Zsinórban a hetedikre hajtanak

2023.03.31. 13:47

Az alapszakasz utolsó mérkőzését vívja az Alba a bajnok ellen

Az utóbbi évek hazai egyeduralkodója, a Falco látogat szombaton, 18 órakor a Gáz utcai csarnokba. Az Arconic-Alba Fehérvár zsinórban hat győzelem után fogadja a vasi sárga-feketéket.

Horog László

Somogyi Ádám figyeli, hogy válogatott társa, a fehérvári csapatkapitány, Vojvoda Dávid bünetőhöz készülődik a Gáz utcai csarnokban

Fotó: FMH-Archív / NN

A szezon eddigi szakaszának leginkább várt ütközete következik, még akkor is, ha a bajnokság végkimenetele szempontjából nincs tétje a derbinek. Egy hete, az alapszakasz utolsó előtt fordulójában a Szolnokot látták vendégül a koronázóvárosiak, hatalmas csatában verték a Tisza-partiakat, 85-79-re, ezzel visszavágtak a decemberi, 94-90-es, hosszabbításos vereségért.

Alejando Zubillaga gárdája a hatodik sikerét aratta zsinórban. A korábbiakkal ellentétben ez nem volt habkönnyű siker, még úgy sem, hogy a vendéglátók végig domináltak, a meccs derekán vezettek 16 ponttal is, de a végig harcoló vendégeket nem tudták leszakítani. Amikor a koronázóvárosiak az olajosokkal harcoltak otthon, a Falco a megyei rangadót vívta hazai pályán, a körmendiekkel, az Aréna Savariában. A vasi klasszikuson 21 ponttal is vezetett a megyeszékhely együttese, végül a szomszédvár Körmend nyert, 87-80-ra.

A sárga-feketék december közepén magabiztosan verték a fehérváriakat Vasban, pedig az első félidőben még döntetlenre álltak a felek, az első negyedet 28-23-ra nyerték a Fejér megyeiek, a másodikat elveszítették 24-19-re. A mérkőzés a harmadik etap során dőlt el, a hazaiak állva hagyták a leolvadó látogatókat, 29 pontot dobtak és 11-et kaptak, a lefújáskor 90-77 állt az eredményjelzőn. A vendéglátók legjobbja, a 20/18 ponttal jelentkező, hat triplát a hálóba helyező Cowels volt, Perl Zoltán 20, Tiby 16/6, Brown 14/6 ponttal jelentkezett. Az albásoknál Philmore 15/3, Somogyi 14/9, Ford 13/6, Vojvoda 12/6, Pongó 10/6 pontot gyűjtött, ám ez is kevés volt a vendégek sikeréhez. Négy nappal korábban Szolnokon kaptak ki a kék-fehérek, nekik egy hete visszavágtak, a fehérváriak erre készülnek az utóbbi évek honi egyeduralkodója, a Falco KC ellen is.

Azzal, hogy legutóbb Vojvodáék megverték az Olaj KK együttesét, az Oroszlány pedig magabiztosan 88-74-re a Zalaegerszeget, eldőlt, hogy az élmezőnyben már nem változhat a tabella, az alapszakasz győzelmét már korábban biztosító Falco 21 győzelemmel és 4 vereséggel áll, a Szolnok 19 siker mellett 6 kudarcot számlál, a fehérváriak 17-8-as mérleggel várják a hétvégi randevút, a ZTE 16-9-es mutatóval rendelkezik. A hétvégi forduló dönt arról, hogy a középmezőny elejéről ki érkezik az Alba mellé az április 12-én kezdődő negyeddöntőben.

Persze, addig lesz még feladat, április 5-én este a fehérváriak Szombathelyen mérkőznek a Falcóval, azonban akkor a Zsíros Tibor Magyar Kupa negyeddöntőjében, egy meccs dönt arról, ki folytathatja a négyes fináléban, a fővárosban. A Gáz utcaiak a létező legnehezebb ellenfelet kapták, ráadásul idegenben kell bizonyítaniuk rátermettségüket. A szombati derbi remek felvezetése lesz tehát a jövő heti, immár komoly tétre menő MK-összecsapásnak.

A Falco kerete szinte teljesen átalakult a nyáron, négy válogatott hagyta el az együttest, Váradi Benedek és Golomán György Litvániába szerződött, előbbi a Rytas Vilnius, utóbbi a Lietkabelis gárdájához, Benke Szilárd Franciaországba, a Dunkerque csapatát erősíti, Somogyi Ádám pedig Fehérvárra igazolt. Maradt a center, a fehérvári születésű és nevelésű Keller Ákos, valamint az egyik legjobb magyar kosaras, a spanyol és olasz kalandok után anyaegyesületébe visszatérő Perl Zoltán, a légiósok közül pedig a megbízható horvát centert, Boris Baracot tartották meg. Ahogy a korábbi években, előbb a szlovén tréner, Gasper Okorn, majd a jelenben honfitársa, Milos Konakov irányításával is kontrollált kosárlabdát játszanak, az amerikai Matt Tiby roppant hasznos a palánk alatt, de kintről is pontosan tüzel, Raymond Cowels szintén jól céloz távolról, a csapat fazonját pedig a rendre a padról érkező – ahogy Fehérváron a hasonló poszton szereplő kulcsfigura, Vojvoda Dávid -, az extrára mindig képes hátvéd, Perl Zoltán szabja meg.      

Múlt szombaton az Olaj elleni meccsen az albások legjobbja Pongó Marcell volt, 17/3 pontja mellett kiválóan osztogatott, a meccs utolsó perceiben a vállán vitte a társaságot. Természetesen győzelmet vár ezúttal is.

- A Szolnok ellen telt ház volt és remek hangulat. A szurkolók végig biztattak bennünket, komoly érdemeket szereztek az újabb sikerünkben. Megérdemelten nyertünk, végig vezetve, nagy energiákat mozgósítva, jó iramot diktáltunk. A lepattanók döntően nálunk landoltak, ez szintén fontos volt, valamint az, hogy a megszerzett labdákkal azonnal indultunk. A harmadik helyünket bebiztosítottuk az Olaj legyőzésével, illetve jól jött nekünk az OSE hazai sikere. A hétvégén egy kisebb tettel bíró mérkőzés következik, mégis fontos, ugyanis a regnáló bajnokkal találkozunk. Győzelemmel akarjuk befejezni az alapszakaszt, remélem, telt ház előtt lépünk pályára ezúttal is. Jövő szerdán pedig idegenben szeretnénk kiharcolni a négy közé jutást a kupában, tehát az elkövetkező napok a Falco elleni csaták jegyében telnek – jegyezte meg Pongó Marcell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában