Öttusa

2022.01.26. 16:16

Világkupákon szokná a felnőttek légkörét Tamás József

A Volán Fehérvár öttusa szakosztályát két versenyző, a rutinos Demeter Bence, és az első éves felnőtt, Tamás József képviseli a válogatott keret Kanári-szigeteki edzőtáborában.

Ferencz Balázs

Február 19-én a hagyományos fedettpályás nemzetközi viadallal kezdődik az öttusázók versenyszezonja. Márciusban már a világkupa-sorozat első állomásán, Kairóban viaskodnak, vagyis a legjobb honi pentatlonisták lassan élesítenek. Egyelőre még a Kanári-szigeteken, edzőtáborban.

 

– Az idő lehetne kicsit naposabb, de a 20-22 fok teljesen megfelelő hőmérséklet a felkészüléshez. Jól mennek az edzések, főleg az úszás és a fizikai számok gördülékenyek – mesélte a Las Palmasban két edzés után csendespihenőjét töltő Tamás József.

 

A 21 éves, 2021-ben junior országos bajnokságot nyerő, a korosztályos Eb-n csapatban ezüstérmet, a világbajnokságon csapataranyat szerző Tamás Joci elsőbálozó a felnőttek edzőtáborában.

 

– A keretedzéseken és a versenyeken már összekovácsolódott a társaság, nem ismeretlen közegbe érkeztem. Jó a hangulat, minden rendben van, s szerencsére már azok az idők is elmúltak, amikor még beavatáson kellett átesniük az újoncoknak.

A közelgő fedettpályás nemzetközi viadalon minél előrébb szeretne végezni, nem csupán a hazai, de a nemzetközi rangsorban is.

 

– Világkupákon szeretnék szerepelni idén, hogy megtapasztaljam, milyen a felnőtt mezőny. Szoknom kell még ezt a mezőnyt, át kell állni, magasabb szint, érhetik meglepetések az embert. De remélem, hogy ezeket az akadályokat könnyedén meg tudom ugrani. A vívópáston sokkal kiegyensúlyozottabbak a versenyzők, fizikálisan is erősebbek az öttusázók, főleg futásban. Technikásabbak a lovaspályán, minden területen kicsivel jobbak, mint a juniorok, vagy a kezdő felnőtt versenyzők.

 

Lépésről-lépésre halad a fehérvári pentatlonista.

 

– Nem szeretnék olyan elvárásokat támasztani, amik az adott élethelyzetben nem elérhetők. A csalódásokból nem tudok profitálni. Inkább arra törekszem, hogy lépésről-lépésre haladjak, ezért pályázom a világkupa-szereplésre, de ha minden jól megy, nem jön közbe sérülés, szuper lenne rajthoz állni az Európa-bajnokságon, vagy a világbajnokságon a váltó tagjaként.

 

Az edzőtáborban is beszédtéma a versenyzők között a sportág lehetséges változása, a lovaglás 2024 utáni lecserélése. Tamás József elárulta, ugyan még mindenki Párizsra koncentrál, ő most nem látja fényesen a lovaglás nélküli öttusa jövőjét.

 

– Megoszlanak a vélemények a versenyzők között. Az idei év az új, 90 perces szisztéma teszteléséről szól majd, hogy milyen metodika mentén  lehet felkészülni egy olyan szezonra, ahol a versenyzési idő egy napról 90 percre csökken. A vívásnak kulcsszerepe lesz, a lovaglás nem szór annyit a mezőnyön, mint korábban, mert csak a legjobb 18 versenyző ülhet lóra. A fizikai számok, az úszás és a kombinált szám meghatározója lesz a sportágnak. Egyszer már indultam tesztversenyen, kipróbáltam, igaz, akkor még nem voltam versenyformában, kemény lesz, de abszolválható. A nemzetközi szövetség elnöke, Klaus Schormann már tudja, mi lesz az ötödik szám a lovaglás helyett a párizsi olimpia után, mi még nem. Én nagyon ellenzem, a lovaglás kivétele az öttusa mint sportág végét jelentené. Nagy kérdés, melyik lesz az a következő sportág, amibe belekötnek és reformra kötelezik majd. Egy lavina indulhat, aminek nem látjuk a végét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában