Történelmi pillanat

2023.04.26. 14:49

Új szisztéma szerint rendezik meg a hétvégi Forma-1-es bakui hétvégét

A Forma-1 mezőnye többhetes szünetet követően ismét visszatér a pályára, a hétvégén rendezik meg az Azerbajdzsáni Nagydíjat. A száguldó cirkusz ráadásul sprinthétvégével tér vissza, ami az elmúlt évhez képest több változáson is átesett.

Beke Zsombor

Verstappenre és az egész mezőnyre új rendszer vár Bakuban

Forrás: Szabolcs László / MW

Alapvetően a 2021-es idényben debütált spinthétvégétől több izgalmat vártak egy hétvége péntekjére és szombatjára. Ezt az elképzelést úgy ahogy hozta azon a néhány versenyen az új rendszer, de azért voltak hibái. Eddig a sprinthétvégéken pénteki szabadedzést követte a kvalifikáció, majd szombaton ismét volt egy szabadedzés, délután pedig a sprint, ami a vasárnapit futam sorrendjét határozta meg. Ez a menetrend hozta magával azt a változást, hogy az autók nagyobb tét mellett többet voltak a pályán, ugyanakkor mivel a pénteki időmérő után már nagyban nem lehetett változtatni az autókon a parc fermé szabályai miatt, így a szombat délelőtt sokszor ismét unalomba fulladt. 

Ezen próbáltak a döntéshozók változtatni az idei évadban. Pénteken a szabadedzést követően megrendeznek egy időmérőt, ami a vasárnapi rajtsorrendről dönt majd. Szombaton délelőtt még egy kvalifikációt rendeznek meg, ami pedig a szombat délutáni sprintfutam rajtsorrendjéről dönt majd. Így a nézők két futamot és két időmérőt is kapnak a pénzükért, ezzel tovább csökkentve a szabadedzések számát, és növekedhet a kiszámíthatatlanság, hiszen a csapatoknak csak egy gyakorlásra lesz lehetőségük az időmérők és a futamok előtt. 
A történethez hozzátartozik, hogy ezt a döntést későn hozták meg az illetékesek, így az F1 gumigyártója, a Pirelli nem tudott változtatni a gumiszállítmányán. Így a szombati időmérő első két szakaszában csak közepes abroncsokat lehet használni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában