Nagyon közel a dobogóhoz

2022.05.02. 17:27

Demeter Bence remek futással és lövészettel jelentkezett a világkupán

Az első helyen várta a döntőt az öttusázók budapesti, világkupa-versenyén, végül a 4. helyen zárt a volános Demeter Bence

Horog László

Ez volt a harmadik versenye a szezonban, magabiztosan került a fináléba. Nem sok hiányzott, hogy ketten képviseljék a Volán Fehérvárt, fiatal pályatársa, Tamás József éppen lemaradt a 18-as döntőről. Demeter ott volt és megtette a magáét.

– A vártnál többen, 72-en neveztünk, 36-an jutottunk az elődöntőbe, majd 18-an a döntőbe. A vívás eredményét vittük tovább, ez számított az elődöntő során is. Ez a tusa nagyszerűen sikerült, 29 győzelem mellett 6 vereséget szenvedtem. Pályafutásom során ennél egyszer vívtam hasonlót, három éve, a belorusz bajnokságon, 28-6-ot. A téli időszak általában azzal zajlik, hogy vívóversenyekre nevezek, ha nem vagyok sérült. Most csak egyszer tudtam indulni, szabadidős viadalon, Debrecenben, ezüstérmes lettem. Korábban a talpammal volt probléma, ez elhúzódott hosszú ideig, valamint három héten át influenzaszerű tünetekkel küzdöttem, a Gran Canarián bonyolított edzőtábor kellős közepén betegedtem meg, január derekán. Tehát ez a tél sem múlt el problémamentesen, az alapozás jelentős része kimaradt. Ennek ismeretében a hétvégi teljesítményem kimondottan jónak mondható.


A budapesti VK a fehérvári sportoló harmadik versenye volt a szezonban, előzőleg, március derekán, Drzonkówban egy kisebb, nemzetközi viadalon győzött, döntően ifi és junior korú sportolók szerepeltek, a lengyel házigazdák mellett a litvánok, németek, csehek és magyarok. A február végi, budapesti, fedettpályás viadalt kihagyta, valamint a kairói erőpróbát is.


– Elindulhattam volna a budapesti szezonnyitón, de nem volt értelme kockáztatni, esetleg nem jutok a döntőbe, vagy ismét megsérülök, felesleges rizikót nem vállaltam 32 évesen. A lengyel viadal tökéletes volt a szezon indításának. Én voltam a legidősebb, minden számban jól teljesítettem, magabiztosan győztem. Aztán jött az országos bajnokság április közepén, Budapesten, Marosi Ádám nyert, ezüstérmes lettem. Fizikálisan jól éreztem magam, de vívásban és lövészetben vétettem hibákat, a páston 22-12-vel zártam, ami elfogadható, ám a kombi során 12 lövést elrontottam, ezzel túl sokat veszítettem. Ha jobbat nyújtok, harcban lettem volna az aranyért. Így meg kellett elégednem az ezüsttel, amit nem éltem mag csalódásként.

DEMETER Bence
Forrás: Kovács Anikó


Aztán következett a hétvégi, világkupa-viadal. A Ludovika Sportközpontban rendezett eseményen a 4. helyen zárta a döntőt.
– A hazai szövetség nagyon jól rendezte az eseményt, a Ludovika tökéletes helyszínnek bizonyult. A selejtezőt gond nélkül letudtam, az elődöntőt megnyertem, a remek vívásnak köszönhetően annyi előnyt szereztem, hogy nem kellett izgulnom, a csoportomból a legjobb eredménnyel kerültem a fináléba. A lovaglásnál nem volt szerencsém, a legrosszabb négylábút sikerült kihúznom. Azt hittem, ez egy jó ló, aztán felvilágosítottak, hogy nem. Két kitörés, két verőhiba, időtúllépés. Ott az aranyesélyem elszállt, 243 pontot lovagoltam a 300-ból, ez közel egy perces hátrányt jelent a futópályán. A bónusz vívás sem sikerült, még a lovaglás sokkhatása alatt voltam, pár perc alatt nem tudtam összeszedni magam, az első csörtét azonnal elbuktam. Az úszással nem volt gond, a mostani fizikai állapotomnak megfelelő, 2:02 lett az eredményem a medencében. Az ötödik helyről kezdtem a futást, a lövészet nagyon jól sikerült, végül egy helyet javítottam, nagy hajrával bejöttem a 4. helyre, legjobb magyarként, Böhm, Bereczki, Regős, Viczián, Szép és Marosi előtt, a bronzra nem volt esélyem. A lovagláson múlt, ha kitörés nélkül, két verőhibával végzek, ami nem tűnt lehetetlennek, szerintem megnyerem a versenyt. Egy percet hagytam ott, végül 18 másodperccel maradtam le a győztestől.


Az Albenában egy hét múlva sorra kerülő világkupa-viadalt kihagyja, a volánosok közül Tamás József indul a bolgár tengerparton. Demeter egy hónap múlva, Ankarában, szintén VK-viadalon lesz érdekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában