Trenka János mesélt

2022.02.04. 17:30

Dunaújváros egyetlen olimpia bajnoka volt

A közelmúltban hatalmas veszteség érte a magyar sportot, azon belül is a magyar tornát. Elhunyt Csollány Szilveszter, aki Sydney-ben gyűrűn olimpiai aranyérmet nyert. Szilas két évig a Dunaferr tornaszakosztályánál is koptatta a szereket, a Fejér megyei műhely jelenlegi vezetőedzője, Trenka János mesélt lapunknak a bajnokkal kapcsolatos élményeiről.

Beke Zsombor

Forrás: Árvai Károly / Nemzeti Sport-archív

December óta egy ország aggódott Csollány Szilveszterért, aki koronavírus-fertőzése után lélegeztetőgépre kapcsolva próbált felépülni, de szervezete január 24-én úgy döntött, feladja a harcot, a magyar sport nagy alakja hagyta el az élők sorát. Pályafutása során három magyar klubban szerepelt, az Újpest és a Budapesti Honvéd mellett 1998 és 2000 között a Dunaferr tornászaként ért el sikereket.

 

– Dunaújváros egyetlenegy olimpiai bajnokáról beszélünk – mondta lapunknak Trenka János, a DKSE tornászainak vezetőedzője. – Ez mindenképpen egy olyan mérvadó dolog, ami miatt még jobban fáj, hogy elment. Ha azt mondjuk, hogy jelen pillanatban pótolni kell őt, akkor az ember nem igazán tudja megmondani, hogy ez mikor lehetséges. Akárhogy is nézzük, az ő teljesítménye, amit a tornában lerakott, az nem csak Dunaújvárosnak, hanem a sportág hazai világának hatalmas dolog volt. Szerintem a mai napig ha valaki megnézi a gyakorlatát, borsódzik a háta, hihetetlen nagy energiát tud adni.

 

Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász volt, a hazai mezőnyben 1991-ben ért fel először a dobogó legfelső fokára, összesen 11-szeres magyar bajnoknak vallhatta magát. Pályafutása szempontjából 1995-től az amerikai kitérő nagy mérföldkő volt, a fejlődése újabb lendületet kapott, 1996-ban ezüstérmes lett az atlantai olimpián gyűrűn, majd négy évvel később már ő bizonyult a legjobbnak. A tengerentúli hazatérése után 1998-ban igazolt a Dunaferrhez, ahol Limperger István irányításával végül az ötkarikás aranyéremig vezető útra lépett. Trenka János és Szilas között kilenc év korkülönbség volt, de életútjuk számos alkalommal keresztezte egymást.

 

– Amikor én gyerekként edzettem, ők gyakran jöttek edzőtáborozni még nem dunaújvárosi színekben. Nagyon sok olyan dolog volt, amit közösen megéltünk, de őt még nem ismerősként ismertem. 2007-ben Dunaújvárosban egy old boys versenyt rendeztünk, amire meghívtuk őt is, szívesen fogadta a meghívást. Később többször járt nálunk edzőtáborozni edzőként egy osztrák klubbal, akkor már esténként voltak közös beszélgetések, számomra egy pozitív, meghatározó sportoló volt.

 

A dunaújvárosi klub is megtartotta megemlékezését az 51 éves korában elhunyt tornászra, ahova sokan ellátogattak. Csollány Szilveszter végső búcsúztatóját február 9-én 11 órakor tartják a Farkasréti temetőben, a gyászolók egy szál virággal róhatják majd le kegyeletüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában