Erős öttusamezőny viaskodik a hölgyeknél

2018.07.15. 20:35

Itthon is dobogóra vágyik Kovács Sarolta

Kedden a női váltók versenyével indul a fehérvári NuSkin felnőtt öttusa Európa-bajnokság. Csütörtökön már az egyéni döntőért selejteznek a hölgyek, a kvalifikációért két fehérvári lány is harcba száll.

Ferencz Balázs

Mint ahogy 2014-ben, Kovács Sarolta most is célba venné a dobogót Fehérváron

Fotó: FMH-archív

A korábbi világbajnok, a tavalyi minszki Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző Kovács Sarolta szombaton kora délután a hét utolsó edzését tudta maga mögött, majd vasárnap pihent. Hétfőn és kedden az utolsó simításokat végzi a tréningek alatt.

– Nagyon várom már a csütörtököt, hogy végre elkezdődjön a selejtező – mesélte Kovács Sarolta, aki az évad legutóbbi viadalán, az asztanai világkupadöntőn ezüstérmes lett.

– Bejártam már a helyszíneket, amikor a Bregyóban néztem körbe, éppen állították a lovaspályát, s a Széna téri kézilabdacsarnokban is fektették a pástokat. Örülök, hogy némiképp változott a program, s a váltók után lesz az egyéni selejtező. Meg tudom szokni majd a légkört, s szombaton jöhet a döntő. Úgy érzem, fizikailag és lelkileg is jó formában vagyok. Remélem, ki tudom magamból hozni azt az eredményt, amit Kazahsztánban a vk-döntőn is sikerült úgy, hogy tulajdonképpen edzésből mentem.

A Volán Fehérvár öttusázója most is dobogóra állna, s ebben nagy segítségére lehet az oly jól ismert miliő.

– Nem lesz teher, hogy hazai közönség előtt versenyzem. Általában mindig ugyanúgy izgulok, s ezt megpróbálom a javamra fordítani. Nagyon szeretek hazai pályán versenyezni, Kecskeméten tavaly is dobogóra tudtam állni egyéniben, megnyertük a váltót, idén ötödik lettem, a váltót szintén nyertük. Éreztük a pluszerőt, a motivációt. Különösen várom az Eb-t, hiszen duplán hazai pályán versenyezhetek. 2010-ben nyertem a junior-vb-t Fehérváron, 2012-ben junior-Eb-t nyertem itthon, 2014-ben is jó volt a versenyem az ominózus lovaglást leszámítva. A futás végén, amikor már fárad az ember, valahogy itthon könnyebben indít egy utolsó hajrát. Remélem, hogy most is sokan szurkolnak majd, s nem marad el a hazai siker sem.

Mint ahogy 2014-ben, Kovács Sarolta most is célba venné a dobogót Fehérváron
Fotó: FMH-archív

Négy éve egy kutya vakkantása zavarta meg Saci ugrani készülő lovát, s így elúszott az érem. A lovaglás most is megszórhatja a mezőnyt.

– Székesfehérvári és budapesti öttusalovak szerepelnek majd a versenyben, a pályáról pedig azt hallottam, hogy magas akadályok lesznek, kemény fordulatokkal. Erre a pályára kelleni fog a lovastudás is. Erős lesz a mezőny, annak ellenére, hogy a litván olim­piai bajnok, Laura Asadaus­kaite nem lesz itt, mert nemrég műtötték a sarkát. De rajthoz áll a tavalyi világbajnok, az orosz Gubajdullina, illetve a fehérorosz Európa-bajnok, Prokopenko is. Jönnek az angolok, a franciák, vagyis nagy lesz a küzdelem a dobogóért.

Azonban az ausztrál olimpiai bajnok, az idén is nagy formát futó Chloé Esposito nem lesz Fehérváron.

– De itt lesz! – reflektált a felvetésre Kovács Sarolta. – Ugyan nem versenyez, csak szurkolni fog. Miután három-négy éve Budapesten edz, nem kell sokat utaznia az Európa-bajnokságra. A vb-n azonban már a pályán is találkozom vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában