Hengereltek a fehérvári kosarasok

2018.03.19. 22:12

Két gárda is ott lesz a döntőben

Az U16-os és U20-as fiú kosárlabdázók is bejutottak az EYBL nagydöntőjébe.

Horog László

Körmöczi Mihály tör kosárra a rómaiak elleni derbin

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Összesen tíz csapat részvételével, négy napon át zajlottak a küzdelmek az Alba Regia Sportcsarnokban, az EYBL rájátszásában. A házigazdák mindkét korosztályban bejutottak a nagydöntőbe, a 16 éven aluliak a lett fővárosban, Rigában lépnek pályára, az U20-as korosztály pedig Szlovákiában, Léván bizonyíthat. A fiatalabbaknál az első játéknapon az Alba nagy csatában verte a kolozsváriakat 71–64-re, másnap a német TS Jahn Münchent is felülmúlta 75–61-re. Az olasz Stellazzurra Basketball Academy sem tudta útját állni Matthieu Donnard és Pethő Ákos tanítványainak, a rómaiakat 64–49-re verték, a zárónapon a Szolnoki Sportcentrum ellen nyertek 67–63-ra. A koronázóvárosiak négy győzelemmel fejezték be a seregszemlét, megelőzve a taljánokat, a Cluj Napocát, a Jahn Münchent, valamint az utolsó helyen záró szolnokiakat. A fehérváriak teljesítményükkel magabiztosan jutottak a rigai nagydöntőbe. A csapat legjobbjának járó különdíjat Kovács Ákos kapta, az all star együttesbe, azaz a legjobb ötösbe Somlai-Kiss Máté és Kass Balázs is bekerült. A torna legértékesebb játékosának a szintén albás Awogbemi Sodiq Seyit választották. A húsz éven aluliaknál a Bassano del Grappa városából érkező Oxigen Orange1 gárdája nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt, az olasz csapat mind a négy találkozóját megnyerte. Mögöttük a Fehérvár következett, 3–1-es mérleggel, a szlovén KK Grosuplje kétszer nyert és kétszer kapott ki, a lengyel Hensfort Przemysl és az olasz Lido di Roma Basket egyaránt egyszer győzött és háromszor hagyta el vesztesen a játékteret.

Körmöczi Mihály tör kosárra a rómaiak elleni derbin
Fotós: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

A fehérváriak a nyitónapon meggyőző játékkal verték a rómaiakat 91–62-re, majd másnap a lengyeleket 88–73-ra múlták felül. A későbbi győztes Oxigen ellen három negyeden át jól tartották magukat a magyar fiatalok, az olaszok a zárás előtt elléptek, és 104–79-re győztek. A zárónapon Antal Balázs és Pethő Ákos együttese 75–51-re verte a szlovéneket, ezzel biztosította helyét a májusi, lévai fináléban. A házigazdák legjobbja a végig remeklő Papp István lett, a legjobb ötösbe a szintén kiváló produkcióval jelentkező, ponterős Takács Milán került. Az MVP, azaz a legértékesebb kosaras az olasz Niccolo Filoni lett. – Nagy siker, hogy két korosztályban is döntősök vagyunk. Évek óta részt veszünk a közép-európai küzdelemsorozaton, a nemzetközi megmérettetés azért fontos, mert így adott időközönként lemérhetjük, hol tartunk a külföldi együttesekkel szemben. Pontosan látjuk, miben léptünk leginkább előre és a játék mely elemeiben kell még fejlődnünk. Haladunk, az eredményeink egyértelműen ezt igazolják – mondta Farkas Sándor, a fehérváriak utánpótlás-vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában