A Nyírségben lépnek pályára

2022.12.01. 15:52

Pénteken este Szabolcsban vendégeskedik az Alba Fehérvár kosárcsapat

Pénteken este, 18 órakor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén szerepel a tabella második helyén tanyázó Arconic-Alba kosárcsapata. A vendégek az utóbbi időszakban remekelnek, zsinórban négy győzelmet arattak, most az ötödikre hajtanak.

Horog László

Forrás: Kovács Péter

Tavaly újoncként kimondottan jól szerepelt a Hübner Nyíregyháza BS együttese, a fehérvári utánpótlásban rendkívül sikeres éveket töltő – csapataival rendre bajnoki aranyérmeket szerző - Pethő Ákos ült a legmagasabb osztályba frissen visszakerülő, szabolcsi gárda kispadjára. A fiatal szakvezető 2021 nyarán tért vissza szülővárosába, logikus döntést hozott, ugyanis első, korosztályos aranyérmét még a nyírségi fiatalokkal szerezte az U18-as brigáddal, amit később megfejelt még kettővel Fehérváron, Fejér megyei pályafutását 2021 tavaszán egy ezüsttel zárta az U20-as együttessel. Az utánpótlás mellett Fehérváron dolgozott a felnőtt csapat stábjában is másodedzőként, a spanyol Jesus Ramirez távozása és az izraeli Arie Shivek érkezése közötti időszakban, két összecsapáson vezetőedzőként is dirigálta az Albát, nagy csatában megverték a Pécset és a Szegedet.

Másfél éve fogadta el a nyírségiek ajánlatát.  Az első hat bajnokit hatalmas küzdelemben elvesztették, aztán egyre inkább összecsiszolódtak, légiósokat cseréltek, komoly menetelésbe kezdtek, zsinórban ötször nyertek, az első kör végén már a középmezőnyben helyezkedtek. A Magyar Kupában komoly bravúrt végrehajtva, a tavaszi, debreceni, nyolcas döntőbe kerültek, a bajnokságban pedig végig kiegyensúlyozott középcsapatként szerepeltek a tavalyi idényben.

A fehérvári utánpótlásban sikeres éveket töltő Pethő Ákos másfél hete távozott a Nyíregyháza vezetőedzői posztjáról
Forrás: Horog László /FMH

A 2022-23-as idényük nem indult jól, vereségeket szenvedtek, a nyolcadik, Szeged elleni zakó után a vezetőség a váltás mellett döntött, közös megegyezéssel szerződést bontottak Pethő Ákossal. A múlt hétvégi, körmendi bajnokin már Szollár Gergő készítette fel a keletieket, tanítványai 93-76-os vereséget szenvedtek Vas megyében. A csapatban hárman nyújtottak átlagon felüli teljesítményt, Dickerson 22/3, Perry 21/6, Williams 16 pontot szerzett. A pályafutását Szegeden kezdő, a fehérvári utánpótlásban kiválóan teljesítő, a korosztályos válogatottakban mindig pályára lépő, de felnőtt csapatban fiatal kora miatt kevés lehetőséghez jutó, a múlt nyáron - Pethő Ákos javaslatára - a szabolcsi megyeszékhelyre szerződő irányító, Kass Balázs 4 pontot szerzett a legutóbbi bajnokin.

A házigazdák kilenc vereség nyomán a tabella utolsó, 14. helyén várják az összecsapást, a meccsnek egyértelműen a fehérvári kék-fehérek az esélyesei. Utóbbiak kimondottan jó passzban várják a péntek este, 18 órakor kezdődő találkozót. Zsinórban négy győzelmet arattak a bajnokságban, a Kecskemétet 101-73 -ra, a Budapesti Honvédot 96-90-ra, a Kaposvárt idegenben 103-95-re verték, legutóbb a Sopront gyűrték le hazai pályán, színvonalas mérkőzésen, 91-85-re. A tabella előkelő, második helyén - a Falco mögött, a Szolnok előtt - várják a folytatást, 7 győzelemmel és 2 vereséggel.

- A Sopron ellen kimondottan izgalmas, jó meccset vívtunk, úgy gondolom, megérdemelt sikert arattunk. Az első negyedet a vendégek nyerték, aztán átvettük az irányítást, amit nem is adtunk ki a kezünkből. Az ünnepekig folyamatosan vívjuk a mérkőzéseket, miután ezúttal középszakaszt nem rendeznek, minden diadal fontos, természetesen erre készülünk a péntek esti bajnokin is. A nyíregyháziak még nem nyertek a szezonban, remélem, nem ellenünk szerzik meg az első sikerüket. Jó formában vagyunk, más eredményt elképzelni nem tudok, mint a győzelmünket – közölte a válogatott irányító, a Sopron ellen 8 pontot szerző Pongó Marcell.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában