Frissen Fejérből

2022.01.31. 16:02

A magyar válogatott a harmadik helyen zárt a tornán Székesfehárváron

Az olasz Orange1 Bassano együttese nyerte az idei, U16-os, fiú kosártornát, a magyar válogatott a harmadik helyen végzett.

Horog László

Forrás: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

Egy éve a világjárvány miatt elmaradt a nagyszabású rendezvény, a szervezőknek ezúttal is komoly kihívásokkal kellett megküzdeniük, végül sikerült színvonalas tornát tető alá hozniuk. A Gáz utcai csarnokban zajlottak a küzdelmek, a seregszemlét veretlenül nyerte a Bassano, a fináléban a legutóbbi két kiírás során diadalmaskodó Stellazzurra Romát verték magabiztosa, 83-71-re. A bronzmeccsen U16-os válogatottunk 84-77-re gyűrte le a lett NBA-sztár, Kristaps Porzingis nevével fémjelzett rigai akadémiát.  Az 5. helyen a horvát BC Zadar végzett, mögöttük a GAK Basketball Academy Gdynia, a 7. helyen zárt a kecskeméti Mercedes-Benz Akadémia, az utolsó pozícióban pedig a bolgár BC BUBA Academy.

Az allstar együttesben a lett Rudis Donis, a magyar nemzeti együttest erősítő Gyürk Zsigmond, a horvát Vito Perkovic, a római Tommaso D’Arcangeli, valamint honfitársa, a Bassanóban pattogtató Matteo Rinaldin kapott helyet. Az élen végző talján csapatból került ki a legértékesebb játékos is, Tiefing Diawara, a legjobb edző érthető módon a nyertes brigád szakvezetője, Luca Palumbo lett.

A korábbi évekhez hasonlóan, négy napon át tartó eseményt megelőzően is történtek váratlan események, lemondások. A Bayern München január elején jelezte, a pandémia miatt nem vállalják az utazást, a bajorok előzőleg egy szintén rangos, az egész kontinensen átívelő eseményt mondtak le, hasonló okok miatt. A Real Madrid három hete, az FC Barcelona két héttel ezelőtt jelezte, hogy a világjárvány miatt nem kockáztatják az utazást.

– A Real és a Bayern hagyományos szereplő a tornánkon, mindig eljöttek, a Barcelona a legutóbbi kiírás során tiszteletét tette, 2020-ban pályára léptek, ők hárman voltak a húzócsapatok az eseményen. Természetesen sajnáltuk, hogy ezúttal nem jöttek, nem sok idő állt rendelkezésünkre, hogy megfelelő nívójú gárdákkal pótoljuk őket, azonban úgy érzem, sikerült megoldanunk a feladatot – mondja Molnár Máté, főszervező. – Utolsóként a horvát BC Zadarral sikerült megállapodnunk, komoly játékerőt képviselnek, az 5. helyen zártak. A magyar válogatottal hatalmas csatát vívtak a csoportkörben, a horvátok remekül kezdtek, az első negyedben vezettek 20-5-re is, aztán elfáradtak. Végül a mieink nyertek, ezzel kivívták a jogot, hogy a 3. helyért csatázzanak. A nemzeti együttes meccsein remek volt a hangulat, de a többi derbire is szép számban kilátogattak a drukkerek, főként a vasárnapi helyosztókra. A járvány miatt védettségi igazolvány kellett a belépéshez, ezt minden alkalommal ellenőriztük a bejáratoknál. Az olasz Bassano először járt nálunk, nagyon jól érezték magukat, remek játékkal, veretlenül diadalmaskodtak. Az eredményhirdetést követően azonnal jelezték, címvédőként természetesen szeretnének jövőre visszatérni. Mi pedig azt válaszoltuk, szívesen látjuk őket.

A borairól, valamint immár kosaras utánpótlás műhelyéről ismert város, Bassano del Grappa együttese Fehérváron már szerepelt korábban, EYBL-tornán, valamint pályára léptek Budapest és Pécsen is, azonban Szent István Kupán először. „Már az elején jelezték, komoly célokkal érkeztek, a nyitómeccsen 126 pontot dobtak a bolgároknak, gond nélkül verték a horvátokat, 82-63-ra, valamint az U16-os válogatottunkat, 90-64-re. Minden poszton kiemelkedő tudású játékossal rendelkeznek, főleg a két irányító és a center nyújtott extrát. Ezúttal egyetlen Fejér megyei kosaras szerepelt a tornán, az Alba fiatalja, Kiss Benedek bizonyíthatott a kecskeméti csapatban. Remélem, az elkövetkező években lesz fehérvári csapat, amely pályára lép.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában