futás

2021.10.20. 11:30

Váratlanul váltott klubot a gátfutó, Mátó Sára

Mátó Sára elhagyta az ARAK Up. Akadémiát és az MTK-ban sportol tovább

Ferencz Balázs

Fotó: Ambrus László

Nem verték nagy dobra sem az ARAK-nál, sem az MTK atlétikai szakosztályánál, hogy a fehérváriak egyik legeredményesebb, nemzetközi szinten is jegyzett versenyzője, Mátó Sára a kék-fehérekhez szerződött.

A 20 éves atléta eredménysora tiszteletre méltó. Csak néhány, az ARAK színeiben elért mérföldkövek közül: 2019-ben az U20-as Európa-bajnokságon 400 méter gáton második lett, mégpedig új magyar csúccsal. Az U23-as országos csúcsot is birtokolta, legutóbb, júniusban a felvidéki Somorján 56,71-et futott, amivel harmadik lett a nemzetközi viadalon. Mátó Sára azonban az idény végén komoly elhatározásra jutott.

Két hete költözött fel Budapestre, november elsejétől kezdi a felkészülést a következő év kihívásaira. De már nem az ARAK kötelékében.

– Vonzott a főváros. A gimnázium után levelezőn kezdtem tanulni a Pázmányon, médiakommunikáció szakon, Fehérváron csak az edzések töltötték ki a napjaimat. Nyilván, egy élsportoló élete erről szól, de nem tudtam kikapcsolódni, kellőképpen regenerálódni, amire mentálisan is szükségem lett volna. Az egyesületen kívül nem voltam része másik közösségnek, nagyon nagy szükségem volt egy környezetváltásra – mesélt az átigazolás okairól Mátó Sára.

A versenyző szülei Budapesten dolgoznak, így az egész család a fővárosba költözött.

– Több ember van már Budapesten, akikhez kötődöm, inkább otthon érzem magam a fővárosban. Lehetőséget is többet éreztem a budapesti létben.

Ugyan az MTK atlétika szakosztálya honlapján már versenyzői állományában tünteti fel Mátó Sárát, de a gátfutó még nem kezdett el edzővel dolgozni, s november elsejéig nem is hozzák nyilvánosságra, hogy ki lesz a szakmai munkájáért felelős tréner.

– Korai még arról beszélni, hogy mit várok a váltástól. De természetesen a fejlődés érdekében hoztam meg ezt a döntést, ami persze nem volt könnyű. Nincsenek hatalmas elvárásaim, ha csak két év múlva lesz eredménye a munkának, akkor azzal is elégedett leszek. Hosszú folyamat lesz, mire minden a helyére kerül. Az elmúlt két év nem volt az igazi, lehet, hogy kell ugyanennyi, hogy újra felfelé íveljek. Türelmes leszek magammal, ez egy új lehetőség, új helyen, amihez alkalmazkodni kell – vélekedett Mátó Sára.

Fotó: Ambrus László

Idén egyéni csúcsot futott több számban is. Fedett pályán és szabadtéren is javítani tudott, ugyanakkor csalódás, hogy az U23-as Európa-bajnokságon nem jutott döntőbe. A 400 gátas világranglista 62. helyén álló Mátó Sára Tölgyesi Előd szárnyai alatt nevelkedett hat éven át az ARAK-ban. Az edző szerint nem volt köztük konfliktus.

– A 2023-as, saját rendezésű világbajnokságra fókuszálva a Zsivóczky-program keretein belül kapnak támogatást a kiemelt atléták. A program vezetője, Spiriev Attila lehetősége, hogy egy-egy támogatott sportoló pályafutásáról, támogatásáról véleményt alkosson. Ez Mátó Sára esetében is így van. Valószínűsíthető, hogy Sára az MTK-ba igazolásához is volt a véleményének szerepe. Szerencsésnek és előremutatónak gondolnám, hogy az átadó egyesülettel is történt volna egyeztetés a klubváltásról. Amennyiben nálunk jobb feltételeket, szakembert tudnának biztosítani, akkor nem lenne hiányérzet és csalódottság bennünk. Jogosan vártuk volna el, hogy a szakmai program vezetője és az átvevő egyesület, vagy esetleg a Magyar Atlétikai Szövetség illetékes szakembere egyeztessen velünk. Sára úgy igazolt új egyesületébe, hogy megítélésünk szerint a továbblépés lehetősége bizonytalan.

Egyesülete van, de edzője nincs – fogalmazta meg véleményét az ARAK szakosztályvezetője, Mátó Sára korábbi edzője, Tölgyesi Előd. – Amennyiben a versenyző előrelépését szolgáló hátteret nem tudnánk biztosítani, akkor azt mondanám, hogy próbálja meg mással, máshogy, más ingerekkel. Utólag már látom, hogy az átigazolás gondolata már júliusban megfogalmazódott. Innentől a versenyző és a mi általunk korábban kijelölt célhoz vezető út már nem egyezett. Én más utat kezdtem el vele és terveztem folytatni, mint ami most megvalósul. Természetesen azt kívánom, hogy céljai és álmai valóra váljanak, és fussa be azt a karriert, amit közösen terveztünk!

Mátó Sára esete nem egyedi. A 2023-as, magyarországi világbajnokságon való eredményes szereplés érdekében a támogatott versenyzők közül többen is Budapest felé veszik az irányt a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában