A következő olimpiára készül

2021.12.08. 20:00

Épeket győz le az erő, ami Hajas Norbertben megszületett

Újabb érmek és egy újabb álom nyomában a pettendi erőemelő.

Tihanyi Tamás

Norbertet pozitív szemlélete segíti a sikerek útján

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tizenöt éve Hajas Norbert elindult a motorjával hazafelé, amikor egy szinte a semmiből előkerülő autó éppen annyit lökött rajta, hogy nekicsapódott egy villanyoszlopnak. A mentő a székesfehérvári kórházba szállította, és mire felébredt az altatásból, már nem volt meg az egyik lába. Az első sokk után összeszedte magát. Tudta, először fejben kell felépülnie, csak azután jöhet a fizikai fejlődés. Amit végigcsinált az eltelt évek alatt, az nem csupán sorstársai, de minden teljes testi épségében élő ember számára példa. Az erőemelésben talált kiutat válságos helyzetéből, ma már világcsúcstartó, többszörös világ- és Európa-bajnok. És a következő olimpiára készül.

– Márciusban kezdtem egy pénzdíjas versenysorozat első állomásával, amit megnyertem, aztán májusban két Európa-csúccsal folytattam az évet, de aztán megsérültem – összegez Norbert. – Az egyik edzésen rosszul adták be a súlyt, megsérültem, részleges izomszakadást állapítottak meg. Így aztán a pénzdíj elúszott, de novemberre úgy-ahogy összeszedtem magam egy harmadik versenyre.

Hajas Norbert (középen) a november végén Lengyelországban rendezett világbajnokságon is győzni tudott  Forrás: Hajas Norbert

Az egy világbajnokság volt, ahová még sérülten utazott el. Náluk, az erőemelőknél is úgy alakult ki, mint a profi ökölvívásban, hogy több sportági szervezet létezik, és mindegyiknek megvan a maga világ- és Európa-bajnoksága. Norbi a WUAP-nál világcsúcstartó, és a novemberi versenyen is győzött. Azóta többnyire otthon pihen, mert munkát nehezen talál fél lábbal, jobb híján egy barátjának segít autót javítani. És kár tagadni, a párkapcsolat sem egyszerű ilyen helyzetben, így aztán egyedül van, de arra készül, hogy leányával a lehető legtöbbet találkozzék az ünnepek alatt.

– Egy miskolci egyesülethez vagyok leigazolva, ami csak formaság, de ott jó társaságra találtam – folytatja Norbert. Aki kitart amellett, hogy az épek között versenyez, mert közöttük győzni neki nagyobb erőt ad. Egy kivétel azért akad a sorban: a paraolimpia. Tokióról objektív okok miatt lemaradt, de 2024-ben már ott lehet a párizsi olimpián. Az esélyek? Erről ezt mondja: – A világcsúcs, a több világ- és Európa-bajnoki érem bizakodásra adhat okot, de tudni kell, hogy az olimpián nincsenek külön életkori, csak súlykategóriák. Januárban pedig már ötven leszek, ezért ha dobogóra nem is, pontszerző helyre esélyesnek érzem magam.

Addig annak segít, akinek tud: legutóbb egy sorstársa kereste fel telefonon, egy lány, aki kizuhant egy kabrióból. Lebénult, de járógéppel már valamennyire tud mozogni. Lehet, az jelenti majd számára is az utat az élethez, amit Norbi mutat meg neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában