óriási hős

2021.10.07. 11:00

A vasember a vízen – Parakenuzásban is sikeres Császár Attila

A Nádasdladányon élő parasportoló újabb sportágat, a parakenut készül meghódítani a Vitál Club Sportegyesület jóvoltából.

Németh Krisztián

A kerékpár mellett a parakenu is a szenvedélyévé válik? Császár Attila a Vitál Club Sportegyesület színeiben nyert érmet a Parakenu Maraton Magyar Bajnokságon

Fotó: a klub

A Székesfehérváron műszerészként dolgozó Attilát nagyon kemény fából faragták. Ez az eltökéltség és erő tűnt fel annak idején Szipola Antalnak.

– Sok különleges ember versenyét, kihívásait segíthettem. Ilyen Császár Attila is – hangsúlyozta a Vitál Club elnöke. – A rendkívüli képességeivel a nagyatádi Ironman, a hosszú távú triatlonverseny teljesítése közben szembesültem. Én akkor 43 éves voltam, és óriási hősnek tartottam magam, mert képes voltam egyáltalán végigcsinálni a versenyt. Attila ugyanezt egy lábbal, és egyik kezén mindösszesen egy hüvelykujjal nyomta végig! 3800 méter úszás, 180 km kerékpár, és 42 km futás, egy lábbal! Ez több mint két évtizede történt. Ezt az embert csábítottam el az idén, hogy próbálja meg a parakenut a fehérvári Csónakázó-tavon.

A kerékpár mellett a parakenu is a szenvedélyévé válik? Császár Attila a Vitál Club Sportegyesület színeiben nyert érmet a Parakenu Maraton Magyar Bajnokságon
Fotó: a klub

A sportot imádó Attilának nem kellett kétszer mondani, csakhamar a székesfehérvári Csónakázó-tavon találta magát. A művégtaggal élő parasportoló nagy szerelme a kerékpározás, megszámlálhatatlan versenyen állt már rajthoz.

– Tóni régóta csábított engem, hogy próbáljam ki a parakenut. Kezdetben a kislányommal mentünk le a tóra, és tetszett a dolog. De nem gondoltam tovább a dolgot, aztán Tóni meggyőzött. Megnéztük, hogyan tudom rendesen megfogni az evezőlapátot, aztán egy versenyhajóval elkezdtük az edzéseket. Botka Zsolt személyében egy profi kenus is elkezdte segíteni a felkészülésemet. Sokat kellett tanulnom. Nagyon hosszú, hét méteres a hajóm, és nincs benne kormánylapát, mint egy kajakban. A tavon próbálkoztunk, de volt alkalmunk gyakorolni a Velencei-tavon is.

Művégtaggal falja a kilométereket
Fotó: Császár Attila

A felkészülés után hétvégén már az első verseny, a Parakenu Maraton Országos Bajnokság következett. Öt kilométert kellett teljesítenie Attilának, és egy gyönyörűen csillogó bronzérmet szerzett.

– Ebbe a sportágba is bele lehet szeretni, igyekszem, hogy a kerékpározás mellett a parakenu is beleférjen az életembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában