Vezetés után vereség

2021.10.15. 21:41

Az Alba Fehérvár ismét leblokkolt, a Kecskemét nyert

A férfi kosárlabda bajnokság 6. fordulójában kettős teher alatt lépett pályára az Alba Fehérvár. Egyrészt a klubvezetés által megadott kritériumoknak kellett megfelelni, másrészt hozni kellett a Kecskemét elleni találkozót. Egyik sem sikerült…

Káldor András

Vojvoda Dávid (fehér) 27 pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa volt

Fotó: Simon Erika

A mérkőzést megelőzően Kovács Sarolta öttusázó olimpiai bronzérmesünk ismerkedett a labdával, mivel őt kérték fel az összecsapás kezdődobására. Ebben a minőségében már rutinosnak számít, hiszen legutóbb az Alba Fehérvár KC Ferencváros elleni bajnokiján láttunk tőle hasonlót, ugyan kisebb labdával.

A korábbiakhoz képest homlokegyenest más kezdőötössel állt fel az Alba, és ez érződött is az első percekben. A vendégek valamivel felszabadultabban nyitottak, vezettek is négy ponttal, és a lehető legjobbkor jött Szabó Zsolt triplája. Ezt követően sem találta igazán a ritmust a hazai együttes, és megint csak Szabó lendített csapata szekerén (10-13). Majd Jonathan Stark borzolta a szurkolók idegeit, hagyott ki egy közeli ziccert, és egy középtávoli dobást. Már nagyon közel jártak ahhoz a fehérváriak, hogy egyenlítsenek, de Kemal Karahodzsics két sikeres büntetője gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Más kérdés, hogy a Kecskemét is megtorpant némileg, de Rastko Dramicsanyin hármasa megint hatpontos előnyt kovácsolt (16-22) nekik. Hajtotta, űzte ugyan ellenfelét a kék-fehér legénység, de csak az első tíz perc eltelte előtt egyenlített Pongó Marcell révén (24-24).

A folytatásban Wittmann Krisztián eresztett el a „Kígyó térről” egy triplát, labdája az általa igencsak jól ismert kosárban landolt. Aztán Pongó megint felhozta az övéit egy pontra, melyre azonnal reagált Váradi Kornél egy időkéréssel. Ez ugyan jót tett, de a hazaiaknak, Vojvoda Dávid a 14. percben előnyhöz juttatta az Albát (31-30). Felpörgött a meccs, kosárra kosár volt a válasz, és kifejezetten üdítően hatott Takács Milán triplája és Vojvoda közeli kosara. Kiegyenlítetté vált a küzdelem, és egy szerencsésnek mondható „pöcizés” után újra egy pont lett a felek között, Wittmann pedig tett arról, hogy iksz legyen (41-41). A játékrészből hátralevő percek kis híján, újfent az alföldiek kedve szerint alakultak, ám a hajrában Baylee Steele megadta az esélyt arra, hogy a pihenő után döntetlenről induljon, majd a második húsz perc (48-48).

Vojvoda Dávid (fehér) 27 pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa volt
Fotó: Simon Erika

Az alaphangot Pongó trojkája adta meg a harmadik negyedben, de a rendkívül agresszívan és jól játszó Xavier Pollard fordítani tudott – igaz, ez tiszavirág életűnek bizonyult. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Pongó már a 15. pontját szerezte, egy pontos triplából. Olyannyira lendületbe jött a Fehérvár, hogy a 25. percben előbb Pongó, utána pedig Vojvoda révén először a mérkőzésen hétpontos előnyre tett szert az Alba (67-60). A nézők is kezdték elhinni, hogy feltámadt a csapat, és innen már nem lehet nagyobb baj, és zsebben lehet a meccs. Wittmann, Kucsera Dániel és Andrea Milutinovics azonban másképp gondolták, és kiegyenlítették hátrányukat a negyed végére (74-74).

A záró tíz perc elején Pollard hármasa a sötétkékek előnyét eredményezte, és jöhetett a húzd meg – ereszd meg játék, amely a meccs nagy részét jellemezte. Fogyott a koncentráció, ez úgy tűnt a vendégek malmára hajtotta a vizet. Ráadásul ők pontosabban céloztak, és ez a végjáték szempontjából meghatározónak bizonyult. Akárcsak Pécsett, most is előnyből vesztett az Alba.

Jegyzőkönyv

Alba Fehérvár – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 91-93 (24-27, 24-21, 24-20, 17-19),

Székesfehérvár, 600 néző

Vezette: Földházi, Farkas G., Pozsonyi

Alba Fehérvár: Stark 11/6, Takács Milán 3/3, Vojvoda 27/3, Szabó Zs. 8/6, Steele 16. Csere: Mulalic 2, Lukács N. 2, Omenaka, Pongó Marcell 22/12, Takács Martin. Vezetőedző: Dejan Mihevc

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Pollard 20/6, Jaramaz 7/3, Milutinovics 7/3, Kucsera 5/3, Karahodzsics 19/6. Csere: Kiss D. 2, Wittmann 14/9, Dramicsanin 19/15, Körmendi. Kiss D. 2, Wittmann 14/9, Dramicsanin 19/15, Körmendi. Vezetőedző: Váradi Kornél

Kipontozódott: Stark (40. )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában