A jövő új olimpiai sportága lehet

2022.06.13. 07:00

A Velence Korzón mutatták be az evezés új szakágát, a Strand Sprintet

A hagyományos sík vízi evezéssel szemben kétezer méter helyett csak fél kilométert kell teljesíteni, de azt nem akármilyen körülmények között. A VVSI is élére állt a tengeri evezés meghonosításának, ennek keretében rendezte meg az Evezős Strand Sprintet szombaton.

Németh Krisztián

Már a hajóba pattant a mezőny, indulhat a 250 méteres szlalom, majd visszafordulva a lehető leggyorsabban, nyílegyenesen kell a célzónába érni…

Forrás: Magyar Evezős Szövetség/Szlovák Bence

Vízben gázoló és hajóban evező fiatalokra lehettek figyelmesek mindazok, akik a velencei partszakaszon fürdőztek vagy sétáltak. Akár ki is próbálhatták a speciális tengeri egypárevezős hajókat, amelyek tradicionális, sík vízi társaikhoz képest sokkal robusztusabbak és szélesebbek, hogy ellent tudjanak állni a tenger hullámainak. 

A tengeri evezős hajókban a felépítésüknek köszönhetően könnyű boldogulni, stabilabbak, mint sík vízi társaik
Forrás: Magyar Evezős Szövetség/Szlovák Bence

Mert nemzetközi viszonylatban bizony a legerősebb tengeri habokba is belevetik magukat – a rutinosabb magyar tengeri evezősök is. A Velencei-tavon az erős oldalszéllel is meg kellett küzdeniük a fiataloknak, akik akár pár év múlva már az ötkarikás játékokon is bizonyíthatnak. A versenyre vágyó sportolók nyílt vízen hosszabb távokon, illetve az egyre népszerűbb Beach Sprint versenyeken állhatnak rajthoz. Ez utóbbi versenyszámban a futás, az evezés és az ügyesség kombinációja határozza meg, hogy ki tudja leghamarabb teljesíteni a távot.

Sprint a vízen és a vízben
Forrás: Magyar Evezős Szövetség/Szlovák Bence

 A VVSI-ben egyre nagyobb keletje van a szakágnak, hétfőnként, szerdánként és péntekenként sok felnőtt, illetve gyerek pattan a tengeri egypárevezős hajókba. A szombati versenyen hosszú távú versenyeket is rendeztek, csapathajókban. A kormányos négypárevezős egységeknek 3000 méteres kört kellett tenniük a tavon. A szervezők igazi buliversennyel, vízi kötélhúzással is készültek. 

A „Hajóvonták találkozása üdvös” elnevezésű verseny kupája a házigazdákhoz került Grozev Erik jóvoltából. A tengeri evezés népszerűsítése nem csak a Velencei-tavon folyik, júliusban a Tatai-tavon rendeznek hasonló versenyt, a Balaton-átevezést pedig többen már a tengeri evezős hajókkal teljesítik majd.

…ahol aztán a hűsítő vízbe huppanva kell gázolni a célig
Forrás: Magyar Evezős Szövetség/Szlovák Bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában