Az út eleje nem volt könnyű

2022.01.03. 17:30

Első látásra szerelem volt a szkander Barzsó Alexander számára

A Sárosdi Animal SE versenyzője, Barzsó Alexander mozgalmas évet tudhat maga mögött. 2009-ben kezdődő szkanderes pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta 2021-ben, amikor az őszi Európa-bajnokságon a felnőttek között második helyen végzett.

Beke Zsombor

Felnőtt ob-n Barzsó (balról a második) első lett 100 kg-ban

Forrás: BA

A 28 éves szkanderes több mint 11 éve, a rokonainak köszönhetően találkozott először a szkanderral. Bár az út eleje nem volt könnyű, a befektetett munka idővel meghozta a gyümölcsét.

– Apukámnak egyébként is volt kapcsolódása a sportághoz, majd még 2009 nyarán rokonaimhoz mentünk nyaralni, ahol először csak edzettem velük, elsősorban fekve nyomtam. 2010 év elején elhívtak egy szkanderversenyre, megtetszett a sportág, rögtön beleszerettem. Azt viszont nem lehet mondani, hogy azonnal sikeres is voltam benne. Nagyon sok energiát és edzést fektettem bele, mire jöttek az eredmények, de megérte, a szkanderban megtaláltam a saját sportomat. Ami nagy lendületet adott az út elején, hogy 2011-ben kimehettem Kaza- kisztánba a világbajnokságra. Ott a juniorok között egy ötödik és egy hatodik helyezést gyűjtöttem.

Az őszi, litvániai Eb jól sikerült Barzsónak (feketében), itt épp a bolgár Delidzsakovot nyomja le

Forrás: BA

A sportolói lét iskola mellett senkinek sem könnyű, ahogy a munka világával való összeegyeztetés is nehéz. Alexnél is nagy kihívásokat tartogat az edzések és a minőségtechnikusi munka összekapcsolása, arról nem beszélve, hogy jelenleg a Széchenyi István Egyetem gépészmérnöki szakának hallgatója.

– Több mint 1 éve teljesen egyedül élek, szóval munka után vagy előtt magamra főzök, mosok takarítok, ami ugye már jelentősebb időt vesz el az ember idejéből, illetve munka mellett csinálom az egyetemet a levelező tagozaton, ami miatt vizsgaidőszakokban nem tudok annyit edzeni, mint szeretnék, persze ezt vizsgaidőszakok után igyekszem pótolni. Jelenleg az ünnepek alatt itthon tartózkodtam, de az év végétől kiküldetésen vagyok Belgiumban, majd az edzésekkel is január végén tudok teljesen visszaállni.

Barzsó nemzetközi mezőnyben 70 kilogrammosok között indul, de a hazai mezőnyben nem egy alkalommal a 85 kilogrammosok kategóriájában is megméreti magát. A bal keze az erősebb, de jobbal is ért már el jelentős eredményeket mind hazai, mind nemzetközi színtéren. A 28 éves szkanderes büszke a megnyert nemzeti döntőire, valamint az idei őszi Európa-bajnokságra, ahol második helyezést ért el. Kiváló teljesítményét a hazai szövetségnél is díjazták, ugyanis Barzsó Alexandert választották a 2021-es év legjobb férfi szkanderesének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában