Dobogós helyezés

2022.08.06. 13:10

Egy álom válhatott valóra Kaufer Tamás számára

Kaufer Tamás a városszerte ismert, és versenyrendezéseiről országosan elismert futó legutóbb a Maccabi Játékokon ért el bronzérmet kategóriájában.

Káldor András

Nem véletlen Kaufer Tamás kitörő öröme, ő vihette a nemzeti lobogót a Maccabi Játékokon

Forrás: Róth Tamás

- Jelentkezés alapján történt az utazó csapatba kerülés, Székesfehérvárról négyen jeleztük, hogy indulnánk. Kádár Béla, és jómagam 10 kilométeren álltunk rajthoz, Kádár Lajos 21 kilométert futott, és Oláh Brigitta ugyancsak ezt a távot tette meg. A magyar delegáció 102 tagból állt, 85 indulóval, összesen 64 ország, tízezer versenyzője vett részt. A Maccabi Játékok a világon a harmadik legnagyobb sportesemény az olimpia és a labdarúgó világbajnokság után. Az USA és Argentína 1500 fővel, míg Nagy Britannia 800 versenyzővel képviseltette magát, de lakosság létszám-arányában Magyarország adta a legnagyobb delegációt. – tudtuk meg.

A rutinos ultrafutónak vegyes érzései voltak a futásával kapcsolatban, mert egy nagyon makacs Achilles sérüléssel küszködik és ez meghatározta azt, hogy milyen teljesítményt fog nyújtani.

- Nagyon-nagyon nehéz volt a pálya, amelyet le kellett küzdeni. Ez azt jelenti, hogy 10 kilométeren 260 méter szintkülönbség volt, míg félmaratonon 350 méter. Ami a különlegességét adta ennek a versenynek, hogy teljesen bevitt Jeruzsálem óvárosába. Hihetetlen érzés volt a háromezer éves köveken futni, amely egyáltalán nem volt könnyű, mert rettenetesen csúszott, és nagyon éles kanyarokkal volt tűzdelve az útvonal, ráadásul a verseny egy része itt zajlott. Az esti órákban rendezték, óriási páratartalom volt és ez nehezítette a megmérettetést. Azt nem mondhatnám, hogy nagyon meleg lett volna, hiszen 28 fokban futottunk. Sikerült mind a négyünknek a szereplése Oláh Brigitta a kategóriájában 4. lett a félmaratonon, Kádár Lajos szintén a 4. helyen zárt, a 10 kilométer, 50 pluszos kategóriájában Kádár Béla megnyerte a versenyt. Engem is ide soroltak, a legidősebb versenyző voltam a 61 évemmel, mert az utánam következő csupán 54 esztendős volt, és a harmadik helyet sikerült elérnem.

Kaufer Tamás egy évvel ezelőtt nagy csatát nyert meg, kilábalt a pandémiából, ezért hatványozottan többet ért, hogy egy ilyen rangos versenyen a dobogóra állhatott, és ezzel egy álma is teljesülhetett.

- Egyáltalán nem volt könnyű! - mondta meghatódottan. - Ami külön megtiszteltetés volt számomra, hogy a Maccabi VAC vezetősége rám bízta, hogy vigyem a magyar csapat zászlaját a stadionba. Nehéz erről beszélni, hiszen harmincezer ember volt a stadionban, tízezer sportoló, és közel húszezer néző. Amikor szólították a csapatot hihetetlen érzés volt bevinni a magyar zászlót. A jeruzsálemi stadionban egyébként a díszvendégek között ott volt az izraeli miniszterelnök Yair Lapid, és Joe Biden amerikai elnök is.  Nagyon komoly biztonsági szabályok között tartották meg a játékokat, de szerencsére semmilyen módon nem korlátoztak bennünket viszont a háttérben óriási munkát végeztek a katonák a rendőrök és a biztonsági emberek. Annyira professzionálisan oldották meg hogy mi egy pillanatig sem éreztük ennek hátrányát.

A versenyző jó erőben érezte magát, hiszen mint köztudott ott sem a mínuszok röpködnek.

- Ugyan nem volt kevés a 28 fok, de Magyarországon még melegebb időjárásban készültünk, úgyhogy egyáltalán nem vetette vissza a fizikai állapotomat. A jeruzsálemi körülmények kezelhetők voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában