Tesztpályát építenének

2023.01.17. 15:30

A Volán Fehérvár öttusázói várnak a lehetőségre

Téma volt a legutóbbi elnökségi ülésen is, a fehérvári öttusázók szeretnének tesztpályát építeni, hogy versenyzőik hazai környezetben készüljenek az új feladatokra.

Horog László

Az olasz tengerparton rendezett ifi vb-n bemutató viadalt rendeztek, sok nemzet versenyzője kipróbálhatta az új sportágat

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Több volános már versenykörülmények között bizonyíthatott, Bárány Péter tavaly májusban, Ankarában, a világkupa-viadalt követően a juniorok versenyében szerepelt az új számban, ami a ninja warriort és az exatlont elegyíti, első magyarként övé volt a premier, az ötödik helyen zárta az erőpróbát. Szeptemberben az ifi vb-n, Lignanóban Tárkányi Zsombor és Csák Milán bizonyíthatott, mindketten dobogón végeztek. Több, fehérvári klubtársuk is szorgalmasan gyakorol, a volánosok az utóbbi hónapokban a fővárosban tréningeztek a kihívásra. A klub vezetőinek reményei szerint már nem sokáig kell utazgatniuk emiatt, ha minden jól alakul, a Börgöndi úti létesítményben szeretnének felállítani egy pályát, ami versenyek rendezésére is alkalmas.

Szeptember elején, Lignanóban a volánosok közül Tárkányi Zsombor és Csák Milán szerepelt és dobogóra lépett 
Fotós: Horog László / Fejér Megyei Hírlap 

- Az előzmények ismertek, a nyitott kérdések gyakorlatilag egy évvel ezelőtt eldőltek, a nemzetközi szövetség döntése értelmében kerestek egy sportágat, amely a lovaglás váltja a 2024-es, párizsi olimpiát követően a felnőtteknél. Olyan számot kellett választani, amely biztonságos, látványos, a lovaglásnál lényegesen költségkímélőbb, a fiatalok közében vonzóbb, könnyebben elérhető. Ez lett az akadálypálya, amit a ninja warrior műsorokban már megismerhetett a nagyközönség – mondja Tóth István, az Alba Volán SC elnöke. – Azt természetesen nagyon sajnálom, hogy az öttusa a korábban megszokott formában véget ér a 2024-es, párizsi, nyári játékokat követően, a pentatlon már soha nem lesz az, ami korábban, azonban miután az illetékesek döntöttek, mindössze annyit tehetünk, hogy minél gyorsabban alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez. Ráadásul az Alba Volán SC, illetve öttusa szakosztályunk kettős probléma elé néz a folytatásban, ugyanis azon kevés honi egyesület közé tartozunk, amely rendelkezik saját lovardával. Több mint tíz, saját lovunk van, valamint néhány négylábú bértartásban, ők a hazai szövetség, a MÖSZ tulajdonát képezik. Amikor a lovaglás végleg lekerül az öttusa műsoráról, igyekszünk a létesítményt mi üzemeltetni üzletszerűen, vagy bérbe adni vállalkozónak, aki figyel az állagmegóvásra is.

Az elnök azt mondja, az új sportág feltételrendszerét Fehérváron is szeretnék minél előbb kialakítani. Először is meg kell találni a megfelelő helyszínt.

- Ismereteink szerint egy kilencszer kilenc méteres pályán küzdenek majd a sportolók, két és fél méter magas akadályokon. A szintidő másfél perc, ami hasonló a lovagláshoz, ott általában egy versenyző egy perc húsz másodperc alatt tudta le a pályát. Itt gerendákon kell minél gyorsabban haladni, kötélen függeszkedni, kúszni, mászni, ugrani, az időeredmény természetesen függ az akadályok nehézségétől. Mindenképpen biztosítanunk kell, hogy versenyzőink megfelelően felkészülhessenek az előttük álló feladatokra. Lényeges, hogy ezt a pályát fel kell építeni, figyelni kell az időjárási körülményekre, az esőre, adott esetben a télre. Ezért az a minimum, hogy felül teljesen zárt, tehát fedett legyen, az oldala kapcsán is célszerű ezt a megoldást választani, minden bizonnyal egy teremben valósítjuk majd meg. Az biztos, hogy a Börgöndi úton található létesítményünkben szeretnénk kialakítani, a bázisunkon. Több elképzelésünk van a tekintetben.

Tóth István, az Alba Volán SC elnöke szerint, ha elindul a pályázat, azonnal bejelentkeznek a tesztpályára 
Fotós: Horog László / Fejér Megyei Hírlap 

Több tízmillióba kerül, ami nyilván okoz fejtörést. Ugyanis saját forrásból a jelenlegi helyzetben ezt előteremteni lehetetlen.

- Mi sem dúskálunk az anyagiakban, de ezzel nem mondok újat, önerőből felépíteni nem tudjuk. Azonban optimista vagyok, úgy gondolom, pályázati forrásból sikerül megvalósítanunk. A hazai szövetséggel már felvettük a kapcsolatot, igazgatónk, Vörös Zsuzsanna beszélt a MÖSZ illetékeseivel, ha lesz erre vonatkozó pályázat - felszabadul olyan összeg, amit csak erre lehet felhasználni -, mi ott leszünk az elsők között, akik kandidálnak. Úgy gondolom, az eddigi eredményeink alapján, a nemzetközi sikeres nyomán joggal gondoljuk, hogy ott leszünk az elsők között, akik rendelkezhetnek majd ilyen létesítménnyel. Az idő nem szorít, azonban túl sokat nem is várhatunk, ugyanis az utánpótlásnak, tehát 15 és 21 év közötti pentatlonistáknak már az új verzióval rendezik az idei versenyeket, a felnőttek kivételével minden korosztálynak ebben a formában kell bizonyítania. Sportolóink egyelőre csak a fővárosban gyakorolhatnak, ezen szeretnénk változtatni. Ha minden jól alakul, később a pályát üzleti alapon is szeretnénk működtetni, ha versenyzőink éppen nem edzenek, az érdeklődők gyakorolhatnak, természetesen felügyelet mellett. Úgy gondolom, a városban, vagy a környéken akadnak majd extrém, vagy szabadidős sportolók, akik szeretnék kipróbálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában