Nyolcvan esztendős lett Mezey György

2021.09.07. 20:41

Isten éltesse, Mester!

Szép kerek születésnapot ünnepelhetett a Vidi korábbi vezetőedzője, sportigazgatója, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, Székesfehérvár díszpolgára.

Németh Krisztián

A Vidi első bajnoki címének ünneplése

Fotó: Szabó M. /MW/archív

Mezey György 1941. szeptember hetedikén a vajdasági Topolyán született. Tíz évnyi profi aktív futball után 1971-ben cserélte a mezt az edzősködésre. Első sikerét pár évvel később érte el, amikor a BVSC-t az NB I-be vezette, az MTK-val 1978-ban nyert bajnoki bronzzal pedig végképp felhívta magára a figyelmet. Nemhiába került a nemzeti csapathoz Mészöly Kálmán pályaedzőjeként, majd az olimpiai, végül az A válogatott élére.

Mezey regnálása alatt győztük le 3-0-ra Brazíliát a Népstadionban, ő vezette ki utoljára a válogatottat világbajnokságra – igaz Mexikóban történelmük legnagyobb pofonjába szaladtak bele a meggy- pirosak.

2011 óta Székesfehérvár díszpolgára
Fotó: Dömötör Cs./archív

A nemzetközileg is ismert és elismert szakember Kuvait, ismét a válogatott és Finnország érintésével kötött ki Székesfehérváron, 1990-ben a tragikus körülmények között elhunyt Kaszás Gábor helyére lépett a kispadon, és a kilencedik helyen fejezte be a piros-kékekkel a bajnokságot. Ez még csak futó randevú volt.

A Kispest Honvéddal nem sokkal később bajnoki címet nyert, megint Kuvait, a BVSC, a Vasas és az Újpest következett, 2008-tól pedig a második Mezey-éra kezdődött Sóstón.

A Vidi első bajnoki címének ünneplése
Fotó: Szabó M. /MW/archív

Sportigazgatóként, 2009-től vezetőedzőként vette ki a részét a Vidi sikereiből. 2010-ben nem sok híja volt az aranyéremnek, de a következő szezonban, 2011-ben felrepítette a csúcsra az együttest, megszerezve a klub első bajnoki címét. Nem mellesleg Mezey a Magyar Kupában a döntőbe vezette André Alves- éket.

Mindemellett arról se feledkezzünk meg, hogy a Puskás Akadémia vezetőjeként, a felcsúti intézmény szakmai alapjait is lerakta.

A mesteredző, a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíjasa, 2011 óta Székesfehérvár díszpolgára.

Isten éltesse!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában