Józsa Krisztián pozitívumként élte meg visszatérését

2022.06.03. 17:10

Jó irányba változott az Alba Fehérvár KC tavasszal

Volt már ennél jobb idénye is az Alba Fehérvár KC csapatának, amely a K&H Liga 10. helyén zárt. A gárda még Boris Dvorsekkel kezdte a bajnokságot, ám vele hosszú ideig sikertelen volt, de a régi-új szakvezető Józsa Krisztiánnal már sokkal jobb teljesítményt nyújtott.

Káldor András

A fehérvári Besszer Borbála (fehér) a ferencvárosi védők gyűrűjében harcolt

Forrás: Kricskovics Antal

Milyen érzésekkel ült le tavaly nyáron a kispadra, másodedzőként? 
– Nem volt bennem sem hiányérzet, sem csalódottság, hogy nem én maradtam a felnőtt csapat vezetőedzője, hiszen elfogadtam azt, hogy a klub hozott egy döntést és egy tapasztaltabb edzővel kezdte a szezont. Szerettem volna a legjobb tudásom szerint segíteni őt, és az utánpótlásban is ugyanúgy fontos feladatok vártak rám.

Látva a csapat őszi-téli hullámzó teljesítményét, gondolta, hogy sor kerülhet a váltásra, illetve, visszatérhet a gárda élére? 
– Nyilván minden edzőt az eredményei határoznak meg. Hogyha megkérdeztek volna a szezon előtt, hogy szeretnék-e ugyanabba a cipőbe lépni, akkor egyértelműen azt válaszoltam volna, hogy nem, úgyhogy nagyon szurkoltam annak, hogy ezzel a felállással sikeresek legyünk. Meg is tettünk ezért mindent, de sajnos az eredmények nem jöttek és a klub úgy döntött, váltásra van szükség.

Ebből a szempontból már „rutinos” lehetett, hiszen korábban Deli Ritát váltotta két éve. 
– Mondhatjuk azt, hogy nem ért meglepetésként, mivel folyamatosan nem az elvárt eredményeket érte el a csapat, és voltak olyan mérkőzések, amelyeket hoznunk kellett volna. Sajnos olyan pozícióban álltunk, amely nem volt ránk jellemző. Természetesen egyéves tapasztalattal tudtam azt, hogy hova nyúljak. 

A csapat számára pozitívan hatott a változás, mosolygósabbak lettek a lányok? 
– Nem hiszem, hogy az én személyem volt itt a döntő. Egy változás mindig pozitívumot hoz egy csapat életében, ők is tudták, érezték, hogy valami nem működik, pedig mindent megtettek érte, de így utólag azt mondom, hogy jól sült el a váltás.

Hosszú hónapok után január végén ünnepelhetett győzelmet a csapat a Mosonmagyar­óvár ellen, immár az irányításával. Mekkora feladatot jelentett felrázni a társaságot az apátiából? 
– Egy kicsit változtattunk az edzésmunkán, másképp dolgoztunk, amely nagy lökést adott a csapatnak. Előtte a hangulattal nem volt probléma, hiszen ez egy jó közösség, de akkor is tudtuk, jönnie kell egy sikernek ahhoz, hogy meginduljunk a helyes úton, és az a mérkőzés lendületet adott.

Több olyan mérkőzés volt, amelyen akarati tényezők terén volt jobb a csapat. Ez minek köszönhető? 
– Nem hiszem azt, hogy előtte nem akartak úgy a lányok és ne tettek volna meg mindent. Az Óvár elleni győzelem után tudtuk, hogy olyan mérkőzések jönnek, amelyek számunkra nagyon fontosak, nagyon sokat segített az, hogy fejben előre léptünk a sportpszichológussal történt együttműködéssel. Azok a fiatal játékosok, akik egy éve még rutintalanok voltak, mostanra már valamelyest tapasztaltabbak lettek, és bizonyos kulcsszituációkban, amit korábban nem tudtak megoldani, most meg tudták valósítani.

Melyik volt az a találkozó, amely után azt mondta magában, hogy a játékuk tényleg a kedvére való volt? 
– A legnagyobb siker az MTK elleni győzelem volt, arra senki nem számított, talán mi sem. Ott állt össze úgy a játékunk. A betegségek, sérülések ellenére a legjobb teljesítményt nyújtottuk a szezonban.

A csapat az idény során hét győzelemnek örülhetett, ezek közül ötöt Önnel ért el, ezek szerint a fizikai felkészítésen túl a mentális munkának is fontos szerepe volt az utóbbi hónapokban? 
– A mentális munkára nagy hangsúlyt fektettünk, illetve fizikálisan is sokkal többet dolgoztunk, mint előtte. Ebben sokat léptünk előre a szezon végére. Amennyiben még egy szintet akarunk lépni a következő idényben, akkor ennél még többet kell dolgoznunk.

Hogyan tovább, marad-e a csapat élén, ha igen, akkor hogyan alakul a további program, meddig lesznek szabadságon? 
– Maradok a csapat mellett, és marad mellettem a horvát másodedző Alen Marosevic is. Július 14-én kezdünk, előtte már kapnak a lányok egy egyéni programot, így megfelelő fizikai állapotban kell elkezdeniük a felkészülést. Az elmúlt három évben most lesz egy olyan nyár, amikor lehet egy kicsit pihenni, és fel lehet töltődni. Ez reményeim szerint jótékony hatással lesz mind a felkészülésre, mind a szezonra.

Sejtésem szerint, az öt távozót nézve új csapatot kell majd építeni. 
– Valóban. Új csapatot kell építeni, de a belső posztokat nézve nagy változás nem lesz. Triscsuk Krisztina szállt ki, a helyére majd egy külföldi játékos érkezik. Alapvetően a csapat magja együtt marad, a szélső, illetve a beálló posztokon lesz majd váltás.

Lesznek-e fiatalok, akik előre lépnek az utánpótlásból? 
– A klub filozófiája, hogy a fiatalokra épít, így jövőre öten jönnek fel az utánpótlásból, akik már a felnőtt kerettel fognak edzeni, illetve közülük ketten nagyon komoly szerepet fognak majd kapni, de a többi fiatal is meg­érett arra hogy helytálljon az NB I-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában