képesek lehetnek a csodára

2021.09.10. 14:10

Jó hangulatú szurkolói ankétot tartott a MOL Fehérvár FC

A tavalyi eseményhez hasonlóan ezúttal a lelátón ültek a drukkerek, a pályát szegélyező műfüvön pedig a sportigazgató, Sallói István, a vezetőedző, Szabics Imre, valamint a gólvágó, Nemanja Nikolics válaszolt a kérdésekre.

Horog László

Középen Sallói István sportigazgató, mellette Szabics Imre vezetőedző és Nikolics Nemanja csapatkapitány

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Elsőként Szabics Imre vette kézbe a mikrofont, elmondta, a tavasszal azért fogadta el a roppant megtisztelő felkérést, hogy a piros-kékek szakvezetője legyen – hagyta el az Eb-re készülő osztrák válogatott szakmai stábját -, mert hisz a fehérvári projektben, abban, hogy a Vidi nemzetközi szinten is sikeres lesz. „Hiszem, hogy azt a tapasztalatot, amit 23 év alatt megszereztem külföldön, Ausztriában és Németországban, át tudom adni, eredményesek leszünk közösen. Egy nagy klubnál dolgozom, a legfontosabb, hogy mindannyian bízzunk a közös munkában, csak így érhetünk el győzelmeket. Örülök, hogy Sallói István a közelmúltban a klubhoz került, nagyon jó szakembernek tartom, akivel már dolgoztunk együtt Dárdai Pál stábjában a válogatottnál. Úgy gondolom, meg fogja teremteni a szakmai feltételeket.”

A vezetőedző beszélt a három játékosról, akiket az Ararat Jerevan elleni mérkőzés után tett ki a keretből. Ketten peremembernek számítottak, azonban Lyes Houri biztos pont volt, a gárda fazonszabásza.

- Ez szakmai döntés volt, Houritól nem szerettünk volna megválni, nevelő célzattal küldtem a második csapathoz, mert úgy ítéltem meg, nem megfelelő a hozzáállása. Elmentünk kettesben ebédelni, szerettem volna, ha visszatér az első csapatba. Kértem, ahhoz, hogy a korábbi Hourit lássuk a pályán, bele kell állni a munkába, keményebben dolgozni, nem akarom, hogy a könnyebb utat válassza, jó lenne, ha a kvalitásait ismét megmutatná. Este visszahívott, azt mondta, a váltás mellett döntött, amit tiszteletben tartottunk, a vezetőkkel találtunk egy olyan megoldást, hogy az értékét megőrizzük. Ez nem önkényeskedés, hogy Szabics szórakozik futballistákkal, ez a szakmai stáb közös döntése volt, tulajdonosi jóváhagyással történt a futballisták az NB III-as csapathoz küldése. Ebben az egyesületben minden döntést egyeztetés előz meg. Mondanék ezzel kapcsolatban egy érdekes történetet, a német másodosztályban, Augsburgban együtt futballoztam Torghelle Sándorral, aki most a pályaedzőm a Vidiben. Őt kitették az első csapat keretéből, másnap a játékosok képviselői ott voltak az edzőnél, hogy vegyék vissza a támadót, ami meg is történt. Hozzám viszont senki nem kopogott be ezúttal, gondoljuk át a döntést, vegyünk vissza a játékosokat, szükség van rájuk. Mivel ez nem következett be, arra gondoltam, lehet, nem is rossz a döntésünk.

Sallói István elmondta, amikor a nemzeti együttesnél hat éve együtt dolgoztak, közölte Szabiccsal, az általa sportigazgatóként irányított csapatnál fog majd bemutatkozni a hazai élvonalban vezetőedzőként.

- Nos, ez nem következett be, Imi jött előbb a Fehérvárhoz. Hívtam a közelmúltban Zalaegerszegre, amikor ott dolgoztam igazgatóként, de arra nemet mondott, jelezte, olyan csapatnál szeretne elsőszámú szakvezetőként bemutatkozni, ahol nagyobb célok vannak. Márpedig a MOL FC ilyen. Nagy múltú klub, nagy célokkal.

A drukkerek megtapsolták Sallóit, aki tréfásan megjegyezte, nagy élményt jelent számára, hogy közel három évtized után tapsot kap a tribünről. Anno ez gyakran bekövetkezett.

- Esténként néha én maradok itt utoljára a stadionban, mielőtt hazaindulok, kisétálok az irodámból a lelátóra, merengek a régi dolgokon. Elámulok, hova jutott ez a klub, milyen nagyszerű körülmények között dolgozhatunk. Régóta szerettem volna visszatérni sportvezetőként, úgy gondolom, ez már nem is klub, hanem egy komoly vállalat, ahol minden a helyén van. A szervezési részleg, az utánpótlás, az összes szakiránynak megvan a felelőse, minden adott a munkához. Az utánpótlásban barátok közé tértem vissza, ugyanis sokan dolgoznak itt olyanok, akikkel anno együtt futballoztam, vagy nem sokkal utánam jöttek, illetve előttem futballoztak itt, tehát régről ismerjük egymást. Nagyszerű, hogy a klub nem engedte el a régi legendák kezét, akinek nincs munkája, vagy nehéz helyzetbe kerül, az a lehetőségekhez mérten munkát kap itt, dolgozik megfigyelőként, vagy egyéb feladatkörben, edzést tart kicsiknek. Nem sok ilyen egyesület van hazánkban, amikor Újpesten dolgoztam hasonló beosztásban, a szívem szakadt meg, hogy milyen nehéz körülmények között él néhány korábban ünnepelt sztár, azonban nem volt lehetőségünk, hogy segítsünk. Itt ez megtörténik, ami örömteli.

Középen Sallói István sportigazgató, mellette Szabics Imre vezetőedző és Nikolics Nemanja csapatkapitány
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Kérdésre válaszolva hozzátette, a cél az, hogy a csapat ismét a nemzetközi porondon harcoljon a csoportküzdelmek során. Hozzátette, ettől messze vannak, a sikerekhez jobb futballisták kellenek.

- Tudjuk, hol tartunk, hova szeretnénk eljutni. Az edző nagyon fontos láncszem, de részben ki van szolgáltatva a játékosállománynak. Figyelünk a kiválasztásra, tudjuk, milyen futballisták kellenek az előrelépéshez. Úgy gondolom, hogy a következő átigazolási időszakban 6-7 meghatározó labdarúgót kell igazolnunk. Most sem vagyunk gyengék, nagyon sok tehetséges fiatallal rendelkezünk, akik rövidesen meghatározók lehetnek az első csapatban, azonban példátlan sérüléshullám sújt bennünket, ami nem könnyíti meg a jelenünket. A télen biztosan komoly igazolásokra kerül sor. A vezetőedző arról tájékoztatott, a szerdai tréningen is négy, rendkívül tehetséges, utánpótlás korú gyakorolt a felnőttekkel. Nem könnyű az első csapatba kerülni, az én időmben egyszerűbb volt, ugyanis nem voltak külföldiek, legalább is ennyien nem. Igaz, akkor döntően nem is ezek voltak a klub céljai, mint most.

Szabics Imre megjegyezte, amikor a tavasszal aláírta a szerződését, abban maradt a vezetőkkel, hároméves tervben gondolkodnak, ezen időszakban bajnoki aranyérmet szeretnének szerezni. A kérdésre, miszerint mi kell ahhoz, hogy a legfényesebb érem mondjuk jövő nyár elején a nyakukba kerüljön, higgadtan válaszolta. „A Fradinak nagyon sokat kell hibáznia, nekünk viszont semmit.”

A csapatkapitány, Nikolics Nemanja közölte, az akaraterővel, a morál jó, a küzdőszellemmel nincs gond.

- A szezon nem úgy indult, ahogy szerettük volna, a nemzetközi kupában az első fordulóban kikaptunk az örményektől, ami hatalmas csalódást jelentett. Nagy volt a nyomás rajtunk, mi, játékosok rontottuk el. Az elmúlt négy meccsen szerintem mindenki odatette magát, nem volt gond a hozzáállással. A drukkerek érthetően azt várják, a hazai mezőnyben 3-4 góllal nyerjük a meccseket, bár ez nem mindig sikerül. Korábban előfordult, hogy ez összejött, sokszor rossz játékkal is győztünk, máskor jó teljesítménnyel kikaptunk. Úgy gondolom, haladunk, a Kisvárda és az MTK elleni győzelem erőt ad a folytatáshoz, a budapestiek ellen vert helyzetből fordítottunk, egy olyan cserejátékos góljaival, aki két nappal korábban érkezett. A csapat megmutatta a karakterét. Úgy gondolom, a sikerek visszahozzák a korábbi önbizalmunkat, a játék eredményességgel is párosul majd. Türelmet kérünk, mindenki megtesz mindent, hogy visszatérjünk a korábbi útra.

Sallói hozzátette, az elmúlt időszakban, főleg az UEFA Konferencia Ligában vívott meccseken volt érzékelhető, hogy alulmotivált a társaság, ami az azonnali kieséshez vezetett, valamint a hazai bajnokikon sem volt érzékelhető az összhang.

- Kiégettnek, hitetlennek tűnt a társaság az Ararat ellen, ami nem megengedhető. A Vidinek hónapokkal ezelőtt is sok, jó játékosa volt, de kevés győztes alkatú, nyerő embere. Olyan futballistákat szeretnénk szerződtetni, akikben ez a képesség benne van. Nem lesz könnyű dolgunk az átigazolásoknál, ugyanis a nemzetközi porondon sincs sok olyan – számunkra elérhető játékos -, akik a fentebb említett tulajdonságokkal rendelkeznek. De mindent meg fogunk tenni. Nikoliccsal egyetértek, az utóbbi meccseken valóban látható volt az előrelépés, a Kisvárda és az MTK ellen, utóbbin Kenan Kodro remekül szállt be, a góljaival fordítottunk. Úgy gondolom, a válogatott szünet számunkra rosszul jött, remélem, a folytatásban is győzelmek következnek. Két játékosunk pozitív COVID-tesztet produkált, Petrjak és Stopira nem játszhat, a sérültekről már ejtettem szót, ezzel együtt is bízom a fiúkban. Az igazolásoknál sok kritériumnak kell megfelelni, olyan játékos jöjjön, aki azonnal tud segíteni, a középső védő gyors, a belső védő magas legyen, jól fejeljen, ez fontos a pontrúgásoknál. A középpályás labdabiztos, párharcokat nyerjen, a csatár fegyelmezett, gyors, bontsa a védelmet, a helyzeteit értékesítse. A játékosmegfigyelőink követik azokat a ligákat, ahonnan lehetőségünk nyílik igazolni, fontos, hogy az adott futballista anyagilag elérhető legyen, valamint itt akarjon futballozni. Makarenko és Kodro remek választás, nagy dolog, hogy az Anderlechttől és a Bilbaótól tudtunk igazolni.

Megjegyezte, az elmúlt három évben a Fradi egyértelműen a Vidi előtt járt, az eredményesség tekintetében biztosan. Azonban hozzátette, nagy különbség nincs a két egylet között.

- Azt hiszem, anyagilag nincs nagy differencia, szervezettség és a lehetőségek tekintetében sincs. Mi is komoly pénzből gazdálkodunk, itt is minden adott a jó eredményekhez. A Vidinél az eredmények elmaradása a pénzre nem vezethető vissza, a tulajdonos minden feltételt biztosít. Úgy gondolom, momentán két ponttal rendelkezünk kevesebbel, mint ami elvárható lenne. Úgy számolok, ha a sérültek felépülnek, a télen jól igazolunk, minden összeáll, ebből valami nagyszerű dolog is kisülhet. A Fradi egy elmaradt meccsét majd a jövő év elején pótolja. Én úgy gondolom, ha három ponttal fordulnak előttünk – plusz az elmaradt meccsük -, tehát nem távolodnak el, sikeres tavasz esetén talán nem kell három évet várnunk arra, hogy a dobogó tetejére lépjünk. Ezét dolgozunk mindannyian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában