A Dudelange csapatával találkozik a BL selejtezőjében

2018.06.19. 18:57

Luxemburgi gárda vár a Vidire

Továbbjutás esetén a Ludogorets (bolgár)–Crusaders (észak-ír) párosítás győztesével meccselhetnek a fehérvári labdarúgók.

Nagy Péter

A fehérvári labdarúgók – miután a felkészülés már megkezdődött – az osztrák edzőtáborban értesültek leendő ellenfelükről Fotó: vidi.hu

Azt már tudni lehetett, hogy a kedd délben, az UEFA svájci főhadiszállásán megtartott labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező sorsolását a piros-kékek kedvező pozícióból várhatták. A Fejér megyeiek mellett a walesi The New Saints, a moldáv Sheriff , az azeri Quarabag, és Sallai Roland APOEL Nicosiája került a kiemeltek közé. A lehetséges ellenfelet a macedón Shkendija, a szlovén Olimpija Ljubjana, a litván Suduva, a grúz Torpedo Kutaisi és a luxemburgi F91 Dudelange ötösből várhatták.

Nos, Fortuna utóbbi, a luxemburgi alakulatot sodorta a Videoton útjába, így Juhász Rolandék az első mérkőzést valószínűleg idegenben, július 10-én vagy 11-én, a visszavágót pedig Felcsúton, július 17-én vagy 18-án vívják. A második kör párosításait is kihúzták még a nap folyamán, ennélfogva biztossá vált, hogy egy esetleges továbbjutás esetén a Vidi a bolgár Ludogorets és az észak-ír Crusaders párharc győztesével találkozik. Ennek a selejtezőkörnek a játéknapjai: július 24-25. és július 31-augusztus 1. Ha eljutnak idáig a koronázóvárosiak, akkor a tervek szerint ismét idegenben kezdenek majd.

A fehérvári labdarúgók – miután a felkészülés már megkezdődött – az osztrák edzőtáborban értesültek leendő ellenfelükről
Fotó: vidi.hu

Az F91 Dudelange három korábbi sikeres luxemburgi klub egyesítésével jött létre 1991-ben. Első bajnoki címüket a második vonalban szerezték rögtön alapításuk évében. Az élvonalban 2000-ig kellett várni az első „nagy durranásra”, amikor a harminc esztendeje egyeduralkodónak számító, jó nevű Jeunesse Esch egyeduralmát törték meg a tabella élén. Ettől kezdve aztán nem volt megállás: a hazai összecsapásait a Stade Jos Nosbaum zöld gyepén játszó brigád idáig 14 alkalommal hódította el a bajnoki serleget, de a kupasorozatban is már négyszer diadalmaskodott.

Az F91-sek már történelmet írtak, hiszen ők voltak az első luxemburgi együttes, akik túlélték a kezdő BL-kört, miután legyőzték a horvát NK Zrinjski Mostát. Az már más kérdés, hogy ezután a Rapid Wien igencsak elkalapálta őket. A megyeszékhelytől légvonalban 965, közúton 1141 km-re fekvő település stadionjának befogadóképessége 2558 fő. Csak viszonyításképpen, a ciprusi APOEL elleni derbire mindössze 1458-an voltak kíváncsiak néhány évvel ezelőtt. Hat éve a san marinói Tre Penne 11–0-s kiütése után hazai pályán 1–0-ra legyőzték a Red Bull Salzburgot, majd a francia Michel Leflochmoan által trenírozott társaság kétgólos előnyre tett szert a visszavágón is.

David Turpel, az F91 Dudelange gólkirálya Fotó: Transfermarkt

Az osztrákok hiába küzdötték vissza magukat a párharcba, 4–4-es összesítéssel a nagyhercegségbeliek léptek a következő körbe. A végállomást a szlovén Maribor jelentette, az EL-ben pedig az izraeli Hapoel Tel-Aviv parancsolt nekik megálljt. A jó memóriával megáldott hazai futball fanatikusok talán még emlékeznek arra, amikor a Ferencváros összesítésben 12–2-vel búcsúztatta az F91-et 1994-ben. A klub legértékesebb játékosai közül a belga-guineai Soumarét 250 ezer euróra, a német Pokart és honfi társát, Stolzot egyaránt 200-200 ezer euróra taksálják. Abban viszont már mindenki egyetért, hogy a magyar labdarúgó-válogatott tavalyi, 2–1-es luxemburgi fiaskójából tanulva egyáltalán nem szabad lebecsülni az északnyugat-európai ellenfelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában