Kétféle megoldás

2022.05.03. 20:00

Ankarában tesztelhetnek - Megvan, hogy milyen sport váltja a lovaglást az öttusában

A párizsi olimpiát követően a lovaglás helyett nem túl nehéz akadályverseny szerepel az öttusa programjában. Kétféle megoldás tesztelése következik rövidesen.

Horog László

Demeter Bencének már nem lovasként kell teljesítenie az akadálypályát

Forrás: Koncz Gyorgy / MW

November elején dobtak napalmot a nemzetközi öttusa-szövetség vezetői a szelíden fodrozódó vízbe, jelezték, a 2028-as Los Angeles-i nyári ötkarikás játékokon a lovaglás már nem lesz része a pentatlonisták küzdelmeinek, a 2024-es párizsi olimpia után változik az ötödik elem.

A hétvégi budapesti világkupa-viadalt követő kongresszuson a UIPM, azaz a nemzetközi sportági szövetség elnöksége tudatta, kétféle akadályverseny tesztelése kezdődik rövidesen, azon folyamat részeként, amelynek végén Párizs után új szám kerül a programba. A UIPM emlékeztet rá, hogy az elmúlt hónapokban több mint hatvan javaslat érkezett a végrehajtó bizottsághoz.

A tesztelés a júniusi ankarai világkupadöntő után meg is kezdődik.

A nemzetközi szövetség vezérkara határozott az ötödik elemről. Több mint hatvan javaslat érkezett az elmúlt hónapokban, akadályverseny váltja majd a lovaglást, a részletek kimunkálásra várnak.

– Akadályverseny lesz, de azt még nem tudni, mennyi fizikai és ügyességi elemet tartalmaz, reményeink szerint inkább az ügyesség dönt majd, nem az erő. Ugyanis az öttusa eleve nagyon megterhelő a jelenlegi rendszerben, ezt nem kellene tovább fokozni. Az ankarai világkupadöntő után már tesztversenyre kerül sor a török fővárosban június végén. Kétféle verzió van. Ezt az akadályversenyt – inkább exatlon, mint ninja warrior – kétféle módon tudom elképzelni: különálló elemként, illetve az is felmerült, hogy együtt kezeljük, felfűzzük a laser runra. Ez azt jelentené, a kombinált szám során, a rajt után azonnal következne az akadályverseny, amikor a sportoló letudta a pályát, rögtön nekivágna futásnak és a lövészetnek. De az is elképzelhető, lemegy az akadálypálya, szünet következik, majd újabb rajt, a záró kombi kapcsán – mondta Gallai István, a hazai szövetség főtitkára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában