Jégkorong

2021.11.24. 18:09

Több mint 400 meccs, megannyi emlékkel a Volán húzóemberének mérlege

A Hydro Fehérvár AV19 37 éves támadója, Andrew Sarauer a közelmúltban a 400. osztrák ligás meccsét játszotta le. A Volán húzóembere nyolcadik szezonját tölti Fehérváron, idén nagyot alkotna az együttessel.

Beke Zsombor

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Andrew Sarauer Saskatoonban látta meg a napvilágot 1984 novemberében. A testvérei, ahogy sokan mások is Kanadában, jégkorongoztak, így a sportág szeretetéért nem kellett messzire mennie gyerekként.

– Rengeteg sportot kipróbáltam, de a jégkorong volt az egyetlen, ami igazán érdekelt – emlékezett vissza lapunknak Sarauer. – Kanadában nőttem fel, ahol a hoki nagyon népszerű, mindenki szereti és sokan játsszák is. Mindegyik testvérem ezt a sportágat űzte, majd fiatal koromban bevontak engem is. Emlékszem, korán keltem, hogy még az iskola előtt korcsolyaedzésre mehessek. A karrierem eleji tornák a barátaimmal, az utazások mind szép emlék, nagyon jól éreztük magunkat. Szerettem nézni a testvéreim játékát és ott lenne a köreikben, megfogott a játék.

A tengerentúli bajnokságokban eltöltött évek után a Volán előtt volt már egy európai kitérője, Dániában, a Frederikshavn White Hawks színeiben 22 mérkőzésen 22 pontot szerzett. Majd egy ECHL-es év után Fehérvárra igazolt 2013 nyarán.

– Előzetesen nem igazán tudtam sokat a városról. Volt néhány ismerősöm, aki korábban játszott a ligában, próbáltam valahogy az akkori nevén még EBEL-be kerülni. A Fehérvár megkereste a menedzseremet, én nagyon izgatott lettem a hírtől és rögtön aláírtam ide.

Négy eredményes idény után az élet úgy hozta, hogy a 2017/2018-as szezont Villachban töltötte, de egy év kihagyás után 2018 nyarán ismét aláírt Fehérvárra.

– Mindig vissza akartam térni. Nem én szerettem volna Villachba igazolni, így alakult, de ilyen a profi sportolók élete. Nagyon jó kapcsolatban maradtam mindenkivel és amikor megkerestek a klubtól a visszaigazolásommal kapcsolatban, nem is volt kérdéses, hogy döntök.

Sarauer 401 osztrák bajnokin 331 pontot szerzett (123 gól és 208 gólpassz), nyolc szezon alatt a közönségkedvenc játékos megannyi szép emlékkel gyarapodott, de amikor megkérdeztem tőle, mégis mik a legemlékezetesebb pillanatok számára, a playoffos idényeket emelte ki elsősorban.

– A legszebb emlékeim a sikereinkhez köthetőek, nagyszerű volt amikor az első két szezonomban bejutottunk a rájátszásba. A 2018/2019-es idényünk is nagyon jól sikerült, szoros csatát vívtunk a Salzburggal a playoffban. Az előző kiírásban pedig a legjobb négy között zártuk a középszakaszt, ami szintén hatalmas teljesítmény volt. De ezeken kívül is rengeteg szép emlék és jó csapattárs köt Fehérvárhoz.

Sarauer nem csak a Hydro Fehérvár AV19 vezére volt az elmúlt években, hanem bemutatkozott a magyar jégkorong-válogatottban is. Frank Banhammel karöltve 2015-ben Krakkóban hozzásegítették a nemzeti csapatot az A csoportba jutáshoz.

– A magyar válogatottban játszani nagy megtiszteltetés és nagyon jó tapasztalat volt számomra. Nem tudom, mit hoz a jövő, a közelmúlt tornáin sokat fiatalodott a keret.

Az idei évadban jól megy a Volánnak, 19 mérkőzés után az ICEHL tabellájának második helyén áll a csapat. A jelentős NHL tapasztalattal rendelkező Kevin Constantine irányításával készülő gárdára hétvégén egy hazai Salzburg elleni, és egy klagenfurti összecsapás vár.

– Kevin nagyon alapos, elvárja, hogy jól teljesítsünk. Nagy tapasztalatának köszönhetően úgy hiszem, hogy vele még jobb csapattá válhatunk. Ami a hétvégi találkozókat illeti, remélem visszatérünk a győzelmek útjára. Az előző két találkozót sajnos elveszítettük, ezen a héten sokat dolgoztunk és a pénteken begyűjthető három pont lebeg a szemünk előtt – mondta a rutinos támadó, majd kitért a szezon céljaira is. – Szerintem nagyon jó keretünk van az idei évben. Remélhetőleg a sérülésekkel nehezített kemény időszakon minél hamarabb túl tudunk lendülni és ezután már mindenki egészséges marad a szezon végéig. Ha ez így lesz, akkor szép eredményt érhetünk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában