Két szondis is Eb-re utazhat

2023.04.23. 21:11

Szélvészgyors fehérvári gyaloglók

Két arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek a Honvéd Szondi SE gyaloglói a békéscsabai hosszútávú országos bajnokságon.

Ferencz Balázs

A szondis különítmény (b-j): Őze Tibor edző, Horváth Martin, Schwarcz Péter, Szónok Dániel, Ligeti Dávid, Csoknyai Nikolett, Kolmer Jázmin és Tóth Norbert.

Forrás: Honvéd Szondi SE

Komoly téttel bírt a felnőttek 20 km-es illetve a fiatalkorúak országúti gyalogló bajnoksága, hiszen a dicsőség és az érmekkel járó boldogság mellett válogató verseny is volt a békéscsabai megmérettetés a közelgő világ- és Európa-bajnokságokra. Budapesten rendezik idén a felnőtt atlétikai világbajnokságot, míg az U23-asok Finnországban, az U20-asok Izraelben gyalogolhatnak az Európa-bajnoki helyezésekért. Az európai elit pedig májusban Csehországban állhat rajthoz, Podebrady-ban a Gyalogló Csapat Európa-bajnokság oszt érmeket.

A békéscsabai érmekért nem csak magyar versenyzők, de szlovák és román gyaloglók is harcoltak, vagyis a bajnokság nemzetközi mezőnyt tömörített. Így még inkább üdvözítő a fehérváriak szereplése.
A Honvéd Szondi SE hét gyaloglót indított a megmérettetésen, s Őze Tibor tanítványai kiemelkedő eredménnyel zártak. 

A felnőttek között indult 20 km-en az U23-as korosztályú Tóth Norbert, aki teljesítményével három óriási sikert is aratott! A felnőttek között, a két világbajnoki résztvevő - Helebrant Máté (Nyíregyháza), illetve Venyercsán Bence (Bp. Honvéd) - mögött U23-as Európa-bajnoki szintet gyalogolva a harmadik helyen ért célba. Ezzel a teljesítményével (1 óra 30 perc 49 másodperc) megnyerte korosztálya bajnoki címét.

Tóth Norberthez hasonlóan bajnoki aranyat nyert, ráadásul egyéni csúccsal (28,46 perc), Szónok Dániel, aki az U16-os korosztály 5 kilométeres versenyén aratott diadalt. Ugyanebben a korosztályban gyalogolt Ligeti Dávid, aki élete első 5 kilométeres versenyén 31,31-es idővel a dobogó második fokára állhatott. Horváth Martin a téli fedett pályás bajnoki cím után most a negyedik helyen ért célba. Vigasz számára az egyéni csúcs, ami kereken 36,00 perc.

Az U16-os korosztályú lányok 5 kilométeres versenyében Csoknyai Nikolett 33,17-es eredménnyel a hatodik helyen ért célba. A fiatal hölgy mindössze három hónapja edz, trénere szerint remek technikája és meggyőző mozgása sok szép eredményt sejtet a következő években.

A tíz kilométeres távon indult a Szondi két kiváló képességű U20-as és U18-as versenyzője, Kolmer Jázmin és Schwarcz Péter. Kiválóan teljesítettek, mert szabadtéren is megismételték az idén, fedett pályán elért helyezésüket. Kolmer Jázmin ezüstérmes lett, és közel három perccel javította meg az eddigi legjobb eredményét (63,06 perc). Schwarcz Péter 10 kilométeren elért ideje 52,12 perc, ami új egyéni csúcs.

- Összegezve az eredményeket elmondható, hogy a rajthoz álló hét versenyző közül hatan egyéni csúcsot gyalogoltak, és egyre közelebb kerülnek a vágyott célokhoz. Tóth Norbert most már biztos utazónak mondhatja magát az U23-as Európa-bajnokságra. Tóth Norbert és Schwarcz Péter pedig együtt indulhat a májusi Gyalogló Csapat Európa-bajnokságon, a magyar válogatott tagjaként - értékelt a békéscsabai viadal után a Szondi gyaloglóinak edzője, Őze Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában