kosárlabda

2017.10.19. 08:00

Pethő Ákos nagy tervekkel érkezett Fejér megyébe

Egy évtizeden át tevékenykedett Nyíregyházán, a nyáron azonban elfogadta a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ajánlatát a 32 éves Pethő Ákos.

Horog László

Pethő Ákos a nyáron tette át székhelyét a Nyírségből Fejér megyébe

- Kosárlabdáztam a nyírségi utánpótlásban, játékosként végigjártam a szamárlétrát, bedobóként jutottam szóhoz. Az U20-as csapatig jutottam, ott rendszeresen pályára léptem, de ahhoz nem voltam elég jó, hogy a felnőttek között szóhoz jussak az NB I-ben. Edzősködni kezdtem a legkisebbeknél, az U11-es, kenguru csapatnál, majd jöttek a nagyobbak, végül a 20 évesek, minden korcsoporttal dolgoztam. A legnagyobb sikert a 2011-es bajnoki cím jelentette az 1993-as születésű fiúkkal, abból a gárdából Polyák László a Szolnok játékosa, Bus Iván pedig a Nyíregyháza kulcsembere. A tavasszal az U18-es brigáddal nyertünk aranyérmet, amire szintén büszke lehetek, ebből a csapatból Fazekas Csaba a Debrecen NB I-es csapatában pattogtat – mondja Pethő Ákos.

Tíz év után jött el a váltás ideje, a fiatal, ambiciózus szakember igent mondott a DKKA vezetőinek ajánlatára.

Pethő Ákos a nyáron tette át székhelyét a Nyírségből Fejér megyébe

- A múlt szezonban keztük a tárgyalásokat Farkas Sándorral, a fehérvári utánpótlás vezetőjével. Többször egyeztettünk, végül megállapodtunk. Fontos volt, hogy a fehérvári akadémia nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, rendszeresen megmutatja magát a határokon túl, illetve vendégül lát külföldi élcsapatokat. A nemzetközi kitekintés is fontos volt, amikor a költözés mellett döntöttem, amit nem bántam meg. Kollégám, a francia Matthieu Donnard az U16-os, fiú csapatot felügyeli, én pedig az U18-as gárdát, közösen dolgozunk, a kiemelt csoporttal is foglalkozunk. Korábban nem ismertük egymást, Fehérváron találkoztunk először, emberileg és szakmailag is a legjobbakat mondhatom róla, de a többi munkatársamról is. Mindenki kedves és segítőkész, Farkas Sándorral harmonikusan tevékenykedünk együtt, az akadémia ügyvezető igazgatója, Matus Gábor és a klubelnök, Balássi Imre pedig megteremti a feltételeket a nyugodt munkához.

Lényeges, hogy Dzunic Branislav vezetőedző és a stábja, Góbi Henrik és Peresztegi Nagy Ákos révén a bajnok és kupagyőztes felnőtt csapat munkájába is betekintést nyerhetek. Jól érzem magam az utánpótlásban, szeretnék korosztályos válogatottat vezetni, a még távolabbi jövőben pedig felnőtt csapattal vezetőedzőként dolgozni az élvonalban. Aki edzősködni kezd, ezt a célt tűzi maga elé. Én sem gondolkodom másként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában