Húszévesen meccseket dönt el

2023.01.18. 11:40

Kubina Mollit pályafutásában korábbi kapuslegendák segítik

Az utóbbi időben az Alba Fehérvár KC kapujában sorra döntő szerepet játszik csapata pontszerzésében a mindössze 20 esztendős kapus, Kubina Molli. A délvidéki Adán született játékos nem titkolt célja, hogy előbb-utóbb a szerb válogatottban is pályára lépjen.

Káldor András

Kubina Molli a győri világsztároktól sem ijedt meg

Fotó: A klub

Kubina Molli Adán kezdett el kézilabdázni, a délvidéki településről pedig először a világklasszis kapus Sterbik Árpád neve jut eszébe a sportág szerelmeseinek, aki a városban nevelkedett.   

- Amikor a kézilabdázás komolyabb szakaszához értem Sterbik Árpád személye természetesen meghatározó volt számomra, a gyerekkoromtól kezdve a mai napig is példaképem. Ismerjük egymást, szerencsére fel tudom vele venni a kapcsolatot, és ha bármilyen problémám van, akkor segíteni tud. Gyerekként nem volt kapusedzőm, és ha hazamentem edzésről akkor visszanéztem a meccseit, megállítgattam a videót és próbáltam tanulni a védései alapján. majd másnap a pályán a látottakat megkíséreltem hasznosítani. 

Igen fiatalon, 14 évesen került Magyarországra, a NEKÁ-hoz, ennek ellenére azonban túllépett a nehézségeken, és megtalálta számtásait. 

- Nagyon kemény időszak volt, amikor elkerültem otthonról, egyedül kellett dönteni sok mindenben, de hamar feltaláltam magami. A NEKA-nál szinte végig ifj. Kiss Szilárd volt az edzőm, mellette Bartalos Béla kapusedző és Vártok Ákos foglalkozott velem. Rajtuk kívül feltétlenül meg kell említenem Siti Bea nevét, aki rengeteget segített. 

Aztán 2019-ben a magyar U17-es válogatottal Európa-bajnok lett Celjében  

- Az aranyérem, és az egész EB nagy élményt jelentett, örültem annak, hogy részese lehettem. 2020-ban érkezett Fehérvárra, ahol ráadásul egy legenda, Sugár Tímea kezei közé került.

- Sugár Tímea személye volt az első szempont, amiért a Fehérvárt választottam. Hittem, hiszek a vele való közös munkában, lépésről lépésre tettem meg ezt a három évet és mostanra tudtam odaérni, hogy NB I-es kapus lehessek. Sokat tanultam tőle, ez a mai napig is tart, és nyugodtan mondhatom, hogy döntő szerepet töltött be a pályafutásom alakulásában. Bármilyen gondom van, bátran nyúlhatok a telefonomhoz, és hívhatom őt, akár este, akár reggel.
Sokat köszönhet jelenlegi mesterének, Józsa Krisztiánnak, aki lehetőséget adott számára, hiszen nem mindenhol állnak húszévesen kezdőként a kapuban. 

- Amikor öt, vagy tíz percre adott lehetőséget akkor azt mondta, hogy azt kiérdemeltem, és így jutottunk el odáig, hogy kezdő lehetek egy mérkőzésen. Nyilván nagy a teher, de maximálisan felkészülök minden egyes összecsapásra.

Előbb a Vác elleni pontszerzésben, majd szombaton Bogláron vállalt oroszlánrészt az Alba győzelmében, itt 43 százalékos hatékonysággal védett,

- Küzdelmes mérkőzést játszottunk, örülök annak, hogy a második félidőben szerepet vállalhattam abban, hogy fordítani Egy-egy jobban sikerült védés után még jobban dolgozik bennem az adrenalin ezt érzem magamban és ilyenkor már nehezebben lehet megállítani. 

Tavaly már a szerb válogatottal több edzőtáborban vett részt, és szeretne stabil tagja lenni a csapatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában