Frissen Fejérből

2022.05.06. 13:29

Elképesztő tömegeket mozgatott meg a Giro d'Italia Fejérben (videók)

Nagyon sokan voltak élőben kíváncsiak a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyre a megyében. A mezőny Székesfehérváron szakaszhajrát teljesített, a nézők, szurkolók mindenhol kitettek magukért.

Németh Krisztián, E. Várkonyi Péter, Zsohár Melinda

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Két olasz Mattia Bais, és Filippo Tagliani szökésben, több mint kilenc perces előnnyel, ők ketten vannak a legközelebb Martonvásárhoz. A verseny a 7. számú főúton száguld, Kápolnásnyéknél hajt majd le a főútról, majd észak felé halad. Fürtökben lógnak a szurkolók a pálya egyes részein. A három magyar a főmezőnyben halad.

Frissítés: A főmezőny egy darabig "kényelmes" tempóban" haladt, a versenyzők sokszor kedélyesen beszélgettek. A szökésben lévő két olasz versenyző, már elhagyta Kápolnásnyéket, előnyük csökkeni látszik.

A baracskai szurkolótábor 
Forrás: Község

Két olasz Mattia Bais, és Filippo Tagliani lógott meg a mezőnytől, még Budapest határában. Előnyük csökken, körülbelül 9 perc, kezdi növelni a tempót a főmezőny. A Pázmánd-Vereb-Lovasberény útvonalon érkezenek a versenyzők Székesfehérvárra, ahola Zichy ligetnél várják programok a szurkolókat.  A Királyok Városában szakaszhajrát teljesít majd a mezőny, azaz értékes pontokat lehet szerezni.

Kitesznek magukért a szurkolók! Martonvásár környékén lovas huszárok kísérték vágtában a főmezőnyt, Baracskán egy kerékpáros a 7. számú főút szervízútján igyekezett kísérni a két szökevényt. Sok helyen fürtökben lógnak, és szurkolnak az emberek.

Meglepetéssel várták a versenyzőket
Forrás: Község

A Lovasberényi Róna József Művelődési Ház és Könyvtár hivatalos közösségi oldalának bejegyzése szerint a településen szobabicikliző T-Rex, valamint flamingóplüssel rohanó bocilány várta a mezőnyt.

Frissítés: A két szökevény, Mattia Bais, és Filippo Tagliani előnye a felére, kevesebb, mint hat percre csökkent, hamarosan nekiiramodnak majd azok a főmezőnyből, akik szeretnék megnyerni a közel kétszáz kilométeres első szakaszt (Budapest-Visegrád). Nagyjából 65-70 kilométert tettek meg eddig a versenyzők. A Királyok Városába nemsokára a Berényi  úton érkezik a mezőny, majd a Zichy ligetnél, egy éles jobb fordulót követően indul  Zámoly felé.  

A magyarok: Valter Attila, Peák Barnabás, és Fetter Erik a főmezőnyben haladnak. Jön a fehérvári részhajrá!

A mezőny áthalad Martonvásáron
Forrás: Kortyis Dávid


Frissítés: Ahogy a nagykönyvben megvolt írva, pontosan az előírt időben haladt át a "Giro-kerékpáros konvoj" Pázmándon. Rendőrmotoros előkísérők tucatjai, az utat biztosító járművek sokasága, szervízautók kísérték a nemzetközi nagy verseny magyarországi futamának egyik helyszínét.

A faluban, némi túlzással, aki otthon volt, mindenki az út mentén várta a versenyzőket. Tapsoltak, hajrát kiabálva, zászlókat lengettek, szurkoltak kicsik és nagyok, idősek, és fiatalok. Amit már régen tett a falu, végre együtt ünnepelhettek az alkalmi majálison, ahol mindenki jól érezhette magát.

A versenyző bringások csaknem 4 perc alatt átvonultak Pázmándon és az élet ment tovább.. 

Frissítés: Pár perccel ezelőtt viharzott át Székesfehérváron a világ második leghíresebb országúti kerékpáros körversenye.

A szurkolói zónát a Zichy-ligetben alakították ki, de már a Berényi úton is rengetegen várták a mezőnyt. Mindeközben a számos országban sugárzott televíziós közvetítés légifelvételei a koronázóváros nevezetességeit is megmutatták, ahogy korábban a martonvásári Brunswick kastélyt, a Velencei-tavat, vagy éppen a kápolnásnyék Halász kastélyt. Országimázs építés a javából!

A székesfehérvári részhajrát az olasz Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) nyerte, bezsebelve ezzel 12 pontot csapat-, és honfitársa Mattia Bais előtt. Ők ketten már Budapest határában megléptek a mezőnytől. 

A két olasz mögött nagyjából öt perc hátrányban a masszív, és sűrű mezőny repesztett végig a Berényi úton. Rengetegen figyelték hangosan szurkolva, ahogy a rengeteg száguldó profi bringás a Zichy ligetnél élesen jobbra fordul, hogy teljesítse a szakaszhajrá utolsó 100 méterét. 

Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl), aki 2011-ben, és 2021-ben elnyerte  a Tour de France-on a legjobban teljesítő sprinternek járó zöld trikót - hatodik helyen zárt a fehérvári szakaszhajrában. Nem sokkal később a brit világklasszis Zámolyon egy buszmegállóban kiállít rövid időre, hogy biciklit cseréljen. Bringát talált volna a helyi futballpályán is, ahol kerékpárokból rakták ki a versenyt nevét. Csákvár közelében rózsaszín pólóba öltözött lovasok vágtattak a versenyzőkkel, a település belterületén pedig nagyon sokan sorakoztak az útpadkán. Bicskén, az utolsó megyei "állomáson" emelőkosaras tűzoltóautóval alkottak "diadalívet" a versenyzők számára.

A mezőny nagy sebességgel haladt át Bicskén
Forrás: Pesti Tamás / FMH

Martonvásártól, Székesfehérváron át Bicskéig mindenütt óriási érdeklődés, izgalom, és rajongás övezte a Giro d'Italiát.

A mezőny ezekben a percekben már a Komárom-Esztergom megyei Bajna közelében teker, és körülbelül egy óra múlva visegrádi célba érkezéssel letudja az első szakaszt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában