Magabiztos továbbjutást remélve

2022.06.30. 13:40

Pénteken este a portugálok ellen lépnek pályára a magyar kosarasok

Pénteken este, 18 órakor, a fővárosi Tüskecsarnokban Portugáliát fogadják a válogatott kosarasok, világbajnoki selejtezőn.

Horog László

Ahogy a korábbi években, Vojvoda Dávid (balra) és Pongó Marcell is tagja a nemzeti együttes keretének

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Ha a mieink nyernek, biztosan ott lesznek a világbajnoki selejtezők második körében, tehát egy lépésre kerülnek a világbajnoki részvételtől. Illetve még sok lépésre, hiszen újabb selejtezős sorozat következik augusztusban, de amennyiben pénteken a mieink legyűrik a luzitánokat, megteremtik az esélyt a vb-szereplésre. Az eseményt jövő augusztusban a fölgolyó túloldalán Fülöp-szigetek, Japán és Indonézia bonyolítja.

Stojan Ivkovic együttese jól kezdte a kvalifikációs mérkőzéseket, Matosinhosban hatalmas csatában, a végjátékban Perl és Vojvoda remeklésével 81-75-re nyert a pénteki ellenfél ellen. Hazai pályán az olimpiai ezüstérmes franciák – igaz, teljesen más csapattal érkeztek, mint amellyel Tokióban dobogósok lettek – ellen nem volt esély, a gallok simán, 78-54-re nyertek Kaposváron, a felek nem voltak egy súlycsoportban. Nem ment Montenegró ellen Debrecenben sem, a déliek 83-67-re győztek a center, Bojan Dubljevic extrájával, a spanyol Valencia játékosa korlátlan úr volt a gyűrű alatt. Néhány nappal később viszont jött a rendkívüli bravúr, a magyarok végig vezetve, 88-84-re győztek Podgoricán. Vojvoda 24 pontjával a mezőny legjobbja volt, Perl 19 egységet szorgoskodott össze, a 13 pontos Váradi is megtette a magáét.

A péntek esti, portugálok elleni meccsen válogatottunk végleg bebiztosíthatja a továbbjutást a következő körbe. Az E-jelű négyesben nemzeti együttesünk 2-2-es mérleggel állnak, a portugálok 0-4-et produkáltak eddig, még nem érezték a győzelem ízét, ha Vojvodáékon múlik, nem is fogják. Mario Gomes gárdája egyénileg jól képzett játékosokból áll, azonban csapatként nem funkcionálnak úgy, mint a mieink. Ellenünk hazai pályán Diogo Brito és Sasa Borovnjak teljesített jól, előbbitől tarthatunk, utóbbitól nem, ugyanis nem nevezték az összecsapásra.       

A hazai fiúk különböző edzettségi állapotban érkeztek a kecskeméti edzőtáborba, akadtak, akik három héttel korábban befejezték a bajnokságot, mások csak vasárnap – a szombathelyiek, valamint a körmendi Ferencz Csaba -, ekkor zárult az aranycsata utolsó felvonása Vasban. Fehérvárról a korábbi összetartásokhoz hasonlóan négyen kaptak meghívót, Vojvoda Dávid, Szabó Zsolt, Pongó Marcell, valamint Lukács Norbert. Illetve egészen pontosan csak hárman, lévén utóbbi már csak volt fehérvári, a következő szezonban már Szolnokon pattogtat, nem fogadta el az Alba szerződéshosszabbítási ajánlatát. A portugálok ellen csak Vojvoda lép pályára, Szabó, Pongó és Lukács ezúttal nem szerepel a meccskeretben. Továbbra is a többiekkel gyakorolnak, ott lesznek a kispadon a péntek esti, fővárosi meccsen is, ám parkettre majd a júliusi 4-én, Franciaországban lépnek.

- A legfontosabb, hogy a portugálokat hazai pályán legyőzzük, ezzel biztosan ott legyünk az augusztusi fordulóban. A franciák más szintet képviselnek, nekünk Mario Gomes együttesénél kell jobbnak bizonyultunk. Jó pozícióban vagyunk, köszönhetően annak, hogy Podgoricán legyőztük a jóval esélyesebbnek vélt montenegróiakat. Pár nappal korábban, a Főnix Csarnokban végig vezettek a balkániak, azonban a visszavágón más taktikával léptünk pályára, jól védtük az előzőleg remeklő Dubljevicet, ez volt a kulcs. A portugáloknak jó dobóik vannak, erőltetik a rendezetlen védekezés elleni támadásokat, de csapatként nem annyira erősek, jobbak vagyunk náluk. Amennyiben továbbjutunk, úgy számoltuk – figyelve a FIBA ablakait -, hogy augusztusban a csehekkel, a bosnyákokkal és a litvánokkal találkozunk. Világsztárok pattogtatnak mindenütt – mondta Forray Gábor, a válogatott másodedzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában