrészt a klub edzői általában hetente kétszer tartanak foglalkozásokat az intézményekben. A klasszikus kiválasztás helyett inkább kiválasztódás valósul meg. Felső tagozatban ugyanis a három-négy edzés már a klub központjában történik. A gyerekek itt megismerkednek a kiváló körülményekkel, magasabb szinten kapcsolódhatnak be a képzésbe.

Az országos szintű bajnoki rendszer 13 éves korban kezdődik jelenleg – folytatta Tölgyesi Előd, s hozzátette: szakágat (például rúdugrás, sprint, stb.) csak 15 évesen érdemes választani. A klubnál addig türelmesek, nem akarnak mindenáron eredménycentrikusan foglalkozni a gyerekekkel. Ezután viszont, 16-17 éves kortól már komolyan veszik a versenyzést. Ha valaki eddig nem választott szakágat, bizonytalan, azt sem tanácsolják el feltétlenül. Fontos tehát a pedagógiai célzat is, ám a gyerekek nagy része azért a versenyzés miatt sportol náluk.

– A Videoton FC-nél konkrétan az élsportolás a célja az utánpótlás kinevelésének – mondta Kenyeres Imre utánpótlásigazgató. Hatéves kortól fogadnak gyerekeket, de a kiválasztás már 4-5 évesen elkezdődik, tehát figyelik az óvodás korosztályt is. Ha úgy látják, valamelyik kicsinek van affinitása a focihoz, s jó a mozgása, akkor azzal előkészítő keretében foglalkoznak. A hatéves gyerekeknek aztán heti három edzésük van, 9-11 éves korban ez heti négyre nő, s körülbelül havonta két hétvégén mérkőzés, valamilyen torna is van. Az országos bajnokságban 12 éves kortól lehet szerepelni.

Kenyeres Imre hozzátette: a gyerekeket általában ők keresik, választják ki, ám van olyan, hogy fogadnak jelentkezőket. Az is gyakran előfordul, hogy el kell utasítaniuk valakit, amit a szülők nem mindig értenek meg. Ilyenkor azonban javasolnak olyan környékbeli egyesületet, ahová át lehet vinni a gyermeket, hiszen nem az a céljuk, hogy elvegyék a kedvét a labdarúgástól. Ám ők elsősorban a tehetségek kiválasztását, az élsportra nevelést tartják szem előtt.

Egy balettiskola egyik vezetője, Nagy-Kuthy Zoltán elmondta: náluk nem a versenyeztetés az első. Azt szeretnék, hogy a hozzájuk járó gyerekek jól megismerjék a táncot mint művészeti ágat, amelyben fontos szerepet kap a test művelése, hiszen azzal fejeznek ki érzelmeket. Számukra végig fontos a pozitív megerősítés. Nem azt szeretnék hangsúlyozni, miben nem jó a gyermek, hanem azt, mit csinál szépen. Emellett persze a hibákra és javításukra is felhívják a figyelmet. Nem akarnak mindenkiből táncost nevelni, így a versenyeken sincs különösebb elvárás helyezés tekintetében. Ha jól szerepelnek, díjat kapnak, akkor az nagyon jó, ám ha nem érnek el helyezést, akkor sincs baj.

A Videoton FC-nél egyértelműen a tehetséggondozáson van a hangsúly
Fotó: FMH-archív

Borsi Andrea gyermek- és ifjúságpszichológus elsősorban a mozgás örömének pozitív pszichés hatását hangsúlyozta nekünk, a versenysport kapcsán pedig hozzátette:

– Egészséges személyiségfejlődésnél egy gyermeket nagyjából hétéves kortól lehet fokozatosan hozzászoktatni a korrekt versenyzéshez. Ezért a komoly versenyeztetés óvodáskorban és az első iskolai évben kerülendő, hiszen az ehhez szükséges pszichés alapok pont ekkor szilárdulnak meg. Ám óvodásként lehet arra nevelni a kicsit, hogy a szülőkkel való versenyzés helyett a kortársaival rivalizáljon különböző mozgásformákban, játékokban – fogalmazott Andrea. Kifejtette még: fontos, hogy a gyermek érezze a testi, lelki határait, azt, hogy milyen teljesítmény az, amit még túlterhelés nélkül elérhet. A versenyeztetés pszichés terhelése abszolút gyerekfüggő, de mindenki érezheti úgy olykor: a versenyek, edzések elveszik az időt a barátoktól, a családtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában