Elfáradtak a végére

2022.08.12. 18:52

A második félidő hazai hibáit kihasználta az Óvár

Első nyilvános hazai előkészületi mérkőzésén hatgólos vereséggel zárt az Alba Fehérvár KC a Motherson Mosonmagyaróvár ellen

Káldor András

Katarina Stosic (fehér, szemben) szoros őrizetet kapott az egész mérkőzés alatt

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Alba Fehérvár KC – Motherson Mosonmagyaróvár 26-32 (12-13)

Székesfehérvár, 150 néző

Vezette: Őri, Pozdena

Alba Fehérvár KC: Tóth Nikolett – Szemes, Afentaler 7, Besszer 3, Varga E. 5, Utasi 2, Takó. Csere: Pijevic 1 (kapus), Boldizsár 1, Stosic 4 (4), Zrnic, Bojtos 2, Tolnai, Szmbatian 1 (1). Vezetőedző: Józsa Krisztián.

Motherson Mosonmagyaróvár: Mistina – Mihály 2, Asanin 5, Kovács P., Pásztor 2, Ivancok 1, Stranigg 1. Csere: Szemerey (kapus), Tóth Nikolett 4, Tóth E. 3 (1), Bardi 2, Lancz 2 (1), Hajtai 1, Csire 8, Sztankovics 1, Faragó. Vezetőedző: Gyurka János.

Kiállítások: 2, ill. 16 perc

Hétméteresek: 5/5, ill. 4/2

Néhány nap eltéréssel majdnem egy évvel ezelőtt Móron találkozott a két csapat, ugyancsak a felkészülés jegyében. A fehérváriakat akkor még Boris Dvorsek irányította, de mint később kiderült regnálása rövid ideig tartott. Mindenesetre ezen a tesztmeccsen 34-26-ra a Móvár nyert, ám a visszavágó már meghozta az Alba győzelmét az UFM Arénában (31-29). A bajnokság során Józsa Krisztián miután Dvorseket váltotta a vezetőedzői székben, visszatérése parádésra sikeredett, hiszen 30-27-re legyőzte a nemzetközi porondon is induló riválisát. Az idényzárón aztán javított Gyurka János csapata, 29-28-ra megnyerve a mérkőzést.

Mindkét csapat jelentős átalakuláson esett át a nyár folyamán, ám ez inkább a vendégeknél éreztette hatását, ugyanis a tavaly az ötödik helyre befutó Mosonmagyaróvárnak jelentős tervei vannak, és nem utolsó sorban a 2022–2023-as idényben is nemzetközi kuparésztvevők lesznek. Heten érkeztek a vérfrissítés jegyében – igaz öten távoztak, ám egyöntetű vélemény, hogy erősödtek.  

Mindenesetre a Köfém Sportcsarnok hőmérséklete – ahogy már évek óta nyáron – hozta a „formáját”. Nem mondhatni azt, hogy fáztak volna a kilátogató szurkolók, de a bemelegítő játékosokról is rendesen dőlt a víz…

A Fehérvárban ott volt viszont a melegítők között a térdsérülése után felépülő Tamara Szmbatian, a 27 éves ukrán irányító tavaly csak négy mérkőzésen lépett pályára.

Kapkodóan indult a meccs, dacára annak, hogy negyven másodperc elteltével Pásztor Noémi gólja a Móvárnak hozott előnyt. Tóth Nikolett azonban ihletett formában védett, zsinórban két hétméterest hárítva. Kiegyenlítetté vált a találkozó, igazán nem tudott egyik csapat sem egygólosnál nagyobb előnyt kicsikarni, így az első negyedóra végén 6-6 állt az eredményjelző táblán. A folytatás is hasonlóképpen alakult, mindkét kapust „naggyá” tették a játékosok. Temérdek helyzet maradt ki mindkét részről, ám a 23. percben a tavaly még az Albát erősítő Bardi Fruzsina gólja először hozott kétgólos különbséget, 8-10. Csikorogtak a fehérvári kerekek a félidő hajrához érve ezt aztán Utasi Linda felsősarkos bombagólja oldotta fel. A 28. percre összejött az egyenlítés, sőt Boldizsár Bianka pontosan célzott az üres kapura, és megfordította az állást, 12-11. A szünetre azonban a vendégek mehettek mosolygósabban egygólos vezetésük birtokában.    

A fordulás után nyomban Csire Fanni növelte a látogatók előnyét egy eladott labda után, 12-14. Majd Szmbatian parkettre lépett egy hetes erejéig, amelyet értékesített. A 36. percben Katarina Stosic bedobott egy újabb büntetőt, és ezzel, ha pillanatokra is, de ismét az Albánál a vezetés, 16-15. Nem becsülte meg az AFKC az előnyt, zsinórban négyszer is betalált ellenfelük. Leginkább a sok technikai hiba, valamint eladott labda okozta a kialakult differenciát, 16-19. Főleg Csire Fannival nem bírtak a hazaiak, kilenc perc alatt négyszer mattolta Tóthot. Ráadásul feljavult a fekete mezesek védekezése, többször áthatolhatatlan falat képeztek kapujuk előtt. Egyre jobban kezdett kinyílni az olló, és a játékrész közepére már hatgólos lett az óvári vezetés, 17-23. Az utolsó tíz perchez érve sem változott túlságosan sokat a játék képe, egyértelműen fáradt csapat benyomását keltette az Alba, igaz ezen túlságosan nem lehetett csodálkozni, hiszen a héten a második edzőmérkőzésüket játszották három napon belül. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában