Öttusa

2022.01.25. 13:59

Demeter Bence élvezi az edzőtábort a Kanári-szigeteken

Vasárnapig a Kanári-szigeteken edzőtáborozik a magyar öttusa-válogatott. a Volán Fehérvár műhelyét Demeter Bence és Tamás József képviselik, míg a szakmai stábban Demeter József is helyet kapott.

Ferencz Balázs

Forrás: A klub

Tíz férfi és hat női öttusázó hangol a 2022-es versenyszezonra Las Palmasban. A férfi szakág szövetségi kapitánya, Martinek János, valamint a női kapitány, Kállai Ákos vezette szakmai stábban a Volán Fehérvár Európa-bajnok trénere, Demeter József is segédkezik a Kanári-szigeteken zajló edzőtáborban. Az anyai örömök előtt álló, gyermekeiknek tavasszal életet adó klasszisok, Alekszejev Tamara és Kovács Sarolta érthetően nem tartózkodnak Las Palmasban, azonban Demeter Bence és a felnőtt mezőnyben is helytálló Tamás József igen.

– Élvezem a napsütést, kedd reggel azonban beborult, két-három napig esős idő lesz, de még ez is belefér – nevetett egy vívó és egy lövő edzés között Demeter Bence. – 19 fokban edzünk, jók a lehetőségek, nem lehet okunk panaszra. 10 perc sétára van a szállástól a sportkomplexum, ahol úszni, lőni, vívni is tudunk. A nyitott medence fűtött, ami azonban furcsa, hogy tengervízzel keverik a medence vizét, így az elég sós. A rekortános futópálya tíz perc autóútra van a szállodától.

A Volán Fehérvár 31 esztendős pentatlonistája csupán a reggelit tartja kicsit szegényesnek, de ez sem hátráltatja a remélhetőleg eredményes munkában. S jó hír, hogy korábbi sérülése sem újult ki.

– Kifejezetten jól megy a munka, ami örömteli, mert az elmúlt egy hónapban talpsérüléssel bajlódtam. Versenyfutásban vagyok az idővel hogy normális állapotba kerüljek, közeleg a budapesti fedettpályás szezonnyitó, ami előtt már több sérülés, betegség nem fér bele. Elégedett vagyok az edzőtáborban nyújtott teljesítményemmel – mesélte az egyéniben kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Demeter.

A február 19.-22. közötti, hagyományos budapesti fedettpályás megmérettetésen már az új, 90 perces szisztéma szerint versenyeznek a az öttusázók. Demeter Bence szerint  a bemelegítést kell újragondolni leginkább.

– Már otthon, az edzéseken is próbáltuk szimulálni az új lebonyolítási rendet, hogy az úszást mihamarabb kövesse a kombinált szám. Pénteken volt itt egy tesztversenyünk is – lovaglás nélkül persze. Vívtunk, úsztunk, és laser-run-t futottunk. Komoly következtetést nem tudtunk levonni, de ez sem lesz nagyon más, mint a korábbi öttusa, egyedül az okozhat fejtörést, hogy az úszás és a kombi közötti 15 perc alatt, hogyan melegítsünk. Lehet, hogy a jövőben újfajta bemelegítést kell kidolgozni az edzőkkel és a versenyzőkkel közösen.  Egy kis csavarral, de ugyanaz lesz az öttusa.

Demeter bevallotta, van némi hiányérzete a 2021-es esztendő után. Akadt gyengébb versenye, s lemaradt a tokiói olimpiáról.

– A székesfehérvári Eb-n és a vb-n is szeretnék dobogóra állni. De a lényeg az, hogy az új szisztémában minél több rutint szerezzek, és az élmezőnyben végezzek. A jövő év lesz igazán fontos, hiszen akkor már a párizsi olimpiára kvalifikálunk.

Idén márciusban Kairóban kezdődik a világkupa-sorozat, április végén Budapesten lesz a vk, május közepén a bulgáriai Albena, majd júniusban a törökországi Ankara lesz a helyszín. A török fővárosban rendezik a vk-döntőt is. A világbajnokságnak jelenleg nincs helyszíne, mert a mexikói Cancún visszalépett, az Eb-t pedig Székesfehérvár rendezi augusztus közepén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában