Elfújta a szél a magyar váltócsapatot

2018.07.19. 08:53

Az utolsó helyen ért célba a férfi öttusa váltó a hazai Európa-bajnokságon

Féltávnál még a középmezőnyben volt a Szép Balázs, Frőhlich Tamás alkotta magyar öttusa váltó, végül az elrontott lovaglás megpecsételte a magyarok sorsát.

Ferencz Balázs

Fröhlich Tamás és a háttérben Szép Balázs a váltó becsületéért küzdöttek

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Pedig nem kezdett rosszul a magyar staféta. A NuSkin felnőtt öttusa Európa-bajnokság második versenynapján a férfiak túl kívánták szárnyalni a hatodik helyen, sereghajtóként végzett női váltót. A 24 éves, a Volán Fehérvárban sportoló Fröhlich Tamás és a 18 esztendős Szép Balázs (BHSE)a 2x100 méteres úszásban az ötödik legjobb időt érte el. A vívópáston lehetett volna feljebb araszolni a 11 váltócsapatot felvonultató versenyben, de 19 győzelem mellett 21 vereséget szenvedtek a magyar legények, s viszacsúsztak a hetedik helyre. A lovaspálya azonban maga volt a rémálom a hazai versenyzők számára. Szép lovagolt először a pályára Élces nyergében, az első három akadályt hibátlanul vette, a negyediknél azonban sorozatban kitört a ló, s így a honvédos öttusázót kicsengették. Fröh­lich már nem is lovagolhatott a viharos szélben, eredményük pedig 0 pont volt, s a kombinált számot 2 perces hátránnyal, az utolsó helyről kezdhették. Teljesen egyedül, a mezőny végén versenyezve a kombinált számot végül az ötödik legjobb idővel teljesítették, de természetesen előrelépni nem tudtak, a 11. pozícióban zártak.

– Balázs részéről az erőszakosság hiányzott a lovaglásból, mivel rutintalan, későn cserélte meg a kezében a pálcát – értékelt a szövetségi kapitány, Martinek János. – A fiúk bizonyították, hogy a kombinált számban az élmezőnybe tartoznak. Ha kevés hibával fejezik be a lovaglást, az érem­ért is harcban lehettek volna.

Az Európa-bajnokságot végül a franciák (Simon Casse, Brice Loubet) nyerték, miután az utolsó kör előtt átvették a vezetést a másodikként célba érő német (Marvin Faly Dogue, Matthias Sandten) egységtől. A bronzérem a kombit elsőként kezdő litvánok (Pavels Svecovs, Ruszlan Nakonyecsnyij) nyakába került.

Fröhlich Tamás és a háttérben Szép Balázs a váltó becsületéért küzdöttek
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön a női mezőny küzd a döntőbe jutásért, pénteken a férfiak selejteznek.

– Nagy rajtam a stressz, hogy itt lesz a pálya mellett az egész családom, de remélem, hogy jól fogok teljesíteni – mosolygott a férfi váltóviadal után edzéshez készülődő, a női selejtezőben érdekelt Alekszejev Tamara. – Jó formában vagyok, nem lesz probléma. A felkészülés során voltak kisebb problémáim, de ez nem zökkentett ki a munkából. A kazahsztáni világkupa-döntő katasztrofálisan sikerült, de azóta sokat fejlődtem. Minden egyes számban javulnom kellett. Várom már a megmérettetést, jó lesz itthon versenyezni, ráadásul a mezőny is erős lesz, minden országból a legjobbak jöttek el. Mindig azt fogalmazom meg a versenyek előtt, hogy már annak is örülnék, ha a legjobb tíz között végeznék. Most azt mondom: legyek dobogón! – mondta az Alba Öttusa SE pentatlonistája, akin kívül Kovács Sarolta (Volán Fehérvár), Földházi Zsófia (KSI) és Réti Kamilla képviseli a magyar színeket az Eb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában