Nagy reményekkel utaztak

2018.09.25. 21:02

A hatodik helyen zártak a volánosok

A hagyományos, Kreml-kupa elnevezésű, meghívásos öttusaviadalon szerepelt a Volán Fehérvár két olimpikonja, Kovács Sarolta és Demeter Bence.

Horog László

Verseny közben is van mód kielemezni az addigi eredményeket

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A mexikóvárosi világbajnokságon Kovács egyéniben a 6., Demeter legjobb magyarként a 12. helyen zárt az egyéni versenyben. Az észak-amerikai magaslat és párás levegő után utaztak Oroszországba; a Kreml-kupán a világ tizenkét legjobb mix váltója szerepel.

A volános duó negyedszer kapott meghívást a moszkvai seregszemlére, az indulók névsorát döntően a világranglista alapján alakítják a rendezők. Magyarországot rendszeresen Kovácsék képviselik, a legjobb helyezésük korábban bronzérem volt. Nem titkoltan ezúttal is dobogóra vágytak, az aranyéremnek különösen örültek volna, lévén a nyakba kerülő medál mellett forintálisan fejenként – az adók levonása után – kétmillió ütötte volna a markukat.

– Nem jött volna rosszul – jegyezte meg Demeter Bence. – A mexikói vb után túl sok időnk nem maradt a tréningekre, de igyekeztünk becsülettel felkészülni. A győzelemre esélyesek között szerepeltünk, mi is úgy gondoltuk, ott lehetünk a vég­elszámolásnál. A házigazdák ismét jó versenyt bonyolítottak le, a korábbi években megszokott környezetben. A vívást és az úszást azonos helyen rendezték, negyedórányi autóútra pedig a lovaglást és a kombit. A mexikói klímához képest jelentős volt a különbség, ezúttal a hőség és a rendkívüli páratartalom helyett 13-14 fok várt bennünket. Ez nem hatott zavaróan, sőt, könnyebbséget jelentett. A lovaglást fedett helyen rendezték, tehát az időjárás viszontagságaival sem kellett foglalkoznunk. A viadalt közel ezer néző tisztelte meg jelenlétével, természetesen a hazaiaknak drukkoltak.

Verseny közben is van mód kielemezni az addigi eredményeket
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az úszás során jobb időre számítottak, de csalódottak így sem voltak, hiszen másodikként csaptak célba. A vívást 23 győzelemmel és 21 vereséggel zárták, Demeter 13-9-es, Kovács 10-12-es mérleggel tudta le az asszókat, utóbbi győzelmei nagyon hiányoztak a folytatásban. A bónusz vívásból jól jöttek ki, négyszer nyertek zsinórban, a 3. helyről várhatták a lovaglást. Demeter jó lovat húzott, hibátlan pályát ment, hölgy társának nem volt szerencséje, Kovács Saci egy alig kezelhető négylábúval vágott neki, 56 hibapontot szedett össze. Az élen álló fehérorosz és orosz páros ellépett a mezőnytől. A kombinált versenyszámot a 7. pozícióban kezdték a mieink, tudták, a szovjet utódállamokat nem foghatják be, de a dobogó legalsó fokát nem tartották kizártnak. Kovács jól kombizott, magabiztosan lőtt és futott, a 4. helyre hozta fel a váltót, Demeter első lövészete során mindössze egyet hibázott, a másodiknál hármat, visszacsúszott a 6. helyre, ráadásul jöttek mögötte a többiek. Küzdenie és hajráznia kellett, hogy ezt a helyezést megőrizze. Sikerült is neki, a győzelmet a friss női világbajnok, a fehérorosz Anastasija Prokopenko és honfitársa, Palackov szerezte meg, az orosz Gulnaz Gubaydullina–Alekszander Lesun, valamint a litván Gintaré Venckauskaite–Justinas Kinderis páros előtt.

Demeter Bence számára az idény véget ért, Kovács Sarolta még nem pihenhet, csütörtökön a Budapesten megrendezendő CISM Katonai Öttusa-világbajnokságon áll rajthoz egyéniben. Ugyancsak itt versenyez az Alba ÖSE versenyzője, Alekszejev Tamara, valamint a férfiaknál Marosi Ádám és Kasza Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában