Gárdonyi Máté: Fehérváron egyre többen űzik

2018.06.23. 16:30

„A darts népszerűsége éppen annak egyszerűségében rejlik”

Az egyik fehérvári szórakozóhely pincéjében nagy a mozgolódás: a kifüggesztett dartstáblák felé javában szállnak a nyilak. A Dégről elszármazott, ma már Székesfehérváron élő Gárdonyi Máté is egyike a játékosoknak – mint megtudjuk, amatőr verseny zajlik éppen.

Szanyi-Nagy Judit

Gárdonyi Máté a csütörtöki amatőr verseny szünetében

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Igazából egyik napról a másikra lettem a darts szerelmese – mondja Máté –, 2012-ben pár barátom már próbálgatta a játékot, ezen felbuzdulva kezdtem el követni az év végi világbajnokságot. Nem telt el egy hónap, megvettem az első táblámat és nyílkészletemet – meséli.

Ma pedig már versenyekre jár, igaz, amatőr kategóriában, de mint mondja, hazánkban nehéz profi szintre jutni szponzor hiányában, munka mellett. Az amatőrök között általában a középmezőnyben végez – s nemcsak a kocsmákban, közösségi termekben megrendezett versenyeken, de a PDC Hungarian Fan Club által 2014 óta rendezett országos amatőr tornák többségén is. Nagy szó ez, hiszen – mint Máté meséli – az első ilyen országos tornán még körülbelül „csak” háromszázan álltak tábla elé, a leg-utóbbi versenyen pedig már több mint 1300 fővel töltöttek meg egy sportcsarnokot.

Gárdonyi Máté a csütörtöki amatőr verseny szünetében
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Bennünket pedig az is érdekelt, vajon a dartsban lehet-e fejlődni, lehet-e tanulni ezt a sportot.

– A legmagasabb szintekhez elengedhetetlen a tehetség, ám határozottan azt mondom, igen, lehet tanulni – válaszolja a fiú, hozzátéve: – A képlet nagyon egyszerű: gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás. A profik naponta 6–8 órát edzenek, másképpen nem lehet a csúcson maradni. Illetve annak ellenére, hogy a dartsversenyzők testalkata sok esetben nem az atlétákéhoz hasonlít, mégis nagyon fontos a megfelelő erőnlét. Egy mérkőzés adott esetben eltarthat 2–3 órán keresztül is, ha nincs kondiban a játékos, lehetetlen ennyi ideig teljes koncentrációval játszani. Így a gyakorlás mellett sok futás, úszás, kerékpározás és számos más erőnléti edzés szerepel a profik programjában.

Az eltelt évek alatt Máté és felszerelése is fejlődött, első táblája és nyílkészlete még műanyag, úgynevezett soft verzió volt, ma pedig már egy steel (acél) felszerelés tulajdonosa. Mint mondja, a darts népszerűsége éppen annak egyszerűségében rejlik. Hogy megtalálta magát ebben a sportban, jól mutatja véleménye: – A darts sokkal több annál, mint amit a legtöbben gondolnak róla. Remek időtöltés, sok esetben komoly izgalmakkal. Magasabb szinten egy összetett játékról beszélünk. Javítja a koncentrációt és a fejben számolást – nem véletlen, hogy Angliában és Hollandiában szerepel az alsósok tantervében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában