Bárki kipróbálhatta

2022.08.10. 21:19

Pétanque a Zichy-ligetben

Bárki kipróbálhatta a francia eredetű golyójátékot a Honvéd Szondi SE nyílt edzésén.

Németh Krisztián

A dobás technikájának finomítása: repülnek a pétanque-golyók a Zichy ligetben

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A pétanque szabályai meglehetősen egyszerűek, ám annál összetettebb kvalitásokat igényel. A játék őshazájában sokan választják délutáni, esti elfoglaltságnak az „öcsi” hajhászását. Öcsi, így hívják a kis fagolyót, amelyhez a lehető legközelebb kell dobni a versenyzők fémgolyóit. 
A rutinosabbak – sok gyermek is – már stílusos golyótartó táskával érkeztek a Zichy ligetbe, kinek matt, kinek pedig szivárványszínekben csillogó golyóbis van a birtokában. A gyerekek képzésének fehérvári centruma az István Király Általános Iskola, nem véletlenül, hiszen a Palotavárosi-tavaknál található a pétanque-pálya. A legutóbbi diákolimpián közel félszáz gyermeket indítottak el! 
A nyílt edzésen a különböző dobásformákat gyakorolták, és ügyességi feladatokkal finomították a résztvevők készségeit, képességeit. 
A pétanque játszható egyéniben (egy az egy ellen, játékosonként 3 golyóval), duplettben (kettő a kettő ellen, játékosonként három golyóval) és triplettben (három a három ellen, játékosonként két golyóval). 
A Honvéd Szondi György SE pétanque-szakosztálya vasárnaponként 17 órától tartja edzéseit a Palotavárosi-tavaknál.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában