Így ünnepel a csángó csatár

2021.12.24. 13:00

Corbu Marius mesés karácsonya

Életének origója karácsonykor is fontos Corbu Marius számára. A felcsúti együttes ifjú futballistája szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy ne Magyarcsügésen, családja körében töltse az ünnepek ünnepét.

Németh Krisztián

Forrás: A család

Corbu Marius számára már az év utolsó mérkőzése is különleges volt, mivel a Kisvárda elleni bajnoki alkalmával édesapja is a lelátón ült. A csángó fiatalember nem tartogatta sokáig lábában a szépségdíjas gólt, már a negyedik percben betalált az 1-1-gyel végződő rangadón. Már az is ünneplésre adhatott okot Mariusnak, hogy utóbbi négy bajnokiján három gólt szerzett, arról nem is beszélve, hogy a derbi után édesapjával rögtön hazafelé, Erdélybe, a történelmi magyar határ tőszomszédságába vette az irányt.

– Először Csíkszeredára jöttünk. A szüleimmel, testvéreimmel töltöttünk el itt egy kis időt, majd hazaindultunk a szülőfalumba, Magyarcsügésre – újságolta a 19 éves csatár, aki csütörtök este tért haza családjával.

– Sokat jelent számomra az advent, a karácsony, hiszen a szülőfalumban mindenki templomba jár, mindenki hisz Istenben, és készül a karácsonyra úgy, ahogy régen is tették az emberek. Fontos, hogy a családdal töltsem a karácsonyt, és hogy minden úgy legyen, mint kicsi koromban. Emlékszem a nagy havas telekre, arra, hogy templomba mentünk, aztán vacsoráztunk, majd megjött az angyal, és játszottunk: mint egy mese, olyan volt.

Magyarcsügés egy nagyjából százlelkes település, ahol igazi közösségi ünnep a karácsony. Minden falubelivel találkozhat ilyenkor az ember az Isten házában.

– Aki karácsonykor nem megy el a templomba, az nem jár olyan jól a falu szemében! Szokás, hogy mise után a gyerekek elmennek minden házhoz, és elmondanak egy-egy szent éneket. Amiért az emberek kis ajándékokat adnak, egész kis koromban én is csináltam ezt. Egyre ritkábban van időm arra, hogy elmenjek templomba, de amikor úgy érzem, hogy lelkileg szükségem van rá, elmegyek Magyarországon.

A karácsonyhoz az örökzöld és az ünnepi menü is hozzátartozik – erről is kérdeztük az ősszel a Puskás Akadémiában 15 bajnokin négy gólt szerző futballistát, aki kettős játékengedéllyel a másodosztályban, a Csákvár színeiben is pályára lépett (a Merkantil Bank Ligában 1 meccs, 1 gól a mérlege).

– Ilyenkor sokféle hús – többek között a télen levágott disznóból töltött káposzta, kocsonya – kerül az asztalra. Hal csak ritkán. A karácsonyfát a saját erdőnkből vágjuk ki.

Mesés táj várja vissza Mariust Magyarcsügésen, körülbelül húsz centiméteres hótakaró borult a tájra arrafelé. Édesapjával, édesanyjával, két lánytestvérével és nagyszüleivel ülik körbe majd az ünnepi asztalt.

Vajon mi az, amit a legjobban vár karácsonykor a fiatal futballista?

– Az angyalt! 25-ére virradóra jön, akkor teszi a fa alá az ajándékokat. De már az is elég, hogy együtt vagyok a családommal, mert az hiányzik a legjobban – zárta gondolatait Marius.

A csángó csatár január másodikán tér vissza Felcsútra, hogy másnap részt tudjon venni az egészségügyi vizsgálatokon és fizikai teszteken. Negyedikén pedig edzőtáborba vonul a tabella harmadik helyén telelő csapatával. Marius szerint a 2021-es esztendő volt a legjobb éve pályafutása során, és abban reménykedik, hogy ezt ezentúl minden év végi számvetésénél elmondhatja majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában