Mind a négy magyar döntőbe jutott

2018.07.19. 20:11

Kovács Saroltának cseppet sem kellett rohannia az öttusa Eb döntőjéért

A váltócsapatok feledhető szereplését követően nem lehetett más célja a négy magyar hölgynek, hogy kiharcolja a döntős tagságot a NuSkin felnőtt öttusa Európa-bajnokság női selejtezőjében.

Ferencz Balázs

A fehérváriak kiválósága, Kovács Sarolta az aranyéremért száll harcba a hazai öttusa-Eb-n

Forrás: FMH Archív

Összesen 48 öttusázó ébredt arra csütörtökön a fehérvári napsütésben, hogy itt az ideje rajthoz állni, megkezdődnek az egyéni verseny selejtezői az Európa-bajnokságon. A nevezőket két, 24 fős csoportba sorolták a szervezők, az A jelűben vívás, úszás, kombinált számsorrendben viaskodott Réti Kamilla (MAFC) és az Alba Öttusa SE kiválósága, Alekszejev Tamara. A fehérvári lány mindenképp javítani akart, legutóbb Asztanában, a világkupa-döntőn nem szerepelt fényesen, így a kellemetlen emlékek is motiválhatták a hazai környezet mellett. Tamara remekül kezdett, a Széna téri sportcsarnokban felállított vívópástokon régi önmagát idézve forgatta a párbajtőrt. 15 győztes asszót vívott meg, s csak nyolc alkalommal szúrták meg az ellenfelek, így az ötödik helyen zárta a vívást. Réti Kamilla is pozitív mérleggel fejezte be a számot, 12-11-es mutatója a 8. helyre rangsorolta. A Csitáry G. Emil Uszoda medencéjében ugyan nem a legjobbak között érintette a falat Alekszejev, azonban nem hasította a vizet Alekszejev, 2.22:98-as idejénél úszott már jobban is, csupán a 18. helyre volt elég ez az eredmény. Réti Kamilla még lassabb volt, a 30. helyen zárta a számot. A fehérvári öttusázónak nem kellett izgulnia, mert a hatodik helyről kezdte a kombit, Rétinek azonban csipkednie kellett magát, a 18. pozícióból indult. Végül Réti remek kombit futott, körről körre feljebb lépett, s a 14. helyen kvalifikálta magát a szombati döntőbe. Alekszejev Tamara rosszul kezdett, sokat időzött a lőállásban, majd keményebb futás és koncentráltabb lövészettel a 9-10. hely környékén robogott. Az utolsó sorozatban is gyengén lőtt, 27 másodpercet töltött a tábla előtt, s nagyot kellett futnia, hogy kiharcolja a finalista tagságot, 13. lett.

- Nem is tudom, mikor lőttem ennyire rosszul. Pedig az járt végig a fejemben: ha jól lövök, nem kell annyira futni a végén. Ez rossz irányba terelte a gondolataimat. Van egy napom a döntőig, addigra összeszedem magam – mondta Alekszejev Tamara.

Kovács Sarolta alig hibázott a lövészet sorozataiban, könnyedén nyerte a selejtezőt
Fotó: Kiss László

A B csoport mezőnye a medencében kezdett, s a 200 méteres úszást frissen és üdén teljesítették az itt versengő magyarok. A Volán Fehérvár világbajnoka, Kovács Sarolta nyerte a számot, 2.11:00-s ideje 288 pontot hozott a konyhára, de a KSI-s Földházi Zsófia is szorgoskodott a második legjobb idővel (2.13:47) szállt ki a medencéből. Földházi azonban megtorpant a páston. Nem ment neki a vívás, a mezőny legrosszabb mérlegével zárt, csak hat asszót tudott nyerni. Kovács Saci azonban remekelt, 14 ellenfelének adott tust, s csak kilenc vereséget szenvedett, a számot a hatodik helyen zárta. Azonban a lövészettel kombinált futószámot a harmadik helyről kezdhette. Földházi a 19. volt a záró tusa előtt. Sacinak nem kellett megszakadnia. Kevés hibával lőtt, s lendületesen futott, már a második lövő sorozatnál az élre állt, s a célig tartotta is pozícióját. Földházi sokat nem tudott előrelépni, csoportjában a 18. helyen ért célba, de ez a pozíció is döntőt ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában