Hegyvidéken készülnek

2018.08.16. 20:02

Olaszországban tréningezik a magyar öttusa-válogatott

Alekszejev Tamara és Kovács Sarolta a sikeres Európa-bajnokság után meghódítaná Mexikót is. A magyar válogatott öttusázók Olaszországban készülnek a szeptemberi megmérettetésre.

Keszi Gréta

Az Alpokban készül (balról) Fröhlich, Harangozó, Kovács, Demeter, Tamás és Szép Balázs

Fotó: Alekszejev Tamara

Az öttusa-válogatott tagjaként 14 sportoló edz keményen Sestrierében azért, hogy megmutathassa tudását szeptemberben, közülük hatan Székesfehérvárról képviseltetik magukat. Demeter Bence, Fröhlich Tamás, Harangozó Bence, Tamás József és Kovács Sarolta a Volán Fehérvár műhelymunkáját váltotta az edzőtábor dolgos hétköznapjaira, míg Alekszejev Tamara az Alba Öttusa SE-t képviseli a legjobbak között. A nyári, férfi és női vonalon is sikerrel záruló hazai rendezésű Európa-bajnokságon két fehérvári sportoló nagyot harcolt egymással. Sokan emlékezhetnek még arra a pillanatra, amikor mindenki izgatottan várta a női egyéni verseny döntőjében, hogy Alekszejev Tamara átlépje a célvonalat. Már ünnepelte harmadik helyét, amikor a háttérben felbukkant válogatott csapattársa, Kovács Sarolta, és egy hatalmas hajrát bemutatva lefutotta magyar riválisát, egyben barátnőjét. A két lány között azonban semmiféle ellentét nem alakult ki az eset után.

– Próbálunk nem beszélni a történtekről – mondta Alekszejev. Nincs is idejük a múlton rágódni, hiszen szeptember­ben már a mexikói világbajnokságon állnak rajthoz. A sportolók most Olaszországban – ahogy ők mondják – „szokják a magaslati levegőt”. Az öttusázók nem csak viccelődni akartak ezzel a kijelentéssel, hiszen Mexikóváros a tengerszint felett 2250 méteres magasságban fekszik, amihez a magyar versenyzők szervezete nincs hozzászokva. A válogatott öt napja utazott a hegyvidéki területre, ahol mindennap komoly edzésprogramot teljesítenek. – Eleinte lazábbak voltak az edzések, hogy ne terheljük le túlságosan a szervezetünket, aztán napról napra fokozatosan erősödnek. A héten leginkább a futásra és a vívásra helyezünk nagyobb hangsúlyt, de természetesen a többi sportágat is gyakoroljuk – mesélte Kovács Sarolta. Az olasz hegyvidék nem egy megszokott edzőtábora a magyar öttusázóknak, ám a szokatlan környezetben talán még jobban is megy a munka.

Az Alpokban készül (balról) Fröhlich, Harangozó, Kovács, Demeter, Tamás és Szép Balázs
Fotó: Alekszejev Tamara

„Nagyon szép helyen vagyunk, minden olyan gyönyörű” – áradoztak a táborhelyszínről a lányok. A sportolók azonban már nem sokáig csodálhatják az Alpok szikláit, hiszen a hónap végén hazautaznak, majd 31-én már repülnek is a világbajnokságra, ami szeptember 7-én kezdődik. A fehérvári öttusa kiválóságai az Európa-bajnokságon elért sikereik után bizakodva várják a világbajnokságot. – Reméljük, hogy az Eb-hez hasonló eredményekkel térhetünk haza Mexikóból – tette hozzá Alek­szejev és a Volán Fehérvár kiválósága, Kovács Sarolta.

Alekszejev Tamara és Kovács Sarolta együtt edzenek
Fotó: MÖSZ

A mexikói vb hagyományos versenyében a rutinos Demeter Bence mellett három fiatal: Bereczki Richárd, Regős Gergely és a Volán Fehérvár tusázója, Fröhlich Tamás indul majd. A nőknél az Eb-n sikerrel szereplő csapaton nem változtat Kállai Ákos szövetségi kapitány, így a Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Réti Kamilla négyes készül a hagyományos versenyre. Gulyás Michelle indul mindkét stafétában, a női váltóban társa a junior-Eb-ezüst­érmes Guzi Blanka lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában