Tour de Hongrie

2018.08.16. 21:07

Moschetti ért célba elsőként Fehérváron, de Belletti maradt az összetett élén

Teljes olasz sikerrel zárult a 39. Tour de Hongrie második, Velence és Székesfehérvár közötti szakasza.

Ferencz Balázs

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Velence Korzóról, lassú rajttal indult a 39. Tour de Hongrie mezőnye. A Velence és Székesfehérvár között kijelölt 190 kilométeres útvonal néhány meredekebb emelkedőt és sok szintemelkedést rejtett magában. A szakasz során három gyorsasági (Kápolnásnyék, Felcsút és Oroszlány), valamint két hegyi (Vereb, Csákvár) részhajrát is meg kellett nyomniuk a kerékpárosoknak. A Velencei-tavat megkerülve a Vértes felé vette az irányt a mezőny, Felcsúton a Pancho Arénát kerekezték körbe, s Oroszlányban is kétszer karikáztak a versenyzők. A befutó előtt Székesfehérváron három kört is teljesített a mezőny.

 

A karaván a Gárdony, Pákozd, Sukoró, Velence, Kápolnásnyék, Pázmánd, Vereb, Lovasberény, Vértestarcsa, Alcsútdoboz, Felcsút, Vértesboglár, Csákvár, Gánt, Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Bokod, Oroszlány, Gánt, Zámoly útvonalon jutott el a székesfehérvári célig. Izgatottan kezdtek, hiszen már az első órában 47 kilométer/órás átlagsebességet futottak a kerékpárosok. A belvárosban a befutó előtt már egy órával gyülekeztek a kerékpársport szerelmesei, az egykor profiként versenyzők, a most is aktív bringások vagy a már csupán túrakerékpározást űző kerekesek dresszbe öltözve – minden bizonnyal egy kellemes tekerést követően – valamely söröző teraszán kortyoltak, de volt, aki már a célegyenes kordonja mellé helyezkedett. Amint bezúgott a koronázóvárosba a mezőny, nagy tapsvihar fogadta, hiszen az élen egy magyar, Pelikán János próbált meglépni, de a saját maga diktálta eszeveszett tempót nem bírta, s három kilométerrel a cél előtt visszaállt a többiek közé. Az utolsó körben a csapatok – védve legjobbjaikat – rendezték vonalaikat, majd rettentő szoros befutót hozott a verseny.

Izgalmas volt a fehérvári befutó, de Matteo Moschetti (zöldben) megőrizte a legjobb sprinternek járó zöld trikót
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Polartec-Kometa olasz sprintere, Matteo Moschetti ért be elsőnek, megelőzve honfitársait, Atilio Vivianit (Sangemini) és a sárga trikót viselő Manuel Bellettit (Androni Gio­cattoli Sidermec). Összetettben továbbra is Belletti vezet. Egészen szombatig bizonyosan a lengyel Stosz viselheti a legjobb hegyi menőnek járó piros mezt. Moschetti a gyorsasági pontversenyben átvette a vezetést, így ő őrzi a zöld trikót. A nap leggyorsabb magyar versenyzője Karl Ádám (magyar válogatott) volt, aki a győztessel azonos idővel a tizennyolcadik helyen ért célba, az összetett versenyben pedig továbbra is Dina Márton (Pannon Cycling Team) áll a legjobban, a tizenötödik helyről folytathatja.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A szakasz első része nagyon gyors volt, a szökevények nagyon jól haladtak, hátul pedig a csapatok nem akarták messzire engedni őket. A városba érve az utolsó körben nagyon nehéz dolgom volt, mégis remekül sikerült a sprint – értékelt a szakaszgyőztes Mos­chetti, aki a Tour de Hongrie történetének harmadik fehérvári befutóját nyerte.

A szakaszgyőztes ünnepel, balján a sárga trikós Belletti
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 39. Tour de Hongrie eddigi eredményei és programja:

Aug. 14.: Prológ, egyéni időfutam, Siófok (3,5 km)

Győztes: Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic). Sárga trikóban: Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic)

Augusztus 15.: 1. szakasz, Balatonalmádi–Keszthely (154 km)

Győztes: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec). Sárga trikóban: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)

Aug. 16.: 2. szakasz, Velence–Székesfehérvár (190 km) Győztes: Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa). Sárga trikóban: Manuel Belletti.

Augusztus 17.: 3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km). Rajt: 13.00. Várható befutó: 17.35

Augusztus 18.: 4. szakasz, Karcag–Miskolc (182 km). Rajt: 11.20. Várható befutó: 15.40

Augusztus 19.: 5. szakasz, Kazincbarcika–Kazincbarcika (128 km). Rajt: 12.30. Várható befutó: 15.30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában