Újra versenyezhetnek

2023.04.20. 18:14

Jönnek az oroszok

Támogatja az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező egyéni versenyzők visszatérését a viadalokra a Nemzetközi Öttusa Szövetség. Erről a csütörtöki ülésén döntött a UIPM.

Ferencz Balázs

Az orosz Juliana Batasova (jobbra) az élről indult a laser-runban a tokiói olimpia utolsó számában

Forrás: UIPM

Fotó: Nuno Goncalves

A Nemzetközi Öttusa Szövetség közleményében kiemelte, hogy a folyamatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása alapján kell megtörténnie. Egyúttal megerősítette "megingathatatlan támogatását a fehérorosz támogatással megvalósuló orosz invázió miatt sokat szenvedett ukrán sportolók iránt" és kifejezte eltökéltségét az ukrán öttusaközösség további segítését illetően, különös tekintettel a külföldön edző és versenyző ukrán sportolókra.

A UIPM hangsúlyozza, hogy a sportnak politikailag semlegesnek kell lennie, s a béke eszközeként a sportolók közötti szolidaritás szimbólumaként kell működnie. A végrehajtó bizottság úgy döntött, hogy a NOB ajánlásait követi, létrehoz egy független testületet, amely megvizsgálja, hogy kik lesznek jogosultak a versenyzésre, és ők mikortól vehetnek részt a viadalokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság március 28-án javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek, hogy semleges versenyzőként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat. A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat. Emellett csak akkor nevezhetnek versenyekre, ha nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában