Kezdődik

2018.07.17. 07:00

Öttusa-Eb – A női váltóval rajtol a székesfehérvári Európa-bajnokság

Keddtől hat napon át harcolnak a kontinens legjobb modern pentatlonistái a megyeszékhelyen.

Horog László

A fehérváriak kiválósága, Kovács Sarolta az aranyéremért száll harcba a hazai öttusa-Eb-n

Forrás: FMH Archív

Az öttusa-eb rendezői optimisták, az Alba Volán SC ügyvezetője, Sárvári László azt mondja, az utóbbi napokban minden a helyére került. Összesen 116 sportoló bizonyíthatja tudását: egyéniben a nőknél 47-en, a férfiaknál 53-an állnak rajthoz, de akadnak, akik csak váltóban szerepelnek. A hölgyeknél 9 nemzet indít teljes csapatot, az erősebb nem képviselőinél 10 ország szerepeltet négy-négy versenyzőt, újoncként Grúzia és Hollandia legjobbjai is itt lesznek. A versenyigazgató, Kármán Sándor reméli, a két ország nem kalandvágyból vesz részt a seregszemlén, hanem megvetik a lábukat a sportágban.

A modern olimpizmus atyja, Pierre de Coubertin báró találta ki a sportágat, a pentatlonban rajthoz állóknak öt dologban kell kiegyensúlyozottan teljesíteniük. A francia arisztokrata a tökéletes sportolót szerette volt megteremteni, amikor kollégáival megalkotta a szabályokat. A számok sorrendje először így alakult: lövészet, úszás, vívás, lovaglás, futás. Ez a menetrend 1932-ben változott meg. Azóta több módosításon is átesett a sportág, a legemlítésreméltóbb a kombinált versenyszám bevezetése volt, amikor is a futást és a lövészetet záróakkord gyanánt, egyszerre oldják meg a delikvensek.

A fehérváriak kiválósága, Kovács Sarolta az aranyéremért száll harcba a hazai öttusa-Eb-n
Fotó: FMH Archív

A fehérvári Eb-n a női váltóval kezdődnek a küzdelmek 10.30-kor a Csitáry G. Emil Uszodában, ami az utóbbi világversenyeken is jól vizsgázott, például a 2014-es Eb-n és a tavalyi junior világbajnokságon. Utóbbi eseményt a nemzetközi szövetség a 2017-es szezon legnívósabban rendezett versenyének választotta, ami nem kis büszkeséggel töltötte el a város vezetését, a honi szövetség illetékeseit, valamint a Volán Fehérvár vezérkarát. A női váltó vívása 12.45-kor veszi kezdetét, az ünnepélyes megnyitóra 14 órakor kerül sor, a bónusz vívásra 14.30-kor. A pengéket a korábbiakhoz képest új helyszínen, a Széna téri sportcsarnokban forgatják a versenyzők, az új létesítmény ezzel vizsgázik, szeptembertől az Alba FKC utánpótlásának otthona lesz. Az öttusázók a vívást követően a Bregyó közi sportcentrumban folytatják a küzdelmeket, a lovaglásra 16.30-kor kerül sor, a lézerlövészetes futás 18 órakor veszi kezdetét, a díjátadó ceremónia 18.30-kor következik.

Szerdán ugyanez a forgatókönyv a férfi váltók csatározásai során, csütörtökön a női selejtezőkben három csoportban küzdenek a sportolók. Az A jelűben érdekeltek 11.30-kor nyitnak a vívással, a B-ben szereplők 12.30-kor az úszással, a C-sek kelnek legkorábban, 8.30-kor a páston indítják a napot. Pénteken a férfiak selejtezői zajlanak ugyanilyen menetrend szerint, szombaton a női döntőre kerül sor. Reggel 9.30-kor csobbannak a vízbe a pentatlonisták, 11.15-től vívnak, 13.45-től a bónusz vívásban bizonyíthatnak, 16 órakor lovagolnak, 19-kor kombiznak. Vasárnap a férfiak viaskodnak, a fehérvári Európa-bajnokság jövő hétfőn, a mix váltóval zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában