kosárlabda

2021.09.14. 22:02

Derbi az Oberwart ellen

Tornagyőzelemmel hangolt a szezonkezdésre az Alba Fehérvár kosárcsapata, a kék-fehérek Nyíregyházán nyertek. Szerdán az osztrák Oberwartot fogadják.

Horog László

A szakmai stáb, balról Varga Krisztián, Marc Illescas, Dejan Mihevc, Alejandro Zubillaga és Ariza Medina várja a szezonkezdést

Fotó: Horog László

A hétvégén az ország keleti felében volt jelenésük a fehérváriaknak, a nyírségi kosárlabda legendája, Sitku Ernő két éve hunyt el, tragikus hirtelenséggel. A 149-szeres válogatott sportoló tiszteletére rendezték az emléktornát, amit a fehérváriak nyertek, az elődöntőben a DEAC-ot verték nagy csatában, a koronázóvárosiak mindössze az utolsó percben vezettek, de ez pont elég volt a sikerhez. A fináléban hektikus meccset vívtak a házigazdákkal, a hullámzó derbi záró szakaszában elléptek a fehérváriak, végül 78-71-re nyertek. A gárda legjobbja az amerikai center, Baylee Steele volt, aki 20 pontot jegyzett, Vojvoda 15, Stark 12 ponttal jelentkezett.

Utóbbi, az amerikai irányító a hétvégén végig remekelt, lévén a debreceniek elleni elődöntőben 25 pontot szórt, nem sokkal maradt el mögötte a 20 egységet termelő Vojvoda, a 16 pontos Laksa és a 15 pontos Steele sem. Az első meccs pikantériáját adta, hogy májusban, a bajnoki elődöntőben a fehérváriak 2-0-s vezetéséről fordítottak a hajdúságiak és jutottak 3-2-es összesítéssel az elődöntőbe, ami a fehérvári tréner, Forray Gábor állásába került, ugyanis a szerződésében szerepelt, hogy a négy közé vezeti az együttest, azonban a brigád az 5. helyen zárta a 2020–21-es szezont.

A szakmai stáb, balról Varga Krisztián, Marc Illescas, Dejan Mihevc, Alejandro Zubillaga és Ariza Medina várja a szezonkezdést
Fotó: Horog László

A nyíregyháziak elleni hétvégi finálé érdekessége az volt, hogy új edzőjük, Pethő Ákos három éven át dolgozott a fehérvári utánpótlásban – rendre aranyérmet nyert aktuális együttesével, legutóbb ezüstöt –, valamint tagja volt a felnőttek szakmai stábjának, sőt, két meccsen vezetőedzőként ült a kispadon.

– Arra feltétlenül jó volt az emléktorna, hogy végre erős magyar együttesekkel találkoztunk. Szoros meccseket vívtunk, nyerni mindig jó, ezúttal is az volt – mondta a válogatottban is számításba vett Szabó Zsolt.

A fehérváriak jövő szerdán, szeptember 22-én, Pakson kezdik az NB I-es bajnokságot, addig még egy edzőmeccset vívnak, szerdán 17 órakor fogadják az osztrák Oberwart Gunners gárdáját. A mérkőzést megtekinthetik a drukkerek, a csapat hazai környezetben ezúttal mutatkozik be szurkolók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában