Övvizsgára készülnek a karatékák

2021.12.16. 19:18

A zöld öv megszerzése a tét a Fehérvár Karate Akadémiánál hétvégén

Ami az egyesület élversenyzőjét Dezső Katát illeti: csak mérsékelt teljesítményt tudott nyújtani a várnai felnőtt Európa-bajnokságon. Mindössze hét, de nagyon erős versenyző indult súlycsoportjában, és sajnos egy kellemetlen stílusú ukrán versenyző idejekorán ki is ejtette.

Németh Krisztián

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami a klubéletet illeti, nyáron különleges, szabadtéri övvizsgát tartott a klub. Most inkább a dódzsóba húzódnak be, bár így is kemény követelményeknek kell megfelelni a karatékáknak.

- Előbb a technikai vizsgák következnek, az erőnléti, és küzdőgyakorlatok után pedig a vizsgaküzdelem - mondta lapunknak Bőke Béla vezetőedző. - Az övvizsgáknak óriási jelentősége van, a dódzsó hiearchikus rendszere az övfokozatokon alapul. Ez a kyokushin karate egyik szépsége: civilben bárki lehetsz, itt nem számít „apu, anyu”, sem a társadalmi egzisztencia. Mindenki fehér övvel kezd, és ahogy tudása gyarapszik egyre sötétebb övet viselhet, ezzel vívhatja ki az elismerést. Harmadik kiju lesz a legmagasabb fokozat, amire vizsgáznak. Az övvizsga rendszer rövid távú célokat is ad a karatét gyakorlóknak.

A vb-döntős Reichert Jázmin is vizsgázik, aki serdülőként harcol meg a zöld övért. Például egy egykori néptáncos is számot ad tudásáról: a 36 éves Tóth Gergő harmadik kijura pályázik. Mielőtt húsz ellenfelével megküzdene, az erőnléti és technikai gyakorlatok között ujjhegyen is kell fekvőtámaszt nyomnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában