Jégkorong

2022.05.02. 20:00

Kezdődik a tánc! A magyar férfi jégkorong-válogatott Ljubljanában bizonyíthat

Kedden 15.30-kor a magyar férfi jégkorong-válogatott öt fehérvári játékossal a keretében megkezdi szereplését a divízió 1/A-s világbajnokságon Dél-Korea ellen. Már az első mérkőzés eldöntheti, a mieink miben reménykedhetnek a torna során.

Beke Zsombor

Forrás: Árvai Károly

Felemásan sikerült Sean Sipmson együttesének a felkészülése. A mieink összesen négy tesztmérkőzést játszottak, Szlovénia és Dél-Korea mellett kétszer Ukrajnával mérkőztek meg. Az első találkozón Ukrajna ellen tartalékos kerettel nyert a válogatott, majd Szlovénia ellen Székesfehérváron sima 3-0-ás vereség következett már a fehérvári és az Erste Liga döntős hokisokkal kiegészülve. Ezután Ukrajna ellen szétlövésben nyertek Háriék, majd következett a vb-rivális elleni utolsó felkészülési mérkőzés, ahol bár több mint ötven lövést eresztett meg Magyarország, végül Dél-Korea nyert 4-2-re.

– A felkészülés kezdetén még nem tudtunk csatlakozni a válogatotthoz, viszont az utolsó két hétben már itt voltunk – nyilatkozta lapunknak Erdély Csanád, a Hydro Fehérvár AV19 támadója. – Intenzíven belecsöppentünk a munkába, átvettünk minden játékelemet. Játszottunk néhány felkészülési mérkőzést is, amelyek az eredményt nézve nem feltétlenül sikerültek a legjobban. A lényeg, hogy tudtunk élesben gyakorolni, amire szükségünk is volt. Összességében szerintem készen állunk a ljubljanai világbajnokságra.

– A három mérkőzés alatt a legkomplettebb ellenfelet a szlovénokban ismerhettük meg, ugyanakkor még nekik se volt teljes a keretük akkor – mondta Magosi Bálint. – Az ukránok egy csoporttal lejjebb vannak, de egy hajtós, küzdős csapatról beszélünk, egy jó ki-ki találkozót játszottunk velük. Dél-Korea ellen jól kezdtük, sok helyzetünk volt, de a harmadik gólt ők szerezték és ez végül döntőnek bizonyult.

A felkészülési találkozókon javuló formát mutatott a magyar válogatott, de az emberelőnyök kihasználásában mindenképpen előre kell lépni, hiszen négy mérkőzésen egyszer sem találtak be a mieink fórban. 

– A helyzeteink megvoltak, ez mindenképpen jó. IIHF rendezvényen szigorú szabálykövetés szokott lenni a játékvezetők részéről, így lesznek kiállítások, tehát a speciális egységek kritikusak lesznek. Nyilvánvalóan nekünk sem tetszett, ahogy a felkészülési mérkőzések alatt játszottuk az emberelőnyöket, frusztrál minket, de a világbajnokság rajtjáig csiszolunk még rajta. Reménykedem abban, hogy a tornán már ki tudjuk küszöbölni a hibákat – ecsetelte Erdély, majd kitért az esélyekre. – Senkit sem szabad lebecsülni, amelyik pillanatban ezt megteszed, megbosszulja magát az adott mérkőzésen. Változtak az esélyek azzal, hogy Franciaország és Ausztria felkerült az A csoportba, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerűbb lett a helyzetünk, a feljutáshoz ugyanúgy meg kell nyernünk három vagy négy mérkőzést. Az első kulcsfontosságú mérkőzést Korea ellen meg akarjuk nyerni és visszavágni a felkészülési találkozón elszenvedett vereségért. Ott megvoltak a helyzeteink, csak nem használtuk ki ezeket, bízom benne, hogy kedden ez másképp lesz és kiszakad a gólzsák.

Egy biztos, támogatásban nem lesz hiány, hiszen több száz magyar szurkoló indul majd útnak Ljubljanába, hogy a feljutáshoz segítse a válogatottat. Az utazó keretbe végül öt fehérvári játékos került be, Hári János, Terbócs István, Erdély Csanád, Magosi Bálint és Horváth Milán képviseli majd a Hydro Fehérvár AV19-et. 

 

A vb programja:

Május 3., 15.30 Magyarország–Dél-Korea

Május 3., 19.00 Szlovénia–Litvánia

Május 4., 15.30 Magyarország–Litvánia

Május 4., 19.00 Románia–Szlovénia

Május 5., 15.30 Románia–Dél-Korea

Május 6., 15.30 Dél-Korea–Litvánia

Május 6., 19.00 Szlovénia–Magyarország

Május 7., 15.30 Románia–Litvánia

Május 8., 15.30 Magyarország–Románia

Május 8., 19.00 Szlovénia–Dél-Korea

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE:

Kapusok: Arany Gergely (FTC-Telekom), Hetényi Zoltán (DEAC), Rajna Miklós (UTE)

Védők: Fejes Nándor (Gyergyói HK, romániai), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Scott Macaulay (MAC), Pozsgai Tamás (MAC), Szirányi Bence (DVTK)

Csatárok: Erdély Csanád (Fehérvár), Hári János (Fehérvár), Kóger Dániel (FTC), Rasmus Kulmala (FTC), Magosi Bálint (Fehérvár), Nagy Gergő (FTC), Papp Kristóf (Michigan State University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyó), Sebők Balázs (Ilves Tampere, finn), Sofron István (SC Csíkszeredai, romániai), Terbócs István (Fehérvár), Tóth Richárd (MAC), Vas János (HC Presov, szlovák)

Szövetségi kapitány: Sean Simpson (kanadai)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában