Az egyetlen kupagyőztes

2022.07.17. 16:59

A siófoki gárdában sok Videotonos rúgta a labdát

A Siófoki Bányász együttese 1984-ben nyert Magyar Kupát a Sóstói Stadionban, a piros-feketék a győrieket verték 2-1-re. Évente összejönnek az akkori győztesek.

Horog László

Balról Balázs Zoltán, Brettner Csaba, Takács László, Kiss Péter, Tiber László, Nagy Mihály, Horváth László, Zadányi László, Pardavi Károly, Horváth Károly

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A mai napig történelmi tettnek számít, hogy egy másodosztályú futballcsapat Magyar Kupát nyer, ez mindössze a siófokiaknak sikerült, lassan 30 évvel ezelőtt, Székesfehérváron. Szőke Miklós együttese a fénykorát, élő, Verebes József által dirigált Rába ETO-t verte Szabó József és Horváth László góljával. A sikerben több, olyan labdarúgó is kivette a részét, aki előzőleg a Videotonban futballozott. A déli partiak egy évvel később feljutottak labdarúgásunk legmagasabb osztályába, hol zsinórban tíz éven át szerepeltek. Az akkori sikercsapat egyetlen, saját nevelésű, balatoni játékosa, a balhátvéd, Takács László szervezésében évente összejönnek a korábbi játékostársak, az egyik siófoki étteremben.

A kupadöntőn a mindent eldöntő gólt szerző Horváth László anno Mezőszilason kezdte karrierjét, megfordult Lajoskomáromban és Enyingen, mielőtt a magyar tenger fővárosába került. A Vidiben nevelkedő és az NB I-ben a piros-kékeknél bemutatkozó két védő, Olajos Sándor és Brettner Csaba 1981-ben igazolt a Bányászhoz, őket egy évvel később követte a kétszeres válogatott csatár, Tiber László. Utóbbi három évet töltött a siófokiakkal NB II-ben, kettőt az élvonalban, majd 37 évesen osztrák alacsonyabb osztályba szerződött. Tieber után Kiss Péter, később Nagy Tibor is a tóparti klubhoz írt alá a koronázóvárosból a több játéklehetőség reményében, valamint a masszőr, Balázs Zoltán is Fehérvárról járt dolgozni Siófokra.

Az összejövetelen megemlékeztek az elhunytakról, Havasi József, Onhausz Tibor, Handel György és Olajos Sándor már nincs az élők sorában. Utóbbi hosszas betegség után, idén februárban távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában