Alba Fehérvár

2021.10.24. 20:58

A Szolnok jobban koncentrált a hajrában

A férfi kosárlabda bajnokság 7. fordulójában az ősi rivális Szolnoki Olajbányász ellen az utolsó percekben veszítette el a mérkőzést.

Káldor András

Jonathan Stark (fehér) mindent megpróbált, de sokszor fennakadt a szolnoki védőkön

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba ellenfele vesztes mérkőzés után érkezett a Gáz utcába, ők a FIBA Europe Cup sorozatában kaptak ki a Legia Warszava együttesétől szerdán, közel húsz ponttal (66-83). A találkozó nagy kérdése volt tehát, hogy melyik együttes tud előbb kimászni a gödörből – bár a Tisza-partiak a bajnokságban jól muzsikáltak eddig, hatból öt meccset nyerve. Mindkét oldalon egy-egy hárompontos vezette be a találkozót, az Albából Vojvoda Dávid, míg a vendégektől Pallai Tamás volt eredményes. Kóstolgatták egymást a csapatok, de azért az 5. percre ötpontos előnyt harcolt ki először a meccsen az Alba, Lukács Norbert erőt sugárzó zsákolásával (12-7). Ebben a szakaszban kevésbé sikerültek a szolnokiak középtávoli dobásai, de a palánk alatt sem voltak igazán határozottak. A fehérváriak eközben szorgalmasan gyűjtötték a pontokat, és a negyed végére tekintélyes vezetést kovácsoltak, annak ellenére, hogy Pongó Máté kosarai valamelyest csökkentettek a pirosak hátrányán.

Lukács remek megoldással nyitotta a második tíz percet, majd Jonathan Stark a „Lövölde utcából” látványos dobással talált be. A 13. percben Vojvoda kopírozta le, és ezzel 19 pontra hízott az Albás előny (36-17). Hatékonyan védekezett a fehérvári gárda, alig talált rajtuk fogást az Olaj, bár Markeith Cummings triplája csak behullott egy kiszorított helyzet után. (40-23). Stark a 19. percben ismét feszegette határait, hasonlóan az előző hármasához megint hihetetlenül messziről vette be a szolnoki kosarat (46-31), megszerezve ezzel a harmadik trojkáját.

Jonathan Stark (fehér) mindent megpróbált, de sokszor fennakadt a szolnoki védőkön
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nagyszünet után sokkal agresszívabb védekezésre váltott az alföldi alakulat, és ez a faultok számában is megmutatkozott. Mindenesetre arra alkalmas volt, hogy jócskán faragjon hátrányából az Olaj, és újra tíz ponton belülre kerüljön Bojan Szubotics palánk alatti zicceréből (52-44). Stark továbbra is nagyszerűen mozgatta az övéit, és közben növelte pontjai számát. Vészesen közelített a Szolnok, Cummings zsákolása négy pont különbséget kovácsolt, ráadásul több Albás-dobás célt tévesztett. Zsíros Péter beállása után nem is hagyta ki az első távoli lehetőségét, és rögtön 55-55-öt mutatott az eredményjelző. Sőt, Roko Rogic néhány pillanat múlva már egypontos előnyhöz juttatta csapatát. Ettől függetlenül a negyed hajrája a Fehérváré lett, és hárompontos fórral zárhatták az utolsó előtti játékrészt.

Aztán valóságos triplainváziót láthattunk, az Albából Pongó Marcell, és Mirko Mulalic, míg a túloldalon Zsíros és Rogic is betalált. (69-69). A folytatásban újabb lendületet kapott az Alba, és Stark vezérletével tíz pontot termelt, próbálva elszakadni riválisától. A hajrához érve mindent elkövetett a vendégcsapat az egyenlítésért, de a kék-fehéreknél mindig akadt olyan, aki lendítsen a szekerükön. Bár Cummings mindezt nem hagyta, és triplája, és két biztosan bedobott büntetője visszahozta a Szolnok vezetését 1:09-el a vége előtt (81-82), és ezután már be is húzták a Tiszaligetiek a meccset. 27 másodpercük maradt a hazaiaknak, ám kimaradtak a lehetőségeik, és nyert az Olaj.

JEGYZŐKÖNYV

Alba Fehérvár – Szolnoki Olajbányász 81-88 (23-12, 27-25, 13-23, 18-28)

Székesfehérvár, 1000 néző

Vezette: Kapitány, Nagy V., Minár

Alba Fehérvár: Stark 22/12, Vojvoda 10/6, Mulalic 7/6, Szabó Zs. 5/3, Omenaka 6. Csere: Lukács N. 10, Steele 10/6, Pongó Marcell 10/3, Takács Milán 1. Vezetőedző: Dejan Mihevc

Szolnoki Olajbányász: Pongó Máté 10/6, Badzim 15/9, Pallai 6/6, Szubotics 7/3, Cakarun 12. Csere: Zsíros 9/9, Rogic 7/3, Cummings 20/6, Kovács P. 2, Taiwo.

Vezetőedző: Gasper Potocnik

Kipontozódott: Stark (40.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában