A negyedik Eb-je volt

2021.09.01. 18:00

Király-Tálas Zsuzsanna több győzelmet várt a válogatottól

A női röplabda-válogatott a csoportból továbblépett a kontinensviadal zadari csoportjából, azonban a nyolc közé már nem tudta beverekedni magát.

Horog László

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A világ- és Európa-bajnok, friss olimpiai bronzérmes szerbek jelentették a végállomást Belgrádban a mieink számára a női röplabdázók Európa-bajnokságán. A fehérvári születésű feladó, a 28 esztendős Király-Tálas Zsuzsanna a csoportból továbbjutásnak örül, ugyanakkor több győzelmet várt az együttestől. A mieink mindössze az első, Szlovákia elleni mérkőzésüket nyerték a horvát tengerparton, a folytatásban kikaptak a svájciaktól, az olaszoktól, a horvátoktól és a fehéroroszoktól, majd az egyenes kieséses szakaszban a szerbektől.

– Annak feltétlenül örülök, hogy zsinórban a negyedik Eb-n szerepeltem, 2015-ben Belgiumban, 2017-ben Azerbajdzsánban, két éve pedig Budapesten. A csoportból kétszer léptünk tovább, az elsőn, Antwerpenben, valamint most. Ezúttal az első, szlovákok elleni mérkőzésen a csapatnak és nekem is remekül ment, rég játszottam ennyire jól. A folytatásban, a svájciak ellen kezdtem, lecserélt az edző, azt a meccset is nyerhettük volna, de nem voltunk elég frissek. Az olaszok ellen simán kikaptunk, a taljánok egyértelműen jobbak voltak. A horvátok ellen is volt esélyünk, 3-1-re kaptunk ki, végül a fehéroroszok ellen 2-0-s vezetés után 3-2-re veszítettünk. A két, utóbbi derbin kezdtem, majd lecserélt a kapitány, aztán visszatértem a pályára, én fejeztem be a mérkőzést feladóként. A tornát a 16. helyen zártuk, az alapvető célt, a csoportból továbbjutást elértük, de jobbra számítottam. A legjobb helyezésünket 2015-ben produkáltuk, a 12. pozícióban zártuk azt az Eb-t.

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az Eb előtti hetekben jelentették be, hogy elhagyja a Diamant Kaposvár csapatát, két év után távozik a somogyiaktól. 2019 nyarán érkezett az egyértelműen aranyra törő együtteshez, az első szezonban volt is erre esélyük, három pontos előnnyel vezették a bajnokságot a márciusi záráskor, amikor lefújták a pontvadászatot. Mivel az alapszakasz nem ért véget, nem hirdettek végeredményt. A 2020-21-es bajnokságnak is nagy reményekkel vágtak, a hazai kupában 3. helyen végeztek, a bajnokságban lecsúsztak a dobogóról. Mindkét elődöntőben a Békéscsaba búcsúztatta őket, a Nyíregyháza szerezte meg mindkétszer az aranyat, a Vasas lett az NB I-ben bronzérmes, Tálas a nyártól a piros-kékeket erősíti.

– Két évet töltöttem náluk, Békéscsabáról igazoltam hozzájuk. A 2020. februárjában rendezett kupadöntőbe nem sikerült bejutnunk, nehéz ágon voltunk, a Nyíregyháza megvert bennünket a nyolc között, a bajnokságra tettünk fel mindent, hiába voltunk a legjobb formában, lefújták a küzdelmeket. Idén bronz jutott a bajnokságban, a Békéscsaba búcsúztatott bennünket az elődöntőben, az első meccsen idegenben nyertünk, aztán háromszor kikaptunk, nagyon szoros meccseken. A játékommal elégedett vagyok, az eredményekkel nem igazán, volt már jobb évem. A pandémiának a Kaposvár volt a legnagyobb vesztese, tavaly tavasszal mi számítottunk a bajnoki cím első számú favoritjának, azonban a három fordulós alapszakaszt sem tudtuk befejezni.

Bár marasztalta a Kaposvár, a nyáron úgy döntött, a Vasasban folytatja, ahol három évet már eltöltött korábban, tehát ismerős közegbe kerül.

– Új, görög edzővel vágnak neki, a tréner megnyerő volt, közölte, bízik bennem, valamint a tulajdonos, Jámbor János is jelezte, fontos szerepet szánnak nekem. Úgy gondolom, képes leszek megújulni az angyalföldieknél. Hároméves projektben gondolkodnak, nagy célokkal, az igazolásokat látva egyértelmű, dobogós együttest akarnak építeni. Én egy évre köteleztem el magam, ugyanis a röplabda mellett immár a gyermekvállalásban is gondolkodom, férjemmel, Patrikkal. Ő Békéscsabán futballozik, az NB II-ben, szerettünk volna közelebb kerülni egymáshoz. Fejérben telepedtünk le, nem messze Fehérvártól. Terveztük, hogy együtt mozdulunk, én Belső-Somogyból, ő a Viharsarokból, én léptem előbb, azonban az ő elképzelései nem váltak be fővárosi, vagy ahhoz közeli, második ligás együttes kapcsán. Maradt Békéscsabán.

Amikor közbevetem, Tálas visszatérhetett volna korábbi együtteséhez, azt mondja, nem keresték, de amúgy sem igazolt volna a Csabára, ahol 2019-ben nem hosszabbították meg a szerződését, ezért igazolt akkor Kaposvárra. Azt mondja, a Vasas tökéletes választás.

– Figyelembe vették, hogy a következő szezont követően elképzelhető, hogy szülni fogok. Elmondtam nekik, tervezzük, egy év múlva babát szeretnénk a párommal, ezért lehet, leállok. Nagyon megértőek voltak. Aztán lehet, pár évet még röplabdázom, utána következhet a szülés, de az sem kizárt, hogy előbb jön a baba, majd a megfelelő kihagyás után, anyukaként visszatérek a pályára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában