Magabiztos végjáték

2021.10.06. 22:40

Félidőben a nyírségiek vezettek, aztán dominált az Alba

Az Alba Fehérvár az újonc Nyíregyházát fogadta az élvonalbeli kosárlabda-bajnokság negyedik fordulójában. Az egyértelmű favorit hazaiak 93-78-ra győztek.

Horog László

Lukács Norbert (fehérben) jól játszott, 14 pontig jutott a nyíregyházi palánk alatt

Fotó: Simon Erika

A fehérváriak győzelemmel kezdték a szezont a Paks ellen idegenben, majd két vereség következett, a Falco ellen otthon és a DEAC-cal szemben idegenben. A keletiek mindhárom bajnokijukat elvesztették, mindegyiket szorosan, a vendégek kispadján Pethő Ákos foglalt helyet, aki három eredményes évet töltött a fehérvári utánpótlásban, valamint a felnőtteknél másodedzőként. Sőt, két bajnokin vezetőedzőként sikerrel dirigálta a kék-fehéreket, a nyáron tért vissza szülővárosába, leült a felnőttek megüresedő kispadjára. A szezon első meccse előtt térdsérülést szenvedő irányító, Jonathan Stark elfoglalta helyét a kezdőben, ellenben Vojvoda Dávid nem épült fel betegségéből.

A meccs első pontjait Lukács szerezte, aztán betalált kétszer Laksa is, a túloldalon Kiss Benedek volt kétszer eredményes. Kiss a folytatásban is elemében volt, csapata első 11 pontját ő szerezte, kosarainak köszönhetően nem lépett el a házigazda, tapadtak a vendégek, 11-11. Laksa megmozdulásaival öt ponttal megszökött a Fehérvár, azonban a határszéliek megint zárkóztak, mi több, Bryce pontjaival fordítottak is. Stark két labdát eladott, Pongó viszont hármast dobott, Laksa sem rontott, időt kért a vendég, majd újfent Laksa ügyeskedett, az első negyed végén 25-20 állt a táblán. Mulalic nem találta a fonalat, Pongó igen, közel tíz pontra hízott a hazai előny. Leday hozta közelebb a vendégeket, Pipiras is beköszönt, a hazaiaknál a belelendülő Omenaka szerzett kosarakat, Laksa hármasa után pedig időt kért Pethő Ákos, az első félidő vége előtt négy perccel, 40-30. Nagy harc dúlt a parketten, Laksa folyamatosan kereste a játékkapcsolatot a centerrel, Steele-lel. A túloldalon Johnson kapta el a fonalat, valamint ismét lendületbe került Kiss, öt pontra jöttek a vendégek, sőt, még ­közelebb, időt kért Dejan Mihevc, 42-40. Nem tudott ellépni a házigazda, a kinti dobások nem mentek, Kissnek igen, félidőben 46-47-re álltak a felek.

Lukács Norbert (fehérben) jól játszott, 14 pontig jutott a nyíregyházi palánk alatt
Fotó: Simon Erika

Visszavette a vezetést az Alba a harcos Omenaka révén, aztán Stark elrontotta büntetőit, Omenaka sem oldotta meg fényesen ezt a feladatot, John­son pontjai nyomán ismét a vendégek vezettek. Felváltva estek a kosarak, ahogy a korábbi meccseken, a védekezés nem igazán ment a koronázóvárosiaknak, aztán Laksa és Lukács elkapta a ritmust, Stark bár nem nevezhető toronynak, remekül szedte a lepattanókat, 59-54. Lukács minden szögből betalált, kiváló teljesítménye nyomán tízen felülre került a vendéglátó, időt kért Pethő Ákos, 65-54. Nem találta a ritmust a Nyíregyháza, ellenben Lukács előkészítőként is je­leskedett (72-56), Stark helyett Balsay lépett pályára, Johnson hibázott, Bryce azonban nem, közelített a vendég, igaz, nem jelentősen. Ismét a hazaiak domináltak Laksa révén, a kétszer labdát eladó Pongót fél percre leültette, leteremtette, majd visszaküldte a szakvezető, az irányító jól szállt vissza, passzokkal és pontokkal. Végül könnyedén, 93-78-ra nyert az Alba.

Jegyzőkönyv

Alba Fehérvár–HÜBNER Nyíregyháza BS 93-78 (25-20, 21-27, 28-14, 19-17)

Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok Vezette: Benczur T., Söjtöry T. F., Jakab L. I. (Hartyáni Zs.)

Alba Fehérvár: Stark 3, Mulalic 3/3, Lukács 14/3, Laksa 24/15, Steele 13/3, csere: Takács Milán 3/3, Takács Martin –, Balsay –, Pongó 13/3, Szabó 4, Omenaka 16. Vezetőedző: Dejan Mihevc

HÜBNER Nyíregyháza BS: Johnson 11/3, Kiss 19/15, Bryce 22/3, Pipiras 12/3, Anda –, csere: Bus 2, Mokánszki 2, Leday 10. Vezetőedző: Pethő Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában